I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn

For personer med et problematisk forhold til mat og kropp, kan det ha god effekt å høre om opplevelsene til mennesker som har vært i lignende situasjoner og hvordan de har gått frem for å hjelpe seg selv. Personen som lytter får muligheten til å kjenne seg selv igjen i det som blir fortalt, og sette ord på noe han eller hun kanskje ikke har oppdaget selv eller ikke har klart å beskrive. Å vite at man ikke er alene om å ha det vanskelig kan virke svært lindrende og styrke troen på at man selv kan få det bedre og bygge mot til selv å oppsøke hjelp.

Målsetting

Produsere 8 nye episoder podcast med egenerfaringshistorier og tema fra de vanligste problemstilligene fra rådgivningstjenesten på chat. Produsere 6 podcastvideoer til bruk i sosiale medier. Ønsker å oppnå 5000 lytt per episode (totalt 80 000 lytt på 16 episoder).

Målgruppe

Personer som som sliter med et utfordrende forhold til mat kropp eller vekt, samt deres pårørende/nærsstående/lærere/helsepersonell.

Antall personer i målgruppen

20000

Beskrivelse av gjennomføring

ROS har via organisasjonens anonyme rådgivningstjeneste på chat og det tilhørende prosjektet #førstesteget (støttet av Extrastiftelsen), opparbeidet seg kunnskap om hva mennesker som søker hjelp hos ROS på chat søker svar på. I «Uforstyrra podcast sesong 2» ser vi muligheten for å integrere kunnskap fra organisasjonens rådgivningstjeneste på chat som en del av podcasten. Vi ønsker at erfaringshistoriene fortsatt skal være en sentral del av episodene i sesong 2, samtidig som vi trekker inn problemstillinger tilknyttet de mest vanlige spørsmålene på chat. I forbindelse med podacsten ønsker vi å utvikle korte videosnutter til bruk i visuelle sosiale medier (facebook, instagram, youtube). Disse vil være en del av markedføringsstrategien til podcasten, samtidig som de i seg selv vil være en kilde til kunnskapsformidling om spiseforstyrrelser og tilhørende problematikk. For at mennesker skal få hjelp av podcasten, må de først vite at den eksisterer og hvordan de kan finne den. Markedsføringsdelen av denne søknaden gjelder derfor både for de ferdig produserte episodene i sesong 1 av «Uforstyrra», samt de 8 nye episodene vi ønsker å produsere i sesong 2.

Fremdriftsplan

Episodene produseres høsten 2019, og ferdigstilles i sin helhet før de publiseres i mars og april 2020. Videosnutter produseres i perioden januar og februar 2020, og publiseres første gang med episodene i mars og april 2020. Podcasten og videoene vil fortsette sin levetid etter endt prosjektperiode.

Sluttrapport

Prosjektgjennomføring

Gjennomføringen av prosjektet har i hovedsak gått etter planen. Alle episodene var ferdig innspilt innen januar 2020, og podcastvideoene var ferdige innen kampanjestart. Innspillingene ble gjort i lydstudio i Maridalsveien i Oslo sammen med Både Og redaksjonell produksjon. Den 14. april ble den første episoden i sesong 2 publisert. Episodene ble gjort tilgjengelig på ROS sine nettsider, på Spotify, iTunes og andre podcastapper. Vi publiserte deretter episodene på ukentlig basis de neste åtte ukene. Markedsføringskampanjen med podcastvideoene startet den 17. april med annonser på Facebook og Instagram. Vi hadde en annonse for Uforstyrra i podcasten «Ida med hjertet i hånden» fra onsdag uke 17 tom tirsdag uke 18, den samme uken som Maria Mena gjestet denne podcasten og i deler av episoden fortalte åpent om sin spiseforstyrrelse. I forbindelse med oppstart av «Uforstyrra sesong 2» opprettet vi egne kontoer på Faceook og Instagram for Uforstyrra podcast med navn @uforstyrra. All betalt annonsering for podcasten gikk via disse kanalene. Ubetalte poster og reklame for podcasten ble publisert parallelt på ROS sine sosiale medier @nettos og Uforstyrra sine sosiale medier @uforstyrra.

Antall personer i målgruppen

17000

Oppsummering

Både statistiske tall og vår egen opplevelse av prosjektet, konkluderer med at prosjektet virkelig har vært en suksess som gikk i tråd med drømmen vår. Når vi ser på tilbakemeldingene fra lytterne er vi ikke i tvil om at dette er et prosjekt som har betydd virkelig mye for mange, og som bidrar til både informasjon, følelsesmessig støtte og håp for mennesker som strever med å bli frisk fra en spiseforstyrrelse. Vi opplever også at Uforstyrra podcast fyller et behov i Norge som trenger, og vi ønsker dermed å jobbe videre for produksjon av flere episoder med tema som er ønsket av lytterne.

Sluttrapport/artikler (pdf)

Rapport Uforstyrra 2.pdf

Prosjektleder/forsker

Ingrid Marvin

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
«Uforstyrra» sesong 2
Organisasjon
Rådgivning om Spiseforstyrrelser
Beløp Bevilget
2019: kr 750 000
Startdato
02.08.2019
Sluttdato
01.07.2020
Status
Under gjennomføring