Trening og diabetes

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Personer med diabetes har økt risiko for hjerte og karsykdommer. God blodsukkerregulering er viktig for å forebygge. Sunn kost og daglig fysisk aktivitet er sentrale faktorer. Rundt trening og diabetes finnes det i dag svært lite informasjon for personer som har diagnosen, dette til tross for at det er anbefalt å være fysisk aktiv, og at det er dokumentert at fysisk aktivitet har positiv innvirkning på blodsukkeret. Det er mange utfordringer for å fysisk aktivitet til å bli en rutine i hverdagen, f.eks. hypoglykemi og dehydrering og det er veldig individuelt hvordan fysisk aktivitet påvirker.

Målsetting for prosjektet

Å tilby en møteplass i form av en helgesamling for personer med diabetes type 1 som er i gang med regelmessig fysisk aktivitet, og øke den enkelte deltagers kompetanse om trening og kosthold i kombinasjonen med diabetes for å skape trygghet og varige rutiner mht trening og diabetes.

Målgruppe

Personer med diabetes type 1 som allerede er aktive og har et ønske om å gjøre treningen til et regelmessig innslag i hverdagen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

40

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Knyken skisenter, vil være base for samlingen. Deltagerne får mulighet til å teste ut og tilegne seg kunnskap om kroppens reaksjoner på fysisk belastning av ulike intensiteter, inntak av insulin og inntak av næring. Det er viktig at man kan få denne kunnskapen (kombinasjonen fysisk aktivitet, kosthold, intensitetsstyring og kroppens reaksjoner på denne formen for stress) i trygge og kontrollerte rammer og gjennom dette opprette egen rutiner. En prosjektgruppe bestående av brukerne selv; medlemmer med diabetes type 1 som er fysisk aktive og tillitsvalgte i fylkeslaget, har allerede hatt møte, og kartlagt ønsker for innhold, og laget en plan for logistikk og gjennomføring. Deltagerne rekrutteres gjennom fylkeslagets kontaktnett, via nettsider, Facebook-grupper, mail og medlemsmøter. Robin Bryntesson, (skilaøper med diabetes) klinisk ernæringsfysiolog og diabetessykepleier er med for å sikre kvalitetssikret og relevant kompetanse. Helgen vil inneholde en blanding av praktisk og teoretisk opplegg . I tillegg er det lagt opp til mye erfaringsutveksling, noe som har vært et savn for mange aktive med diabetes 1. Industrien, vil være tilstede både som bidragsytere der det er naturlig med deres fagkompetanse på utstyr og som utstillere.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar: Utarbeide program, -og kjøreplan. Jan–mars: Gjøre avtale med industrien. Booke lokaler/fagpersoner. Distribuere invitasjoner. Mai–juni: Påmelding/Bekreftelser sendes ut. September: Samlingen gjennomføres. Spørreundersøkelse om effekt av tilegnet kunnskap/erfaring samles inn av deltagerne. Nettverksgrupper dannes Desember: Evalueringsmøte i prosjektgruppe og representant for deltagerne Malverk på samling utvikles og distribueres.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting: Tilby en helgesamling for personer med diabetes type 1 som er i gang med, og har et ønske om å drive regelmessig fysisk aktivitet, men som har behov for å lære mer om trening, diabetes og egen kropp. • Øke den enkelte deltagers kompetanse om trening og kosthold i kombinasjonen med diabetes for å skape trygghet og varige rutiner mht trening og diabetes. • Gi deltagerne verktøy for å systematisere planleggingen i forhold til trening/ernæring/ basert på erfaringer gjennom samlingen. • Bruke erfaringene som deltagerne sitter med etter endt samling, sammen med evalueringen av helgen, for å lage et digitalt malverk for denne type samlinger til fremtidig bruk for lokal -og fylkeslag. Dette blir gjort tilgjengelig på organisasjonens tillitsvalgtsider og kan lastes ned og oppdateres fortløpende basert på fremtidige erfaringer gjort i lagene. Målgruppe: Personer med diabetes type 1 som allerede er aktive og har et ønske om å gjøre treningen til et regelmessig innslag i hverdagen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I etterkant av samlingen ga deltakerne tilbakemelding på at de hadde fått økt kompetanse om trening, dens påvirkning på kroppen og hva man må ta hensyn til når det kommer til diabetesen. De har også fått økt forståelse for forskjellig type ernæring rettet mot forskjellig type trening. I løpet av samlingen ble teori og erfaringsutveksling prøvd ut i praksis, og deltagerne gjorde seg flere erfaringer som de var sultne på å prøve ut videre når de kom hjem. Erfaringer delt på faceboogruppen gir indikasjon på at deltagerne opplever trygghet og dette igjen har gjort at flere er mer aktive enn før samlingen. Tilbakemeldingene fra deltagerne og erfaringene vi gjorde oss under samlingen har vært utgangspunkt for en mal for denne type samlinger til fremtidig bruk for lokal- og fylkeslag. Dette er tilgjengelig på organisasjonens tillitsvalgtsider og kan lastes ned og oppdateres fortløpende basert på fremtidige erfaringer gjort av lagene.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

21

Prosjektgjennomføring/Metode

I dette prosjektet har vi gjennomført en helgesamling for personer med diabetes type 1 som allerede er aktive og har et ønske om å gjøre treningen til et regelmessig innslag i hverdagen. Da det var færre deltagere enn forventet åpnet vi også opp for at noen deltagere som ikke allerede var aktive, men som hadde et ønske om å gjøre treningen til et regelmessig innslag i hverdagen fikk delta. Dette viste seg å være vellykket. Disse personene fikk en kickstart og en støtte både i form av nødvendig kompetanseheving, men også personlig støtte fra andre til å tørre å prøve og å komme igang med trening.

Resultater og resultatvurdering

21 deltakere i alderen 14 til 62 år, fra hele landet deltok på samlingen. Helgen var fylt med engasjerte deltakere. Diskusjonene var mange og erfaringsutvekslingen stor. Teorien ble så tatt med ut i felten. Blodsukker ble målt i forkant av aktivitet og i etterkant, og dannet grunnlag for videre diskusjoner. Deltagerne ga tilbakemelding om at disse erfaringene kunne vi brukt enda mer tid på å diskutere – så det har vi tatt med i malen for videre arrangementer. I etterkant av samlingen har deltakerne fortsatt å være aktive på gruppen som ble opprettet på Facebook. Denne aktiviteten viser at flere av deltagerne har blitt tryggere mht trening, og med mer kompetanse om ernæring kan flere vise til bedre blodsukkerkontroll i kombinasjonen med trening. Flere av deltagerne som ikke var så veldig aktive i utgangspunktet rapporterer i ettertid om økt aktivitet, og at samlingen har gitt de trygghet til å fortsette å danne seg erfaringsgrunnlag slik at trening og diabetes blir enklere.

Oppsummering og videre planer

I etterkant av samlingen har flere av deltakerne delt på sosiale medier mestringsopplevelser i forhold til trening, ernæring og blodsukkerkontroll. Det er tydelig at samlingen har gitt de den tryggheten, og det nettverket de trengte for å ta skrittet videre når det gjelder å være fysisk aktiv. Til tross for at vi ikke fikk like mange deltagere som prosjektert er det ingen tvil om at det er behov for denne typen samlinger. Det er flere som har henvendt seg om ønske om å delta, men på grunn av tilstøtende aktiviteter var de forhindret til å delta denne gangen.

Prosjektleder

Harald Birkeland

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Trening og diabetes
Organisasjon
Diabetesforbundet
Beløp Bevilget
2019: kr 141 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
30.12.2019
Status
Avsluttet