Utvikling av en ny behandlingsmetode for trigeminusnevralgi

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Trigeminusnevralgi (TN) er en alvorlig smertetilstand med sterke smerter i ansiktet som i hovedsak rammer eldre. Behandlingen av trigeminusnevralgi er ofte utfordrende og det er et stort behov for nye behandlingsalternativer. Cryoneurolyse er et alternativ der en nerve fryses med smertelindring i omtrent 3-6 måneder og kan repeteres med samme respons. Den korte varigheten og at det er kun noen få av nervegrenene som er tilgjengelig med dagens teknikker har ført til liten utbredelse. Vi ønsker å utvikle en ny og bedre behandling for TN ved å bruke cryoneurolyse teknologi sammen med kirurgisk navigasjons utstyr. Ved hjelp av kirurgisk navigasjon vil alle nervene involvert i TN være tilgjengelig, og i tillegg kan vi gjennomføre cryoneurolyse av det segmentet av nerven som forventes å gi lengst effekt og minst bivirkninger. Vi forventer at dette er en behandling som vil gi signifikant reduksjon av smerter i 1 år hos >90% av pasientene, som kan repeteres med samme respons og med fordelaktig bivirkningsprofil. Målsetningen med dette prosjektet er å gjennomføre som del av den pre-kliniske metodeutviklingen testing av cryoneurolyse på kadavre og i vevssubstitutt for å finne den optimale cryo-dosen for best nytte/risiko balanse før en sham-kontrollert klinisk studie planlagt våren 2024

Aktivitet/tiltak/metode

I dette prosjektet vil vi bruke fersk frosne kadavre for å samle pre-klinisk data for å etablere en ny prosedyre for cryoneurolyse behandling ved TN. Vi utførte nylig en disseksjonsstudie der vi identifiserte det segment av hver nervegren som er forventet å gi lengst effekt og minst bivirkninger (“det optimale nervesegmentet”). Kadavrene som vil bli brukt i denne studien er modifiserte slik at de kan brukes med kirurgisk navigasjon. Ved cryoneurolyse er det avgjørende at nålen plasseres nær nok nerven slik at minst 4 mm av nervevevet fryses for å oppnå Walleriansk degenerasjon med påfølgende smertelindring. Hvor nøyaktig en cryonål kan plasseres med kirurgisk navigasjon vil variere mellom ulike nerver og nervesegmenter. Jo nærmere cryonålen kan plasseres målstrukturen, desto mindre cryo-kapasitet er nødvendig, noe som vil redusere sannsynligheten for skade på omkringliggende vev. På den annen side vil for liten cryo-kapasitet føre til at vi ikke oppnår smertelindring. Vi vil i dette prosjektet gjennomføre testing av kirurgisk navigasjon og cryoneurolyse utstyr på fire kadavre for innhente følgende data: 1) Data på nøyaktighet: 3 leger simulerer en prosedyre der vi bruker navigasjonssystemet til å plassere en cryonnål mot “de optimale nervesegmentene” og måler så avstanden mellom nål og nerve. Dette gir oss data på nøyaktighet, presisjon og reliabilitet. 2) Data på cryo-kapasitet: Ved hjelp av vevssubstitutt måle dimensjonene av det frosne volumet ved ulike innstillinger av tid, temperatur og sykluser. Innhentet data vil bli brukt til en “dose-finding” analyse for å finne forventet minimum cryokapasitet nødvendig for å oppnå smertelindring. Kadavrene i studien er donert til forskning, studien er godkjent av REK (ID: 493865). En utfordring er at studien fordrer teknisk kunnskap for målinger av cryo-kapasiet og nøyaktighetsmålinger. For å sikre god kvalitet i planlegging og gjennomføring vil vi opprette et samarbeid med Team Consulting.

Antall deltakere

4

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Deltakerne i denne studien har donert kroppen sin til forskning, og studiens formål samsvarer med deltakernes ønsker om å bidra til forskning. Studien er et viktig ledd i utviklingen av en ny behandlingsmetode ved at det gjøres en grundig vurdering av hvilken cryo-dose som vil gi minst bivirkninger og best respons før metoden prøves ut i en klinisk setting. Målgruppen for behandlingen er pasienter med TN, en alvorlig smertetilstand med få gode behandlingsmuligheter og prevalens estimert til 0,2%, der omtrent halvparten ikke har tilfredsstillende effekt av medikamenter. Smerten er beskrevet som den verste et menneske kan oppleve og har negativ virkning på fysisk helse, psykisk helse og livskvalitet, og fører ofte til sosial isolasjon. TN rammer i hovedsak eldre som oftere utvikler bivirkninger av medikamentelle behandlingsalternativer og som oftere har kontraindikasjoner for kirurgisk behandling. Førstevalg for kirurgisk behandling i dag er en omfattende nevrokirurgisk operasjon (mikrovaskoulær dekompresjon) med 0,5% mortalitet og 4% alvorlige nevrologiske komplikasjoner. Vår behandlingsmetode har på lang sikt potensialet til å bli et nytt behandlingsalternativ ved TN, noe som er spesielt fordelaktig for eldre ved at den kan gjennomføres uten generell anestesi, uten alvorlig morbiditet og med betydelig bedre bivirkningsprofil. Et vellykket prosjekt kan på lang sikt bidra til å fremme fysisk og psykisk helse, mestring, livskvalitet og sosial deltakelse for tusenvis av personer i Norge. TN fører til betydelig morbiditet og samfunnskostnader, og en effektiv behandling vil kunne spare helsevesenet og samfunnet for store kostnadet og ressursbruk.

Plan for gjennomføring

Aktivitet 1: Forberedelser (ferdigstilt juni 2023, ansvarlig Daniel Bratbak) – Innkjøp av utstyr: Cryoneurolyse nåler, måleutstyr, agarosegel – Protokoll av datainnhenting: En detaljert teknisk protokoll for å sikre korrekt datainnsamling av testingen av nøyaktighet og cryo-kapasitet vil utarbeides i samarbeid med cryo- og navigasjons-ekspertise fra Teams Consulting. – Kadaver preparering: Preparanter ved Patologisk avd, St. Olav Hospital vil preparere kadavre slik at de kan brukes til nøyaktighetstesting. Aktivitet 2: Datainnhenting (ferdigstilt august 2023, ansvarlig Daniel Bratbak) – Kadaverstudie: Preparerte fersk frosne kadaver vil bli registert for bruk med kirurgisk navigasjonssystem. De optimal nervesegmentene vil bli dissekert frem og posisjonen markeres i navigasjonssystemet. 3 kirurger vil gjennomføre simulert prosedyre mot alle aktuelle nervesegmenter med påfølgende nøyaktighetstesting der avstanden mellom den fysiske posisjonen av cryonålen og målstrukturen måles. – Måling av cryo-kapasitet: I et laboratorieeksperiment vil vi gjøre målinger av cryo-kapasiteten i agarosegel for ulike innstillinger av temperatur, tid og sykluser. Agarose er tidligere blitt brukt som vevssubstitutt i slik testing og derved muliggjør sammenlignede analyser. Team consulting vil være tilstede under testingen for å veilede og sikre god kvalitet av gjennomføring og datainnhenting. Aktivitet 3: Dataanalyse og publisering (ferdigstilt desember 2023, ansvarlig Erling Tronvik) – Data innhentet i Aktivitet 2 analyseres. Målet med analysen er å finne den optimale “dosen” som senere vil bli brukt i klinisk uttesting av behandlingen. Resultatet vil bli søkt publisert i et internasjonalt tidsskrift.

Prosjektleder

Daniel Fossum Bratbak

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Utvikling av en ny behandlingsmetode for trigeminusnevralgi
Organisasjon
Hodepine Norge
Beløp Bevilget
2023: kr 400 000
Startdato
10.04.2023
Sluttdato
01.05.2024
Status
Under gjennomføring