Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Dette prosjektet bygger videre på et tidligere pilotprosjekt på Fellesverket; “Styrke vennskap, hodet og kroppen” utført i 2022, som ble suksessfullt. Fellesverket er et aktivitetshus for ungdom i Haugesund, hvor ungdom kan komme på åpen møteplass, få leksehjelp, gatemeglingskurs og arbeidstrening. Nå ønsker vi å samarbeide med #Meigjengen som har mye fokus på inkludering av ungdom i Tysvær. Meigjengen er et etablert tilbud for sårbar ungdom uten fritidsaktiviteter og sosialt nettverk i Tysvær og Haugesund. Fellesverket og Meigjengen er begge en del av Haugesund Røde Kors. Vi ønsker å tilby ungdommer i Haugesund og Tysvær gratis trening. Vi vil samarbeide med personlig trener Mart Hallink, som vi gjennomføre 8 uker med treningsopplegg over 4 ulike perioder. Vi ønsker å starte i sommerferien, da vi vet at mange ungdommer mangler ferieaktiviteter. Målet med prosjektet er å bedre psykisk og fysisk helse hos ungdommene, samt gi økt mestring, selvfølelse og motvirke utenforskap. I rapporten “Når barn må være voksne” av Røde Kors i 2022 oppgav mellom 16 og 19 % av ungdommene at de ikke deltok på fritidsaktiviteter, samtidig opplyste 43 % at de opplevde manglende ferieopplevelser på grunn av økonomi. Dette er utslagsgivende for at vi ønsker å starte med prosjektet i sommerferien.
Aktivitet/tiltak/metode
Vi vil ha 8 ukers trening i 4 perioder fra sommeren 2023 til sommeren 2024. Treningen vil foregå både utendørs og innendørs, i både hall og treningssenter. Vi legger opp til utendørstrening i sommerperiodene, og alternativ innendørs trening etter værforholdene. Annenhver helg vil det være fast trening på treningssenter i Haugesund, hvor målet er at ungdommene skal få økt trygghet rundt bruk av treningsapparater og dermed økt selvtillit i treningssituasjoner. Det er dårlig transporttilbud mellom Tysvær og Haugesund i helgene, så da vil vi ordne med taxi for ungdommene. Voksne frivillige og personlig trener Mart Hallink vil ivareta sikkerheten til deltakerne. Med en personlig trener vil ungdommene få opplæring i sikker trening for å unngå skader og god mental trening. Vi vil også ha enkel servering etter hver treningsøkt. Målgruppen er ungdommer fra 8. klasse og opp til 25 år. Røde Kors er i tett dialog med førstelinjetjenesten for å kunne nå ut til de ungdommene som virkelig trenger tilbudet, spesielt flyktningtjenesten, da tidligere pilotprosjekt har vist at trening som aktivitet var svært inkluderende på tvers av språk og tidligere erfaringer. Målet er 20 deltakere og 1-2 frivillige hver gang i tillegg til personlig trener. Som blir totalt 40 ungdommer per treningsperiode, da vi både har treningsopplegg i Haugesund og Tysvær. Med 4 ulike perioder med trening er det mulig at det blir 160 deltakere. Det vil utvikles en sluttrapport for å evaluere effekt og virkning av prosjektet i samarbeid med Røde Kors og Mart Hallink, som også sendes til Stiftelsen Dam. Noen utfordringer som kan oppstå er å ikke få tak i nok voksne frivillige, samt at det kommer mindre ungdommer enn det vi legger opp til. Imidlertid er både leder for Fellesverket og leder for Meigjengen tilgjengelig som voksne frivillige, og ifht ungdomsdeltakelse så opplevde vi at det var populært i pilotprosjektet og har fått tilbakemelding om at mange ungdommer ønsker å delta på dette igjen.
Antall deltakere
160
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Ifølge FHI bør barn og unge i alderen 6-17 år være fysisk aktive i gjennomsnitt minst 60 minutter per dag i moderat til høy intensitet. Fysisk aktivitet har flere positive helseeffekter som for eksempel bedre fysisk form, mental helse, kognitiv funksjon, og har også en positiv innvirkning på skoleprestasjoner. Med dette prosjektet ønsker vi å bedre helse- og livskvaliteten til ungdommer både fysisk og psykisk, gjennom å kunne tilby et fellesskap hvor vi kan jobbe mot å motvirke ensomhet og utenforskap. Med å delta på treningene vil ungdommene ha mulighet for å skape vennskap og kjennskap med andre ungdommer, samtidig som de kan få gode relasjoner til voksne frivillige, og et sunt og godt forhold til trening som aktivitet. Vi ønsker også at ungdommene, gjennom bruk av treningssenter, skal kunne få økt forståelse og trygghet rundt bruk av treningsapparater. Vi tenker også at dette vil ha en effekt langsiktig, hvor ungdommene kjenner apparatene og dermed bruker de på riktig måte, og at terskelen blir lavere for å trene i fremtiden, enten om det er på et treningssenter eller utendørs. Ungdommene kan også overføre kunnskapen til andre.
Plan for gjennomføring
I forkant av oppstart kommer Monica på Fellesverket og Kine i Meigjengen til å ha ansvar for rekruttering av ungdom. Vi vil dra rundt på skoler, informere samarbeidspartnere (som nevnt tidligere), reklamere via sosiale medier, henge opp plakater og lignende. Mart er ansvarlig for kvalitet og sikkerhet på treningsøktene, mens de frivillige vil bistå Mart i gjennomføringen. Etter hver endt treningsøkt skrives en logg av våre frivillige om hvordan det har gått, som følges opp av Monica. Vi vil også skrive rappport og ha evalueringsmøter etter hver treningsperiode. 26. juni – 20. august (8 treningsuker) Blanding av utetrening og innetrening på senteret, 1 gang i uken i Haugesund og 1 gang i uken i Tysvær, og hver 2. lørdag på treningssenteret – Ungdommene kan fortsette inne på treningssenteret med gratis medlemskap til 11. september. 25. september – 17. november (8 treningsuker) Siste 6 treningsøkter er inne på treningssenteret. – Ungdommene kan fortsette inne på treningssenteret med gratis medlemskap til 16. januar. 16. januar – 17. mars (8 treningsuker) Siste 4 treningsøkter er utetrening. – Ungdommene kan fortsette inne på treningssenteret med gratis medlemskap til 15. april. 15 April – 9 Juni (8 treningsuker) Blanding av utetrening og innetrening på senteret, 1 gang i uken i Haugesund og 1 gang i uken i Tysvær, og hver 2. lørdag på treningssenteret. Ungdommene kan fortsette inne på treningssenteret med gratis medlemskap til 9. august.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Prosjektet ble igangsatt med hensikt om å bedre psykisk og fysisk helse for ungdom i Haugesund og Tysvær kommune. Vi ønsket samtidig å oppfordre til økt følelse av mestring og selvfølelse. Enda en del ved prosjektet var å kunne øke ungdommers selvtillit i ulike treningssituasjoner, og ved bruk at ulike trenings apparater. Dette for å unngå skader og at ungdom dropper trening på bakgrunn av usikkerhet på treningssenter. Samtidig ønsket vi å dekke et udekket behov som ble opplyst gjennom rapporten «Når Barn må være voksne» av Røde Kors i 2022 som oppgav at 16 og 19% ikke deltok på noe form for fritidsaktiviteter. Målgruppen var ungdom mellom 8.klasse og opp til 25 år. Vi traff godt på målgruppen, ved hjelp av sosiale medier, god informasjonsspredning til førstelinjetjenesten og ved at treningssenteret og ungdommene selv promoterte tilbudet. Vi har rukker å etablere et flott tilbud til ungdom, og har i treningsperiodene fått flotte tilbakemeldinger fra både ungdommer, voksne og frivillige.
Gjennomføring
Det ble utført 4 treningsperioder på 8 uker som planlagt. De to første rundene ble det lagt opp til lik trening i Tysvær og Haugesund kommune, men på grunn av lavt oppmøte i Tysvær kommune ble det i samsvar med stiftelsen dam gjort endring på de to neste periodene. Vi valgte å gi et utvidet tilbud til ungdommene i Haugesund da det var lang venteliste på diss treningene. Ungdom påmeldt i Tysvær ble tilbudt transport slik at de kunne delta på treningene i Haugesund. Vi kunne dermed tilby enda flere ungdommer fra Haugesund trening i de to siste periodene av prosjektet, samt at de fikk tilbud om enda lenger gratis medlemskap etter endt treningsperiode. I starten av prosjektet var det utfordrende å få med nok frivillige til aktiviteten da usikkerhet rundt trening også ligger hos voksne frivillige. Vi fikk uttrykt at dette var en mulighet for de frivillige til å også lære og bli tryggere i treningssituasjoner, og fikk etter hvert med oss en god gruppe voksne frivillige om var til støtte for ungdommene.
Resultater og virkninger
Gjennom prosjekt perioden har 107 ungdommer hatt muligheten til ukentlig trening over 8 uker i 4 perioder. Vi oppnådde et noe lavere antall ungdommer en først tenkt da de to første rundene av prosjektet ikke gikk helt som planlagt med antall påmeldte ungdommer i Tysvær. I Haugesund hadde vi lange ventelister på treningene og vi bestemte oss dermed for å sette opp ekstra en ekstra dag med trening i Haugesund. Ved å kunne tilby trening til ungdom i denne aldersgruppen har vi klart å skaffe gode og sunne fellesskap hvor ungdom har kunnet utforske og lære viktige ferdigheter under gode og trygge omstendigheter. Vi har også senket terskelen for å trene hos ungdommer som aldri hadde vert på treningssenter eller hatt erfaring med trening tidligere. Vi har fått vist at man kan få til bra fysisk aktivitet utendørs, uansett vær, og vi har sørget for at ungdommene er trygge på de ulike apparatene treningssenter stort sett har. Ettersom tilbudet har vert svært populært og vi har etablert et godt forhold til Gymsalen treningssenter, ser vi for oss å kunne videreføre et lignende prosjekt i årene som kommer.