Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Døve og hørselshemmede har økt sårbarhet og høyere risiko for å oppleve overgrep og relasjonelle traumer enn personer uten funksjonsnedsettelser, noe som bekreftes av fagmiljøet (NBHP, NKVTS). Døve/hørselshemmede er en sammensatt gruppe med ulike oppvekstvilkår som gjør at de individuelt og som gruppe/miljø er ekstra sårbare. Vi tror mange døve har blitt utsatt for ulike former for traumer gjennom livet, og at mange har manglet verktøy for å bearbeide dette. Vi tror også at mange døve har udiagnostisert PTSD/kompleks PTSD eller tror de har det uten å egentlig forstå hva diagnosen innebærer.
Målsetting for prosjektet
Lage god informasjon på norsk tegnspråk (med undertekster og klar tale) om traumer, vold og posttraumatisk stress-syndrom (PTSD) på i samarbeid med Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse/Oslo universitetssykehus og Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).
Målgruppe
Døve og hørselshemmede (effektmålgruppe). Pårørende og andre nærpersoner, fagfolk i helsetjenesten og ellers i velferdssektoren som møter døve/hørselshemmede.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
50000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Prosjektet er et informasjonsprosjekt som vil resultere i en serie på anslagsvis 10-12 informasjonsfilmer om traumer og PTSD på norsk tegnspråk med undertekst og fortellerstemme. Man vil koble sammen spisskompetanse om døve/hørselshemmede og psykisk helse (NBHP) og spisskompetanse om traumer og PTSD (NKVTS) og spisskompetanse på tegnspråklig informasjonsformidling (Supervisuell). Resultatet av prosjektet publiseres på tegn.tv og markedsføres og formidles gjennom alle kanalene til prosjektpartene på nett og i sosiale medier. NBHP har som en av sine oppgaver å formidle informasjon om døve/hørselshemmede og psykisk helse til andre deler av helsevesenet og samfunnet ellers, og filmserien vil inngå i dette formidlingsarbeidet. Filmserien vil tas i bruk som undervisningsmateriell til døve/hørselshemmede som får behandling ved NBHP. NKVTS har også i oppgave å bistå til formidling, undervisning, veiledning og rådgiving om vold og traumatisk stress. NDF står for den frivillige innsatsen gjennom sin medvirkning i prosjektet og øvrig rekruttering til en prosjektgruppe som følger prosjektet underveis for å sikre brukermedvirkning, gi innspill og tilbakemeldinger på skisser, manusutvikling og generelt fungere som testpublikum underveis.
Fremdriftsplan for prosjektet
August-desember 2022: Etablering prosjektgruppe med prosjektleder, representanter fra NDF, faglige samarbeidspartnere fra NBHP og NKVTS, distributør fra TV2 Skole og produksjonsleder fra Supervisuell. Utvikle manus og storyboard Planlegging og rekruttering av medvirkende Januar-september 2023: Opptak og etterarbeid Oktober 2023-mars 2024: Publisering og distribusjonskampanje Mai-juni 2024: Evaluering og sluttrapportering