Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Før pandemien hadde vi mange engasjerte ungdommer i ADHD Norge ung. Mange av disse er nå borte. Vi har erfaring med ungdomsarbeid i organisasjonen, men vi trenger å tenkte nytt for å rekrutterer nye, få opp engasjement og utvikle unge brukermedvirkere som har lyst å jobbe med å forebygge psykisk uhelse hos barn og unge med ADHD. Ungdom har hatt noen utfordrende år, og unge med ADHD har hatt det ekstra vanskelig under pandemien. Når vi legger til tøffe økonomiske tider med økte forskjeller er det grunn til stor bekymring. Forskning viser at unge med ADHD er overrepresentert i alle statistikker for utenforskap enten det er rusmisbruk, skole drop out, psykisk og fysisk uhelse og mange faller utenfor arbeidsmarkedet. Vi som organisasjon ønsker å gjøre en forskjell for disse sårbare unge med ADHD, og vil med dette prosjektet forebygge psykisk uhelse ved å invitere de inn til i et fellesskap og vekk fra utenforskap.
Aktivitet/tiltak/metode
Innhold i aktivitet/metode Høsten 2023 vil vi arrangere ungdomsleir, og våren 2024 ønsker vi å arrangere en oppstarts samling for vårt nye ungdomspanel, rekruttert fra ungdomsleiren. Vi har funnet egnet leirsted, Skogstad, som er innenfor budsjett og har egnete ute- og innerom. Vi har også snakket med aktuelle aktører som ønsker å arrangere gode aktiviteter (teatersport/klatring m.m) som legger til rette for at ungdommene kan bygge vennskap og relasjoner i trygge omgivelser. På leiren rekrutteres det til et ungdomspanel. Panelet skal møtes jevnlig og sammen med sekreteriatet utarbeide et nytt mandat og ny plan for organisasjonens ungdomsarbeid. Panelet skal på sikt bestå av ungdommer som kan medvirke i ulike fora og utvalg, og representere organisasjonen i tema som gjelder unge. Våren 2024 skal vi arrangere en samling for vårt ungdomspanel. Vi har satt oss som mål at panelet til å begynne med skal bestå av 10-15 ungdommer. Målet er at panelet utvides etterhvert. Ungdomsansvarlig i sekreteriatet har ansvaret for ungdomspanelet, og er referent på møter og kaller inn til samlinger for panelet. Samlingene er starten på vårt nye ungdomsarbeid med ungdomspanel i spissen, og en mal vi skal følge i fremtiden. Målet for samlingene er å fange opp unge med ADHD som lever i utenforskap, inn i felleskap. Målgruppen Målgruppen er unge mellom 15-26 år som har ADHD. Evaluering Vi evaluerer samlinger skriftlig med Menti, i tillegg til felles muntlig evaluering på slutten av samlingene. Full måloppnåelse nås ved to gjennomførte samlinger og etablering av ungdomspanel som videreføres etter endt prosjektperiode. Personvern Vi har rutiner for personvern og følger gjeldende retningslinjer. Det vil være voksenkontakt og tilsyn, og ungdommene blir fulgt opp før, underveis og etter samlinger. Utfordringer Vi forventer utfordringer med rekruttering, da målgruppen for prosjektet har det vanskelig. Vi skal derfor lage en storstilt rekrutteringskampanje i alle våre SoMe kanaler.
Antall deltakere
100
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Virkningen for denne målgruppen, unge med ADHD mellom 15-26 år, vil være både direkte og inndirekte. Direkte for den enkelte deltaker som vil bygge nye relasjoner, vennskap og kunnskap ved å bli en del av ungdomspanel eller lære av andre på leir. Indirekte ved at arbeidet de unge i ungdomspanelet gjør på sikt vil føre til bedre oppvekstvilkår og bedre psykisk helse for unge med ADHD.
Plan for gjennomføring
Oppstartsmøte prosjektgruppen i august. Det er en del praktiske ting vi må få gjort som å bekrefte reservasjon, lage program, innhente andre aktører før friluft og lage annonse og påmelding. Alt dette blir gjort i august. Leir gjennomføres siste helgen i september/begynnelsen av oktober. Vi legger til rette for at de som ønsker kan sove ute i telt. Etter at første leir er gjennomført starter arbeidet med utviklingen av ungdomspanelet. Vi regner med å ha rekruttert nok ungdommer på leir, men kanskje vi også henter inn ungdommer fra andre nettverk. Vi starter opp med digitale og fysiske møter med ungdomspanelet i oktober for å planlegge panelsamling i april 2024. Arbeidet med ungdomspanelet foregår kontinuerlig frem til samling i april og ledes av prosjektleder. Etter panelsamling i april skal ungdommene selv ta ansvar for å sette møteplan og agende for de jevnlige møter så det blir fremdrift i arbeidet. Prosjektleder slipper ikke ledelsen av panelet før dette er oppe og går stabilt over tid. Arbeidet med samlinger samt arbeidet med ungdomspanel evalueres kontinuerlig. Prosjektet avsluttes med sak i Stå på og på nettsidene, en formell fane på nettsidene for vårt nye ungdomspanel og deres arbeid etablerers, samt at det skal legges en formell plan for vidrerføring av prosjektet som blir ADHD Norges ungdomsarbeid i fremtiden.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Mange av våre engasjerte ungdommer i ADHD Norge forsvant som frivillige under pandemien, og behovet for å tenke nytt og få opp engasjementet til de unge presset seg frem. Målet med prosjektet er å få et godt og fungerende ungdomsmiljø i ADHD Norge. Vi trenger ungdommer for fremtiden, og det er viktig at de har en arena hvor de kan jobbe både med BM og for å bedre sosiale vilkår for ungdom med funksjonsnedsettelse. ADHD er den største diagnosegruppen i BUP og forekomsten i befolkningen blant barn og unge er på ca 5 %. ADHD utgjør den vanligste henvisningsgrunnen til BUP og man regner med at det er ca 1-2 barn pr skoleklasse som har en ADHD-diagnose. Vi arrangerte ungdomsleir høsten 2023 hvor 36 spente ungdommer deltok. Samlingen var på Honne Hotell, Biri, hvor vi fikk en veldig god avtale. Vi delte gruppen inn i tre, og arrangerte aktiviteter for alle gruppene. Vi gjennomførte bueskyting, teatersport og mestringsworkshop på lørdagen, og hadde foredrag med en tidligere ungdomsrepresentant på søndagen. Ut over dette gjennomførte vi flere aktiviteter både i pauser og på kveldene. Av disse rekrutterte vi 8 engasjerte ungdommer til vårt nye Ungdomspanel. Panelet skal jobbe med org.utvikling og politikkutvikling og blir vår interne arena for «talentutvikling», hvor vi skal jobbe for å få organisasjonstalenter for framtidig organisasjonsarbeid. Panelet hadde en egen samling våren 2024 hvor temaet var: Tale- og debatteknikk, Presentasjonsteknikk og Hvordan fortelle egen historie.
Gjennomføring
Prosjektet ble gjennomført i tråd med opprinnelig plan, men påmeldingen til ungdomsleiren var noe lavere enn forventet. Vi gjennomførte imidlertid som planlagt. Dette er grunnen til at regnskapet viser mindre kostnader enn budsjettert. Samlingen ble skriftlig evaluert av deltagerne og resultatet viser at ungdommene var svært fornøyde. På en skala fra 1 til 5 ligger gjennomsnittet på 4,59. Vi har tatt tak i det som scoret dårligst, og vil ta dette med i arbeidet videre. Samlingen var en stor suksess, så det er besluttet at dette er en mal som skal videreføres. Ungdomsrepresentanter og brukermedvirkere i organisasjonen har vært med under hele planleggingen og gjennomføringen av prosjektet, og vi har på grunnlag av dette klart å rekruttere flere unge brukermedvirkere som nå er med på videre planlegging av fremtidige ungdomssamlinger og arbeidet til Ungpanelet. Dette er vi veldig fornøyde med.
Resultater og virkninger
Resultatet av dette prosjektet er at vi har kommet langt på vei til å finne en metode og mal som fungerer for rekruttering av unge frivillige i ADHD Norge. Dette vil videre hjelpe våre fylkes- og lokallag med å engasjere og rekruttere ungdommer inn. Det planlegges allerede en ny ungdomssamling høsten 2024, og Ungpanelet har hovedansvaret for planlegging og gjennomføring av dette.