Trygg i vann med Parkinson

Åtte svømmevettregler skal bidra til en tryggere svømmetur.

Det er viktig å være oppmerksom på at noen symptomer ved parkinson også kan oppstå i vann. For å øke kunnskapen og bevisstheten om dette lanserer Parkinsonforbundet kampanjen «Trygg i vann». Illustrasjon: Norges Parkinsonforbund

– Prosjektet er et viktig tilskudd i arbeidet med drukningsforebygging ved å øke bevisstheten og kunnskapen om faren for drukningsulykker både blant mennesker med Parkinsons sykdom, men også ute i befolkningen og allmennheten for øvrig, sier Lemia Boussaada prosjektleder for «Trygg i vann» og helserådgiver i Norges Parkinsonforbund.

God timing

I slutten av juni 2022 lanserte forbundet kampanjen «Trygg i vann» som består av blant annet tre filmer og åtte svømmeettregler ved Parkinsons sykdom.

– Vi tror at det er god timing å lansere kampanjen nå som det er sommer og høysesong for bading og svømming. Svømmevettreglene vil være viktige å følge for alle som er i kontakt med vann enten det er i en svømmehall, eller utendørs nå i sommer, sier Boussaada.

Åtte svømmevettregler

  1. Planlegg svømmeturen
  2. Ikke svøm alene
  3. Si ifra til noen at du har parkinson
  4. Ikke hopp rett uti
  5. Symptomer på land kan forsterkes i vann
  6. Snu i tide
  7. Svøm regelmessig
  8. Vurder omgivelsene

Kilde: Norges Parkinsonforbund

Manglende kunnskap

Lemia Boussaada

Norges Parkinsonforbund erfarer at det er manglende kunnskap om faren for drukningsulykker både blant personer med parkinson, pårørende, helsepersonell og badevakter.

– Vi håper derfor at kampanjen vil bidra til å redusere antall drukningsulykker og sette fokus på det å være trygg i vann både i sommer, men også blant mennesker som benytter svømmehaller og er i vann resten av året, sier Boussaada.

Forteller om nestenulykker

I forarbeidet til kampanjen sendte Norges Parkinsonforbund ut en undersøkelse til sine medlemmer med spørsmål knyttet til deres opplevelser med svømming og bading. Over 600 personer responderte. Et stort antall av respondentene beskrev sine opplevelser og nestenulykker i vannet.

– Tallene i undersøkelsen underbygger at det er en vesentlig fare for drukningsulykker ved parkinson. Prosjektet er derfor særdeles viktig for å sette fokus på dette, sier Boussaada.

Viktig for alle som er i kontakt med vann

Hun peker på at prosjektgruppen i samarbeid med et tverrfaglig team med fagpersoner som fysioterapeut, ergoterapeut, parkinsonsykepleier og nevrolog har satt opp åtte viktige svømmevettregler ved parkinson. Fagpersonene har også bidratt med sine faglige vurderinger i de tre filmene i kampanjen og kvalitetssikret innholdet.

– Vi vet at det i snitt drukner rundt 90 personer her i landet hvert år. Forbundet håper at denne kampanjen, som vi lanserer bredt, vil være et viktig bidrag for å forebygge drukningsulykker, sier Boussaada, og legger til:

– Denne kampanjen vil være viktig for alle i samfunnet, og kan kjøres på tvers av organisasjonene. Filmene og svømmevettreglene som er utarbeidet i prosjektet vil gi økt kunnskap om faren for drukningsulykker for alle, ikke bare for mennesker med parkinson.

Se «Trygg i vann»-filmene her:


Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

De siste tre årene har tre personer med parkinson druknet og det er flere historier om nærdrukning. Fellesfaktoren en person med langtkommet parkinson, som har flere sykdomsutfordringer som øker faren for drukning. Ryggsøylen er ofte flektert, hodet blir liggende ned under vannskorpen og beina synker mot bunnen. I tillegg opplever de ofte off, som kan beskrives som plutselig kroppslige motorstopp. Personen vil ikke evne å svømme, holde seg flytende eller tilkalle hjelp. Mange ser ikke linken mellom parkinsonutfordringene og drukningsfaren, og det finnes ikke informasjon om det på nettet.

Målsetting for prosjektet

Målet med dette prosjektet er å spre kunnskap om trygge svømmevaner, for personer med parkinson, og belyse risikoelementer for drukning. Dette vil vi gjøre med å utvikle tre animasjonsfilmer som belyser tematikken og vil spres i ulike sosiale medier. I tillegg vil vi prøve å få en bred mediedekning.

Målgruppe

Målgruppen er personer med parkinson, pårørende, helsepersonell og befolkningen, som kan oppleve situasjoner med nærdrukning knyttet mot parkinson.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

3000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi ønsker å lage tre korte animasjonsfilmer til ulike medier og kanaler: 1. Film rettet mot personer med Parkinsons sykdom og deres pårørende (3 min) 2. Film rettet mot helsepersonell som jobber med rådgivning (2 min) 3. «Svømmevett-regler» ved Parkinsons sykdom (1 min) Animasjonsfilm er en fin måte å visualisere temaer det ellers kan være vanskelig å fremstille. I dette prosjektet tenker vi å bruke en teknikk som kalles whiteboard-animasjon. Dette er en digital tegnefilm hvor tegningene blir til mens en fortellerstemme leser manus. Teknikken er spesielt godt egnet der man ønsker å gi mye informasjon på kort tid, eller der temaet er komplisert. Tegningene bidrar til å forenkle og forsterke budskapet og vi kan bruke symboler som er lett gjenkjennelige. For å kunne utvikle gjenkjennbare situasjoner i animasjonsfilmene vil vi bygge de på sanne brukerhistorier fra personer som har opplevd nærdrukning, og de vil farge storyboardene til animasjonsfilmene en og to. Film nummer tre vil være en kortversjon av de viktigste punktene, og vil fungere litt som «fjellvettreglene». Hvert storyboard vil kvalitetssikres av aktuelle grupper. Forbundet ønsker også å opplyse den generelle befolkningen om temaet ved å selge inn caser til media.

Fremdriftsplan for prosjektet

August: Forberedelser. Utsendelse og behandling av informasjon, Netigate. September – oktober: Oppstartsmøte, skisser til manus fra gruppen. November: Thau lager grunnskissene til storyboardene. Desember – januar: Førsteutkast ferdigstilles, gruppen og kontrollører gir innspill. Februar: Andre utkast fra Thau. Prosjektgruppen gir innspill. Mars-juni: Ferdige filmer, markedsføring og publisering. Juni- juli: Evaluering og rapportering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vi forbinder sommer med sol, bading og svømming, men årlig drukner dessverre omkring 80 personer her i landet. Samtidig opplever flere personer med parkinson drukningsulykker både i svømmehall og strand. Det er viktig å være oppmerksom på at noen symptomer ved parkinson også kan oppstå i vann. Norges Parkinsonforbund har erfart at det er manglende kunnskap om faren for drukningsulykker både blant personer med parkinson, pårørende, helsepersonell og badevakter. Derfor har forbundet lansert kampanjen «Trygg i vann» med egne svømmevettregler ved parkinson, og informasjonsfilmer for å spre kunnskap om trygg svømming både til helsepersonell og offentligheten.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Filmene ble lagt ut på forbundet sine egne kanaler på hjemmeside, Youtube, Facebook, Instagram, har vi egne statistikker og målinger. Vi fikk da data på hvor mange filmen har nådd, hvor lenge filmen er sett på og av hvor mange. Her har vi fått gode resultater og mange reaksjoner. Filmene har også blitt vist på alle arrangementer Norges Parkinsonforbund har gjennomført. Tilbakemeldingene fra medlemmer og ikke medlemmer, har vært utelukkende positive. I søknaden var det skissert at vi ønsket mediesak på problemstillingen. Kommunikasjonsrådgiver i forbundet jobbet hardt for å få dette til. Dessverre fikk vi stadig tilbakemelding om at avisene ikke hadde kapasitet til å ta inn flere saker.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

20000

Prosjektgjennomføring/Metode

Animasjonsfilm er en fin måte å visualisere temaer det ellers kan være vanskelig å fremstille. I dette prosjektet har vi brukt en teknikk som kalles whiteboard-animasjon. Dette er en digital tegnefilm hvor tegningene blir til mens en fortellerstemme leser manus. Tegningene bidrar til å forenkle og forsterke budskapet og vi kan bruke symboler som er lett gjenkjennelige. Vi ønsket å bruke brukehistorier fra personer som har opplevd nærdrukkninger. Det ble sendt ut en epost til alle medlemmene i Norges Parkinsonforbund, der de fikk mulighet til å dele sin historie i et spørreskjema i Netigate. Disse skjemaene er ikke anonymene, da prosjektlederen måtte ha muligheten for å kunne stille oppfølgingsspørsmål. Historiene ble anonymisert av prosjektleder før det ble delt videre med prosjektgruppen. I prosjektgruppen hadde vi med to sykepleiere, en ergoterapeut og en fysioterapeut. Disse hadde i oppgave om å sikre kvaliteten i faginnholdet. Fagpersonene kom med innspill til manus. De fleste drukningsulykker skjer i løpet av sommerhalvåret. Lanseringen av filmene og spredning av informasjon om tema, gikk derfor i forkant av sesongen.

Resultater og resultatvurdering

Filmene ble også vist på alle arrangementer Norges Parkinsonforbund. I søknaden ble det skissert at filmene skulle legges ut på fysioteraputen.no, sykepleien.no, livredning.no, NKB.no og hjemmesidene til rehabiliteringssentre. Dette fikk vi dessverre ikke til. Disse nettsidene ønsket ikke å ta inn filmer som er laget av en annen organisasjon. Derimot ønsket Norges Livredningsselskap å informere badevakter om trygg i vann filmene. Filmen som har helsepersonell, ble delt gjennom Parkinsonnet. Parkinsonnet reiser rundt i Norge og lærer opp sykepleiere, logopeder, ergoterpeuter og fysioterapeuter i parkinson sykdom. På disse kursene ble denne filmen vist. Filmene ble delt på forbundets medier: Youtube (film 1, 2 og 3) • Egen hjemmeside (film 1, 2 og 3) • Facebook (film 1, 2 og 3) • Instagram (film 3) • Annonse i Tema Parkinson og på eget nettsted (film 1 og 3)

Oppsummering og videre planer

Vi er svært fornøyde med filmene. Vi har fått utelukket god respons fra både, helsepersonell, pårørende og personer med parkinson sykdom. Dessverre fikk vi ikke mediedekning denne gangen. Animasjonsfilmene kan danne grunnlag for andre virkemidler som brosjyremateriell for utdeling av lokallagene ,plakater til lokallagene, svømmevett-regler i brosjyreformat.

Prosjektleder

Lemia Boussaada

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
Trygg i vann
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Beløp Bevilget
2021: kr 312 000
Startdato
01.07.2021
Sluttdato
30.07.2022
Status
Avsluttet