
15-25 prosent av befolkningen i Norge er barnløse, og av dem igjen er 80 prosent ufrivillig barnløse.
I dokumentarfilmen «Mammaen i meg» forteller regissør Hilde Merete Haug sin egen historie som ufrivillig barnløs. Tre andre kvinner deler også sine historier i filmen, som ifølge Human filmfestival har blitt en tung, men samtidig hjertevarm reise.
«Mammaen i meg» er en rørende, modig og svært aktuell dokumentarfilm om et tabubelagt tema
Human filmfestival
Filmen ser på hvorfor det å ha barn er så stort for mange, og også hvordan det kan prege livet dersom man ikke får barn. Sorg, depresjon og følelser av utenforskap rammer mange av dem som er ufrivillig barnløse, men i filmen er det også mye håp.

Regissør Hilde Merete Haug håper filmen kan bidra til å belyse et vanskelig og tabubelagt tema.
– Jeg tror det finnes forståelse der ute, men det er en mangel på innsikt rundt dette temaet, sier hun i et intervju med Dagsavisen.
Lørdag 11. mars 2023 ble filmen vist på Human filmfestival, og den skal vises på flere andre filmefestivaler. Filmen er også kjøpt av VGTV, der den trolig vil bli publisert i løpet av høsten 2023.
Se trailer for «Mammaen i meg» her:
Søknadssammendrag
Bakgrunn
Ufrivillig midlertidig eller permanent barnløshet er et økende problem i vårt samfunn i dag, og begge deler kan skape stor sorg og smerte og alvorlige psykiske lidelser. Jeg har selv erfart å bli alvorlig psykisk syk, og det er mange der ute som har erfart noe tilsvarende. Det er estimert at mellom 15 og 25 % av kvinner i industrialiserte land født etter 1970, vil forbli barnløse, og de aller fleste opplever redusert livskvalitet el sykdom. Det er derfor et stort samfunnsmessig behov for filmen, som kan sette temaet på dagsorden, og bidra til forebygging og rehabilitering av slike lidelser.
Målsetting
Målsetningen er å bidra til åpenhet om ufrivillig barnløshet, bryte ned tabuer og få folk til å samtale om dette, for lettere å kunne forebygge psykiske lidelser og etablere tiltak som kan lindre og helbrede. En målsetning er også å være et innlegg i debatten tilknyttet surrogati og eggdonasjon.
Målgruppe
Kvinner og menn som er midlertidig eller permanent ufrivillig barnløse, eller står i fare for å bli det, samt deres nære pårørende, øvrige familie og venner.
Antall personer i målgruppen
300000
Beskrivelse av gjennomføring
Prosjektet har vært under utvikling en periode og har mottatt utviklingsstøtte fra Fritt Ord. Prosjektet går snart i produksjon og vil bli gjennomført i løpet av halvannet til to år. Undertegnede skal være regissør og en av flere hovedkarakterer i filmen. Produkjons-selskapet Fuglene blir antagelig produsent for filmen. Fotograf Lars Erlend Tubaas Øymo skal være A-fotograf. Performance kunstner og pianist Liv Kristin Holmberg vil være kunstnerisk veileder. Professor Cristina Archetti (Institutt for Medier og Kommunikasjon, UiO) vil være involvert i prosjektet via sitt eget forskningsprosjekt om ufrivillig barnløshet. De to sistnevnte er også hovedkarakterer i filmen siden de begge er barnløse. På den ene siden ønsker jeg å lage en personlig dokumentar som er et portrett av min egen historie for å forsøke å forstå hva som skjedde med meg for å kunne hjelpe andre til å forstå sin egen prosess. På den annen side vil dokumentaren belyse fenomenet barnløshet mer objektivt via andre kvinners historier, via fagfolk, og psykologiske og antropologiske/sosiologiske betraktninger. Ulike filmatiske uttrykk skal brukes: Visuelle poetiske skildringer i nåtid, og animasjon, 8 mm film, stillbilder og voice for å illustrere hendelser i fortid.
Fremdriftsplan
Juli-Sept 17: Filmopptak, animasjon, logging. Okt-Des 17: Transkribering, organisering av opptaksmateriale, redigering. Jan-Mars 18: Redigering og klipp, evt restopptak, lydetterarbeid. April- Mai: Fargekorrigering, teksting, ferdigstillelse, innsending til TV-kanaler og festivaler. Juni: TV- og festivalpremiere, regnskap og revisjon.