Universell badeglede

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Offentlige badestrender bør være tilgjengelig for alle. Dessverre er det ikke slik. I Kristiansand kommune kjenner vi kun til tre badestrender med ramper for funksjonshemmede. Utenfor høysesong er det bare én. Til tross for klare krav om universell utforming, og en økende trend i samfunnet til badeglede året rundt, er dette altså ikke noe som funksjonshindrede skal få være en del av. NHF Agder har kontakt med mennesker som opplever dette som et stort problem og begrensning i hverdagen. Det er vanskelig å få oversikt over hvor de kan bade utendørs. Også de strendene man tror skal være tilgjengelige, mangler det kanskje rekkverk, rampen er ikke renset for sand og tang, eller det mangler en badestol slik at fuksjonshemmede kommer seg ut i vannet. En skikkelig oversikt over dette er viktig for innbyggerne i Agder, men også for tilreisende. Agder er et populært feriemål for hele Norge. Målsetningen er at prosjektet både skal ha en rent praktisk side, ved å gi funksjonshindrede informasjon om hvilke strender som er tilgjengelige og ikke, hva som finnes av tilrettelegging, og gi kommunens politiske myndigheter info om hvordan mangel på universell utforming påvirker enkeltpersoner liv, og hvorfor det er viktig at også strender er tilgjengelige, og tips/veiledning til forbedring.v

Aktivitet/tiltak/metode

Vi kartlegger badestrenders status knyttet til universell utforming, for å gi funksjonshemmede bedre grunnlag for å benytte seg av bading utendørs og de helsefordelene (fysiske og psykiske) og gledene det gir i enkeltpersoners liv. Vi vil ha et spesielt fokus på ramper for å komme seg ut i vannet, men tilgjengelighet på land er også viktig: er det rampe slik at rullestoler kan kjøre på stranden, HC-toaletter o.l. Vi vil ha hovedfokus på de fem største kommunene: Kristiansand, Arendal, Grimstad, Lindesnes og Vennesla, men vi skal også kartlegge de mindre kommunene. Ofte er det her de gode løsningene finnes. Det er viktig å spre oss geografisk over hele fylket. Vi vil kontakte administrasjonen i kommunene for å høre om de har vedtatt planer på dette området, og om det er noe de er bevisste på. Vårt inntrykk er ofte at dette er et nedprioritert område og at kommunene ikke alltid selv er klare over hva som finnes av tilrettelagte strender. Målgruppen er flerdelt. Primært er det funksjonshemmede selv, i alle aldersgrupper, som ønsker å bade men som dag møter hindringer og diskriminering. Barn som ikke kan bade og leke med sine jevngamle venner, og eldre som ikke kan ta seg friheten til et bad i sjøen. Den andre målgruppen er allmennheten, som trenger kunnskap og bevisstgjøring. Den tredje målgruppen er politikere og beslutningstakere i kommunen. Løsningen på mer tilgjengelig strender er ganske enkel, og ved å synliggjøre dette vil vi kunne påvirke dem til å gjøre en forskjell. Måloppnåelsen kan måles ved 1) informasjonsproduktet som lages, 2) responsen fra kommunene, og 3) ønske om endring fra det politiske miljøet. Utfordringen er knyttet til om kommunene er enkle å samarbeid med, om de er i stand til å svare godt på hvorfor/hvorfor ikke ting er tilrettelagt. I tillegg vil prosessen med å faktisk få til forbedringer hvile veldig på politikernes vilje til prioritering. Vi mener kunnskapsgrunnlaget som prosjektet vil samle kan ha god effekt.

Antall deltakere

10000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet vil gi funksjonshindrende informasjon om hvilke strender som er universelt utformet. Dette vil ha en verdi for alle aldersgrupper, men spesielt unge hvor strendene er et populært møtested, og det handler om å være inkludert i vanlige aktiviteter med jevnaldrende. I tillegg vil prosjektet danne kunnskapsgrunnlag som skal brukes direkte i kontakt med kommunene, for å utfordre politikere og beslutningstakere direkte på å kreve universell utforming av badestrender. Dette skjer gjennom at vi helt konkret kan vise fram hvor mange strender som er helt umulige for personer som bruker rullestol, samt eksempler på god og dårlig praksis. Vi ønsker å oppnå at flere strender blir tilrettelagt slik at funksjonshindrede kan bruke dem. Det er derfor samtidig vårt mål å vise fram gode eksempler, for å gi inspirasjon til kommunene som vil ta tak i diskriminerende praksis og gjøre kommunens uteområder mer tilgjengelige for alle innbyggere. Dette er et prosjekt som passer fint å gjennomføre i 2025 som er Friluftlivets år, et år hvor det er fokus på feiring av naturen og friluftsglede. Det å kunne bade utendørs er en viktig del av dette, og dette prosjektet setter lyst på at også funksjonshemmede ønsker å benytte seg av naturen og har stor glede av friluftsliv. For å sikre at prosjektet kommer ut til målgruppen, vil vi bruke informasjonskanalene (some, nettsider, medlemsblad, epost) som Handikapforbundet har til medlemmer i hele landet. Vi vil målrettet kontakte kommuneansatte, politikere, beslutningstakere og andre aktuelle mottakere for å formidle resultatene våre. Agder Fylkeskommune vil invitere oss til å presentere rapporten på flere av sine arrangement. Vi jobber også med et samarbeid med DNT Sør i formidlingen.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder vil gjennomgå kommunene. Det skjer gjennom undersøkelser blant våre medlemmer og direkte kontakt med kommunene. Dette er tidkrevende arbeid, for vi må forsikre oss at kommunene har oversikten og at svarene vi får er reelle. Når kartleggingen er gjennomført, systematiserer vi resultatene, og vi vil besøke noen av de strendene som ser ut til å være de beste eksemplene på universell utforming. Dette for å dokumentere hvordan universell utforming best kan ivaretas, slik at vi kan gi tips og inspirasjon til andre kommuner. Dette blir en rapport som vil være tilgjengelig på nett, men som også vil trykkes. Vi ønsker å ha den trykket opp, for da er det lettere å distribuere ut til de mottakerne som er politikere, beslutningstakere o.l. når vi møter dem. Rapporten vil også være tilgjengelig på nett, for at funksjonshemmede og andre interesserte lett kan slå opp i den og gjøre seg kjent med hvilke steder som er tilrettelagt i sitt nærmiljø. Rapporten skal fremstilles på en lettfattelig måte. Når rapporten er ferdig, vil vi gjøre den kjent for alle våre medlemmer via våre informasjonskanaler: some, mail, nettsider, medlemsblad. Vi vil informere om den når vi er på besøk i lokale NHF-foreninger. Det nasjonale Handikapforbundet vil også spre rapporten i sine kanaler. Når rapporten er klar, vil vi kontakte media. Vi har god kontakt med lokale og nasjonale medier. Dette for å skape fokus på en viktig rapport og spre informasjon om at den finnes. Etter lanseringen/høsten 2025 vil prosjektleder jobbe målrettet for å markedsføre rapporten til kommuner, fylkeskommunen og lignende instanser. Prosjektleder jobber for å presentere rapporten på arrangementer i regi av dem. Vi er allerede i kontakt med fylkeskommunen. Jobber med et samarbeid med DNT Sør i formidlingen.

Prosjektleder

Gudrun Sofie Østhassel

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Universell badeglede
Organisasjon
Norges Handikapforbund
Beløp Bevilget
2025: kr 313 000
Startdato
03.02.2025
Sluttdato
31.10.2025
Status
Under gjennomføring