Trygghet i utryggheten

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Å leve med epilepsi betyr å leve med uforutsigbarhet og plutselig tap av kontroll over egen kropp. Dette påvirker den psykiske helsen. Angst og depresjon er sterkt overrepresentert. Forskning viser at barn og unge med epilepsi har betydelig økt risiko for utviklingsmessige og psykiske utfordringer sammenliknet med normalbefolkningen (43% versus 7%). For å mestre livet med epilepsi, er god informasjon og veiledning essensielt, særlig er det viktig og ikke kjenne seg alene i startfasen. Prosjektet skal bidra til og sikre god informasjon til pasienten/pårørende så tidlig som mulig.

Målsetting for prosjektet

Målsetning er å gjøre sykehusene bedre kjent med Epilepsiforbundet, våre likepersontjenester og kompetanse.Prosjektet skal legge til rette for et lokalt samarbeid mellom sykehusene og Epilepsiforbundets likepersoner om pasient og pårørendeopplæring.

Målgruppe

Hovedmålgruppe: Nydiagnostiserte med epilepsi og deres pårørende Sekundær målgruppe: Sykehusledelse, ansatte ved landets nevrologiske avdelinger

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

2500

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi skal etablere gode samarbeidsrutiner mellom sykehus og Epilepsiforbundet og gjøre våre likepersontjenester kjent ved landets sykehus. Vi skal sikre at nye pasienter får oppfølging utover det sykehuset har kapasitet til. Prosjektet skal gjøre det mulig for nydiagnostisterte og få både skriftlig og digital informasjon samt tilbud om nydiagnostisertkurs i en tidlig fase. Prosjektgruppen skal sammen fatte en plan om besøk hos nevrologiske og barneavdelinger ved 27 sykehus i landet for å fremme bruk av lokale likepersoner i sykehusenes informasjonsarbeid. Fysiske møter skal resultere i nettverksbygging og framtidsplaner for videre samarbeidet lokalt. Aktivitetene i dette prosjektet vil foregå både fysisk og digitalt. Ved alle de 27 sykehusene vil vi arrangere et større fysisk møte. På møtene vil hele epilepsiteamet ved sykehuset være invitert, samt lokale likepersoner, i tillegg til deltakere fra Epilepsiforbundets administrasjon. På møtene ønsker vi å kunne få til gode samtaler og sparringer rundt hva som er viktig for å få til et godt samarbeid om informasjon og veiledningstjenester lokalt, både nå og hvordan sikre gode samarbeidsrutiner for fremtiden. På disse møtene er nettverksbygging et sentralt poeng.

Fremdriftsplan for prosjektet

– Opprette prosjektgruppe og planlegge første møter – Møter med 6 sykehus i HSØ – Møter med 7 sykehus – Første strømmede LMS-kurs – Møter med 7 sykehus – Møter med 7 sykehus – Andre strømmede LMS-kurs – Evaluering av prosjektet – Presentasjon av resultater og videreføring på tillitsvalgsamling og NES-møte

Prosjektleder

Benthe Lill Krigerød

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Trygghet i utryggheten
Organisasjon
Epilepsiforbundet
Beløp Bevilget
2022: kr 195 000, 2023: kr 190 000
Startdato
01.08.2022
Sluttdato
30.06.2025
Status
Under gjennomføring