– Musikken er terapi

Litt som et ekteskap, beskriver gutta i Keep Coming Back Band sitt eget forhold, 20 år etter at de møttes hos Anonyme Narkomane.

I samarbeid med

I 2020 er det 20 år siden Keep Coming Back Band hadde sin første øving. Det feirer de blant annet med en rekke konserter og muligens også ny plate. Foto: Hans Otto Bordvik

Det at vi lager musikk er jo en lidenskap som vi klarer å videreutvikle sammen, og så forsterker vi hverandre i bandet

Dag Vargset

Lidenskap og terapi

Vargset er en av grunnleggerne av bandet Keep Coming Back Band, som består av en gjeng med tidligere ruserfaring og en felles lidenskap for musikk. Første øvelse ble gjennomført høsten 2000, og siden den gang har det blitt både plate, utallige konserter og opptredener, og ikke minst sterke vennskap.

– Bandet er jo en forpliktelse, og av og til blir det også krangler og uenigheter, man blir jo som et ektepar. Det har gått noen kuler varmt, men dette er jo en form for terapi, og terapi skal også gjøre litt vondt, ler Sigmund Øvrum.

– Ja, musikkterapi er jo veldig i tiden, og det er jo egentlig det dere har drevet med hele tiden, sier Danny Young – innleid produsent og etter hvert bassist i bandet, med bakgrunn fra blant annet Gluecifer.

Roser samarbeidet

I 2007 søkte Keep Coming Back Band første gang om prosjektstøtte fra Stiftelsen Dam, sammen med Forbundet mot rusgift (FMR). Den gangen var det til å starte produksjonen av bandets første plate.

To år senere kom plata, og senere har det blitt tre nye prosjekter sammen med FMR, blant annet for å lage releasekonsert på Victoria scene, og i desember 2019 ble bandet overrasket med penger til å ta musikken ut på veien.

Kanskje ikke så rart at generalsekretær i FMR, Knut Reinås, valgte Keep Coming Back Band som et av sine favorittprosjekter å vise fram til Stiftelsen Dams generalsekretær i forbindelse med «Dam-tur».

– Vi har jo samarbeidet i tre omganger nå, og det har ikke vært noe trøbbel med verken regnskap eller noe annet – det har bare vært veldig greit. Vi er veldig glad for at vi knyttet den kontakten med dere, og håper at vi kan fortsette med det, sier han.

Generalsekretær i Forbundet mot rusgift, Knut Reinås (nummer to fra venstre) inviterte generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen (t.v.) med på besøk til Keep Coming Back Band, da de spilte på tiårsjubileet til rusakutten. Her ser du Sigmund Øvrum, Dag Vargset og Danny Young. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

For bandet selv har prosjektstøtten bidratt til at de kan utvikle seg som musikere.

– Det har vært helt fantastisk å få den støtten fra dere. Og særlig til å gjøre konserten på Victoria jazzscene. Det er nok den største opplevelsen jeg har hatt musikalsk, sier Dag Vargset.

Lurer du på hva Dam-tur er? Sjekk denne saken, da vel!

Vil gi andre håp

Selv om bandmedlemmene har «vanlige» dagjobber, er det bandet som er den store lidenskapen. Og i tillegg til to faste øvinger hver uke, går det mye tid med til å skrive låter og øve inn ny musikk.

– Det er noe i livet som gir meg en veldig stor glede hver eneste dag. Når du ruser deg så er det så mye dritt og du prøver å ta bort alle de følelsene ved å ruse deg. Det klarer du jo også til en viss grad hvis du får i deg nok, men over tid så går jo det bare en vei, sier Vargset, og legger til:

– Men så blir du nykter, og opplever at – som for folk flest – så går livet fortsatt opp og ned, og da må du ha noe å strekke deg etter, noe som er meningsfullt. Og for oss har det vært musikken.

– Men hvordan er det å hele tiden skulle «rippe opp» i det gamle livet?

– Sånn jeg opplever det, så er jeg rusavhengig. Det kommer jeg til å være resten av livet, og hvis jeg glemmer det så er det fare på fære. Det ligger i bunnen hele tiden, og så har jeg lært meg hvordan jeg skal håndtere det gjennom 20 år som nykter. Sånn sett så føler jeg ikke at jeg ripper opp i noe som helst. Det handler bare om at jeg må huske hvor jeg kommer fra, og så prøver jeg å gi noe videre. Vi har snakket ganske mye om det i bandet, at vi vil gi andre et håp om at det finnes muligheter, sier Sigmund Øvrum.

– Vi har vel innsett at vi ikke blir store stjerner, men at vi kan nå ut enda litt mer, det håper vi jo, avslutter Dag Vargset.

Keep Coming Back Band på Spotify

Keep Coming Back Band på Youtube

Her kan du lese om de andre prosjektene Keep Coming Back Band har fått støtte til:

Med musikk fra avhengighet til frihet

Ut av rusen – inn i musikken

Med musikken som speil

Rapport

Bakgrunn

Vi er svært fornøyde med gjennomføringen av prosjektet som kulminerte med slippfest/release-konsert søndag 10. mars 2019 ved det anerkjente konsertstedet Victoria Nasjonal jazzscene i Oslo med over 100 betalende publikummere. I forkant av konserten brukte vi mye tid på forberedelser og innøving av låtmaterialet med en ny bassist og flere gjestemusikere. Vi oppnådde oppmerksomhet for vårt engasjement om at det nytter å satse på et liv uten bruk av rusmidler, og nådde ut til et større publikum med vår musikk og vårt budskap. «Ut av øvingslokalet – opp på scenen» skapte mestring og trivsel for alle som deltok i prosjektet og ga oss en erfaring vi kan være stolte av.

Oppsummering

Neste skritt kommer når vi møter publikum med de nyinnspilte sangene. Det gleder vi oss til og er veldig spente på mottakelsen. I skrivende stund er vi godt i gang med å planlegge og lage avtaler til en turne på ulike rusinstitusjoner og møtesteder for rusavhengige. Også det med støtte fra Stiftelsen DAM og i samarbeid med Forbundet mot Rusgift. Det gleder vi oss enormt mye til. På slutten av året sysler vi med tanken om å slå til med 20-års jubileumskonsert. Det skal vi feire med å utgi nok et album.

Prosjektgjennomføring

Aller først inngikk vi en avtale med FMR om rapportering og økonomioppfølging. Vi har bare godt å si om samarbeidet der. Så undersøkte og besøkte vi flere aktuelle spillesteder i Oslo, og inngikk til slutt avtale med Victoria Nasjonal jazzscene. Mye tid gikk til innøving av låter og innarbeiding med fem gjestemusikere. I to dager før slippfesten leide vi oss inn på Øvingshotellet, som har egen sal til preproduksjon/generalprøve før konserter og turneer. Parallelt med dette jobbet vi med promotering, fortrinnsvis på Facebook. I tillegg arbeidet plateselskapet Drabant Music aktivt overfor media og med publisering av albumet på alle mulige medier.

Antall personer i målgruppen

120

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport – – «Ut av øvingslokalet – opp på scenen».pdf

Sammendrag

Bakgrunn

Prosjektet «Ut av øvingslokalet – opp på scenen» er nært knyttet til vårt pågående prosjekt som er støttet av Extrastiftelsen. «Med musikk fra avhengighet til frihet» går ut på å produsere en CD med egenproduserte tekster og musikk. Prosjektet har gått helt etter planen; startet i 2016 og avsluttes i løpet av høsten 2018. Vi ser veldig fram til den dagen CD’en er ferdig. Gjennom det nye prosjektet «Ut av øvingslokalet – opp på scenen» ønsker vi å synliggjøre CD’en og prosjektet bak med en slippfest/release-konsert i begynnelsen av 2019.

Målsetting

Gjennomføre en slippfest/release-konsert på en profesjonell scene. Vi ser på dette som en videreføring av prosjektet «Med musikk fra avhengighet til frihet».

Målgruppe

Folk som er opptatt av at det nytter å satse på et rusfritt og verdig liv på tross av en belastet fortid. Pårørende til rusavhengige. Musikkinteresserte.

Antall personer i målgruppen

150

Beskrivelse av gjennomføring

Vi ønsker å oppnå oppmerksomhet for vårt engasjement om at det nytter å satse på et liv uten bruk av rusmidler. Vi ønsker å nå ut til et større publikum med vår musikk for å markedsføre bandet og budskapet vårt. Vi ser på denne slippfesten/releasekonserten som en sluttføring og en markering av prosjektet «Med musikk fra avhengighet til frihet». Vi tror «Ut av øvingslokalet – opp på scenen» vil skape mestring og trivsel for alle som deltar i prosjektet og vil gi med dette gi oss selv en erfaring vi kan være stolte av. I forkant av denne konserten må vi bruke mye tid på forberedelser og innøving av låtmaterialet. Konserten skal også inneholde sanger som vi har skrevet tidligere. Mange av disse eldre sangene har vi ikke spilt på en god stund og krever derfor ekstra øving. Dette forsterkes også av at vi må øve inn hele låtmaterialet med en ny bassist. I tillegg planlegger vi å ha med noen gjestemusikere som trenger tid å bli kjent med låtene våre.

Fremdriftsplan

Øvingstid: 2 ganger pr uke første halvår 2019. Slippfest/konsert: Engang i løpet av første halvår 2019.

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Prosjektet «Ut av øvingslokalet – opp på scenen» er nært knyttet til vårt pågående prosjekt som er støttet av Extrastiftelsen. «Med musikk fra avhengighet til frihet» går ut på å produsere en CD med egenproduserte tekster og musikk. Prosjektet har gått helt etter planen; startet i 2016 og avsluttes i løpet av høsten 2018. Vi ser veldig fram til den dagen CD’en er ferdig. Gjennom det nye prosjektet «Ut av øvingslokalet – opp på scenen» ønsker vi å synliggjøre CD’en og prosjektet bak med en slippfest/release-konsert i begynnelsen av 2019.

Målsetting for prosjektet

Gjennomføre en slippfest/release-konsert på en profesjonell scene. Vi ser på dette som en videreføring av prosjektet «Med musikk fra avhengighet til frihet».

Målgruppe

Folk som er opptatt av at det nytter å satse på et rusfritt og verdig liv på tross av en belastet fortid. Pårørende til rusavhengige. Musikkinteresserte.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

150

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi ønsker å oppnå oppmerksomhet for vårt engasjement om at det nytter å satse på et liv uten bruk av rusmidler. Vi ønsker å nå ut til et større publikum med vår musikk for å markedsføre bandet og budskapet vårt. Vi ser på denne slippfesten/releasekonserten som en sluttføring og en markering av prosjektet «Med musikk fra avhengighet til frihet». Vi tror «Ut av øvingslokalet – opp på scenen» vil skape mestring og trivsel for alle som deltar i prosjektet og vil gi med dette gi oss selv en erfaring vi kan være stolte av. I forkant av denne konserten må vi bruke mye tid på forberedelser og innøving av låtmaterialet. Konserten skal også inneholde sanger som vi har skrevet tidligere. Mange av disse eldre sangene har vi ikke spilt på en god stund og krever derfor ekstra øving. Dette forsterkes også av at vi må øve inn hele låtmaterialet med en ny bassist. I tillegg planlegger vi å ha med noen gjestemusikere som trenger tid å bli kjent med låtene våre.

Fremdriftsplan for prosjektet

Øvingstid: 2 ganger pr uke første halvår 2019. Slippfest/konsert: Engang i løpet av første halvår 2019.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vi er svært fornøyde med gjennomføringen av prosjektet som kulminerte med slippfest/release-konsert søndag 10. mars 2019 ved det anerkjente konsertstedet Victoria Nasjonal jazzscene i Oslo med over 100 betalende publikummere. I forkant av konserten brukte vi mye tid på forberedelser og innøving av låtmaterialet med en ny bassist og flere gjestemusikere. Vi oppnådde oppmerksomhet for vårt engasjement om at det nytter å satse på et liv uten bruk av rusmidler, og nådde ut til et større publikum med vår musikk og vårt budskap. «Ut av øvingslokalet – opp på scenen» skapte mestring og trivsel for alle som deltok i prosjektet og ga oss en erfaring vi kan være stolte av.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Våre mål i prosjektet er nådd, og vi er svært fornøyde med gjennomføringen og resultatet. Vi har holdt oss innafor budsjettrammene. Tydelige avtaler med alle aktører er inngått i forkant av nødvendige aktiviteter. Målgruppa skulle være folk som er opptatt av at det nytter å satse på et rusfritt og verdig liv på tross av en belastet fortid, pårørende til rusavhengige og musikkinteresserte. Vi tror alle disse, skal vi si kategoriene, var representert under konserten 10. mars.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

120

Prosjektgjennomføring/Metode

Aller først inngikk vi en avtale med FMR om rapportering og økonomioppfølging. Vi har bare godt å si om samarbeidet der. Så undersøkte og besøkte vi flere aktuelle spillesteder i Oslo, og inngikk til slutt avtale med Victoria Nasjonal jazzscene. Mye tid gikk til innøving av låter og innarbeiding med fem gjestemusikere. I to dager før slippfesten leide vi oss inn på Øvingshotellet, som har egen sal til preproduksjon/generalprøve før konserter og turneer. Parallelt med dette jobbet vi med promotering, fortrinnsvis på Facebook. I tillegg arbeidet plateselskapet Drabant Music aktivt overfor media og med publisering av albumet på alle mulige medier.

Resultater og resultatvurdering

Målsettingen ble nådd på flere nivåer: Først og fremst ved at vi gjennomførte en slippfest/release-konsert på en profesjonell scene. 10. mars 2019 sto vi på scenen til Victoria Nasjonal jazzscene i Oslo med ca. 120 publikummere i salen. 162 personer hadde vist interesse for arrangementet på Facebook. I forbindelse med album-lansering og slippfesten fikk vi omtale og musikken fra «Hjula ruller» ble spilt av i flere nærradiostasjoner, og vi ble intervjuet på direkten. Aftenposten skrev en tosiders artikkel om bandet 2. april 2019. Fra Spotify ser vi at vi har mellom 2 000 og nærmere 9 000 avspillinger på de enkelte låtene. Plateselskapet sier det er meget gode tall. Så får vi vel tro det da… likevel er det ikke så lett å vite hvem vi har nådd fram til eller hvilken betydning sangene har for lytteren. Bandet opplevde at konserten var svært vellykket, i hvert fall hvis vi skal vi tro responsen fra publikum.

Oppsummering og videre planer

Neste skritt kommer når vi møter publikum med de nyinnspilte sangene. Det gleder vi oss til og er veldig spente på mottakelsen. I skrivende stund er vi godt i gang med å planlegge og lage avtaler til en turne på ulike rusinstitusjoner og møtesteder for rusavhengige. Også det med støtte fra Stiftelsen DAM og i samarbeid med Forbundet mot Rusgift. Det gleder vi oss enormt mye til. På slutten av året sysler vi med tanken om å slå til med 20-års jubileumskonsert. Det skal vi feire med å utgi nok et album.

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Ut av øvingslokalet – opp på scenen
Organisasjon
FMR: Fellesskap-Menneskeverd-Rusfrihet
Org.ledd
Keep Coming Back Band
Beløp Bevilget
2019: kr 30 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
14.12.2019
Status
Under gjennomføring