Tryggere innsats for våre redningsmannskaper knyttet til søk og redning ved vann

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I etterkant av forliset til Viking Sky fikk Norsk Folkehjelp 1 million kroner av rederiet for å styrke beredskapen langs norgeskysten. Norsk Folkehjelp bygget da opp ett nytt kurs vi har kalt Fagkurs elv og sjø, som har omsatt alle midlene i direkte beredskap. Som en del av klimaendringer ser vi flere tendenser hvor vi ser større hendelser med høy vannføring, ekstrem nedbør, og flom og skred. NF har bygget en kapasitet som skal gjøre denne innsatsen tryggere, gjennom Fagkurs Elv og sjø. Kurset omhandler egensikkerhet, kunnskap om utstyr, søksmetodikk, redning og pasienthåndtering knyttet til søk og redning ved vann, elv og sjø. Kurset skal også belyse begrensninger som mannskap bør være bevisst på, når det kommer til bevegelige vannmasser i forskjellige former. NF ønsker i fremtiden å satse videre på dette fagfeltet, da vi mener dette vil være svært aktuelt for fremtidens trender og utfordringer knyttet til klimaendringene. 15 lokallag i NF fikk kompetanse, utstyr og materiell for at våre redningsmannskaper skal være tryggere. Vi har utstyr som reduserer risiko, det samme med kompetanse om flommende vann. Vi har materiell og teknikker for enkel og mer avansert redning med blant annet tau. Vi ønsker nå å utvide dette til ytterligere 5 lokallag.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi har i dag 15 lokallag som har fått kompetanse, utdanning og materiell. Vi ønsker at ytterligere 5 lokallag skal få denne kompetansen og utstyrspakkene. Vi ønsker å sende 10 mannskaper på kurs hos ekstern tilbyder, Hode over vann AS. Dette er ett firma som i åresvis har utdannet redningsmenn fra redningshelikoptertjeneste, luftambulanse, redningsselskapet og brannvesen blant annet. Også vi i Norsk Folkehjelp har rundt 20 instruktører som er kurset som elveredningsteknikere. En såkalt IRIA-godkjenning som betyr International Rescue Instructors Associaton. Vårt Fagkurs elv og sjø ligger på ett nivå som tilsier at våre mannskaper såkalt elveoperatører. Så instruktørkurset ligger da over det nivået vi selv skal utdanne på mannskapsnivå. All intern opplæring i Fagkurs elv og sjø i lokallagene er basert på frivillig innstas, det betyr at det kun er en kostnad i instruktøropplæringen. Måloppnåelse og evaluering vil foregå ved at lokallagene sender egnede mannskaper med interesse, kompetanse, fysiske forutsetninger og gode svømmekunnskaper på kurs. Videre vil disse godkjente instruktørene ha gode forutsetninger for å selektere egnede mannskaper i egne lokallag. Det skal kjøpes inn utstyrspakker til alle instruktører, samt til lokallagene som blir tildelt denne kapasiteten. Videre forplikter lokallagene seg til å gjennomføre årlige kurs og treninger i eget aksjonsområde, samt etablere kontakt med lokale brannvesen, som er primærressurs for hendelser av blant annet “folk i vann”. Så ved siden av å være en tilleggsressurs for brannvesen, vil våre folk kunne gjennomføre søk og redning på en tryggere måte. Vi vil også i fremtiden være en viktig ressurs ved store flomhendelser slik vi så med ekstremværet Hans. Alle fulgte mediene disse dagene og så hva som foregikk i Nesbyen, og oppe Hallingdal, samt vassdraget rundt Drammen. Hundrevis ble evakuert med helikopter disse dagene, men hva om det ikke hadde vært flyvær? Da vil denne kapasiteten ha enorm betydning.

Antall deltakere

50

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Bygge en robust og trygg redningstjeneste i ett fagfelt som idag har hatt lite fokus. Vi må kartlegge, bygge metode og gjøre redningstjenesten i stand til å møte fremtidens utfordringer. Dette vil være store naturhendelser, siden vi vet det i fremtiden kommer mer nedbør, mer konsentrert nedbør som vil true infrastruktur, samferdsel, folks hus og hjem og i verste fall kan ta liv. Som en ytterligere kommentar til punkt 1.2.1 Aktivitet/tiltak og metode; Dere etterspør hva som kan bli vår utfordring. Vi ser og har erfart at på mindre plasser i Norge, som ofte også er steder med få tilkomstveier, sårbart med redningsressurser osv kan bli utfordrende. Dette er ofte plasser med små deltidsbrannvesen, med brannfolk i små stillingsprosenter. Det betyr at det ofte ikke er nok tid til å trene for å bli gode på akkurat dette. Disse brannvesen er mer opptatt av å akkurat trene nok på brannslukking og røykdykking, slik at dem er innenfor kravene. Så samvirke i trening er kanskje den største utfordringen vi ser.

Plan for gjennomføring

Det første vi skal gjøre er å innhente priser slik at vi først og fremst kan få mest mulig utstyr for pengene. Videre skal vi utlyse til lokallag om å få være en del av prosjektet. Her vet vi det allerede er mange lag som ønsker å tilegne seg denne kunnskapen for å være en god ressurs i lokalsamfunnet. I disse lokallagene skal det velges 2 som skal dra på instruktøropplæring, totalt 10 stykker. Disse får ett 3-delt kurs, hhv Elveredning sikkerhet (SFR-S), Elveredning operatør (SFR-O) og Elveredning teknikker (SFR-T). Når disse 10 er godkjente skal disse hjem til lokallagene sine og gjennomføre kurs på andre frivillige redningsmannskaper. Vi har allerede krav til hvilke disse skal være, som at dem skal være godkjente mannskaper i førstehjelp, godkjente redningsmannskaper og ha gode svømmeferdigheter og fysisk skikket. Vi ønsker at ett lokallag med vannredningskapasitet BØR ha minst 8 godkjente “vannreddere”, og 2 instruktører. Men dette er ett minimum. Flere av lagene våre som har vært en del av prosjekt 1 har utdannet langt flere vannreddere.

Prosjektleder

Ronny Frantzen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Tryggere innsats for våre redningsmannskaper knyttet til søk og redning ved vann
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
01.02.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring