Utsatt-Innsatt

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Utsattmann jobber for å få menn utsatt for overgrep til å snakke om sine historier, slik at de kan få hjelp til livsmestring. Vi har unik erfaringskompetanse, også på det å sitte i fengsel med traumer. Fokus på seksuelle overgrep mot menn mangler, og utsatte menn sliter ofte med skamfølelse. I fengsel er tabuet enda større. Mange innsatte har psykiske helseplager, og overgrep vet vi medfører omfattende senvirkninger. Utsattmann ønsker å gi et samtaletilbud til utsatte innsatte. Slike prosjekter er anbefalt, men aldri før igangsatt. Vi tror også tiltaket kan virke kriminalitetsforebyggende.

Målsetting for prosjektet

Overordnet mål: Økt livsmestring for overgrepsutsatte menn i fengsel Utvikle et samtaletilbud Gi ansatte ny kunnskap Pårørende og helsetjenesten skal kjenne seg tryggere i sine roller Utarbeide en rapport som gjør at tilbudet kan overføres til andre fengsler Innlemme temaet i utdanningen (KRUS)

Målgruppe

Innsatte som har opplevd seksuelle overgrep er hovedmålgruppe. Ansatte (inkludert innsattes helsetjeneste) og pårørende/nærstående er også viktige målgrupper.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

129

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

– Utvikle egnet metode for rekruttering (skånsomt i fengselet). Målgruppen rekrutteres så tidlig som mulig, men også underveis i hele prosjektperioden. – Utarbeide informasjonsmateriell, brosjyrer og lignende. – Utvikle innhold i muntlig informasjon, opplæring, foredrag og samtaler. – Utvikle metoder og kriterier for gruppe- og enesamtaler. – Gjennomføre samtaler med innsatte, på gruppe- og individnivå. – Fortløpende utvikle tilpasset informasjon til pårørende og nærstående. – Fortløpende gi kunnskap til, og utvikle et samarbeid med, ulike instanser som ivaretar innsattes psykiske helse og sosiale forhold. – Fortløpende utvikle informasjon og ny kunnskap til ansatte i kriminalomsorgen. – I samarbeid med fengselet; utvikle gode rutiner for ansatte og veilede dem ved behov. – Foreslå rutiner for samtaler med innsatte som starter soning. – Utvikle og foreslå delemner for utdanningen til Kriminalomsorgen (KRUS) – Bistå i forbindelse med å styrke samarbeidet med andre organisasjoner.

Fremdriftsplan for prosjektet

08/2019 10/2019 Prosjektplan 10/2019 07/2020 Rekruttering/oppstart samtaletilbud. Opplæring ansatte 05/2020 07/2020 Evaluering. Overføre kunnskap til neste fase 08/2020 07/2021 2. runde samtaletilbud. Tilbud til pårørende. Opplæring ansatte 05/2021 07/2021 Evaluering. Overføre kunnskap til neste fase 08/2021 06/2022 3. runde samtaletilbud. Opplæring ansatte 08/2021 06/2022 Utvikle og foreslå delemner til KRUS 04/2021 07/2022 Prosjektrapport

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Økt livsmestring for overgrepsutsatte menn som soner i fengsel I samarbeid med Halden fengsel utvikle et samtaletilbud tilrettelagt for overgrepsutsatte menn som sitter i fengsel Pårørende og nærstående til utsatte skal kjenne seg tryggere i sin rolle som støttespillere og vite hva denne innebærer. Helsetjenesten til innsatte skal kjenne seg tryggere i sin rolle knyttet til tematikken. I løpet av prosjektperioden skal ansatte og fått god kjennskap til tematikken som forhåpentligvis skal innlemmes i utdanningen deres Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter, KRUS. Utarbeide en rapport og et materiale, som gjør at tilbudet kan overføres til andre fengsler.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har undervist/informert de fleste ansatte i forhold til tematikken. Vi har hatt hensiktsmessige diskusjoner, både med fagansatte i fengslet, og internt i gruppen vår. Det viste seg at flere i målgruppen satt for seksuallovbrudd og disse fikk tilbudet på lik linje som de andre. I møte med innsatte har vi både brukt både faglige og erfaringsbaserte tilnærminger. Vi har vært i kontakt med 52 forskjellige innsatte i perioden og hatt 100 vis av samtaler med disse innsatte.Økt livsmestring for overgrepsutsatte menn i fengsel Vi har utviklet et samtaletilbud til innsatte som nå er på plass Vi har gitt ansatte ny kunnskap Pårørende og helsetjenesten skal nå kjenne seg tryggere i sine roller Det er nå utarbeidet en rapport som gjør at tilbudet kan overføres til andre fengsler Innlemme temaet i utdanningen (KRUS) Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter. Dette håper vi å få til for det er noe med å begynne i rett ende av et utdanningsløp

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

52

Prosjektgjennomføring/Metode

Forundersøkelser, søknader, kontakt og møtevirksomhet startet høsten 2018 Oppstart i 2019 og prosjektet avsluttet høsten 2023 Aller først. Vi gjorde samtale tilbudet kjent i fengslene og fortalte hvem vi i Utsattmann var og hva vi kunne tilby av samtaler i Sarpsborg og Halden fengsel Vi hadde jevnlige møter både fysisk og samtaler med noen innsatte i starten av prosjektet før pandemien rammet landet Kursing og undervisning av ansatte ble først satt i gang og vi nådde ut til omtrent halvparten av de ansatte Ledelsen kalte inn til stor møter i kantina hvor de ansatte som var på jobb fikk en innføring om hvordan de som betjenter skulle møte innsatte med problematikken,vold og seksuelle overgrep Mange av de ansatte opplyste at de hadde ingen eller lite erfaring rundt dette temaet Flere fortalte også at de skulle ønske at temaene vold og seksuelle overgrep var mer oppe i dagen under utdannelsesforløpet som fengsels betjent De innsatte som ønsket samtaler med oss tok kontakt enten med sin kontaktbetjent eller via sosialhelsetjenesten inne i fengslet.Besøk og avtalt tid ble opprettet og vi fikk e-post med opplysninger om når og hvor. Samtaler en til en ble som regel gjort på besøksrom

Resultater og resultatvurdering

Vi har hatt til sammen 100 vis av samtaler med 52 forskjellige menn. Antall samtaler med innsatte varierte fra en til 15 samtaler. Hver samtale varierte fra 30 minutt til 1,5 time De fleste avtalene var på en time. De fleste var etnisk norske Vi antar at samtalene vi har hatt med innsatte har skapt en endring i positiv retting for den enkelte En indikator på dette var at de aller fleste ønsket oppfølgings samtaler Samtlige av de 12 som svarte på evalueringsskjema gav uttrykk for at det var godt for dem å kunne snakke om overgrepene som de hadde opplevd I tillegg til undervisningsopplegget vi har hatt så har vi hele veien møtt ansatte og hatt den gode praten om tabuene som er så vanskelig å snakke om Dette mener vi er kjempeviktig og så blir det viktig i fremtiden å holde trykket oppe Vi tenker også at det kan være smart og benytte seg av mennesker med egenerfaring og som er kommet seg på beina igjen for der kan det være mye klokskap som fint kan brukes i møte med alle slags mennesker

Oppsummering og videre planer

Utsattmann jobber for å få menn utsatt for overgrep til å snakke om sine historier, slik at de kan få hjelp og bistand til å leve så godt som mulig, sine opplevelser til tross. Prosjektet i Halden fengsel er videreført med start i juni 2023. Denne gangen med lokal forankring. En av våre medlemmer som bor i Halden, driver dette prosjektet i samarbeid med Halden fengsel, Rådet for psykisk helse og med økonomisk støtte fra Dam stiftelsen. Samtalene med de innsatte og samarbeidet med Halden fengsel fortsetter frem til 2025.

Prosjektleder

Jarle Holseter

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Utsatt-Innsatt
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Utsattmann
Beløp Bevilget
2019: kr 698 000, 2020: kr 649 000, 2021: kr 693 000
Startdato
01.08.2019
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet