Utviklingshemning og sorg

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Personer med utviklingshemning lever lenger, og vil oppleve sorg. Sorg over familie som dør, eller tap av nære relasjoner. De sørger som andre, men sorgreaksjonen kan avvike fra befolkningen generelt. Ubearbeidet sorg kan føre til funksjonsfall, og de har høy risiko for å utvikle en forlenget sorgforstyrrelse som kan kreve behandling. Deres nærpersoner bør kjenne til og kunne fange opp tegn på sorg, depresjon eller angst, da de ulike tilstandene trenger ulik tilnærming. Pårørende er ofte engstelige for hvordan det vil gå med barna deres når de selv dør, og tjenesteytere kan føle seg usikre på hvordan snakke om døden, sorg eller hvordan de best kan gi sorgstøtte. Det finnes lite faglitteratur og forskning på sorg og sorgarbeid hos personer med utviklingshemning. Det finnes heller ikke noe opplæringsmateriell som viser hvordan en kan jobbe personsentrert og systematisk med dette. Sammen med brukerrepresentanter og fagfolk ønsker vi å samle kunnskap om temaet, utvikle og innhente materiell som kan benyttes i sorgarbeid, og samle alt i et e-læringskurs. Målet med prosjektet er å øke kunnskap, trygghet og handlingskompetanse i sorgarbeid blant tjenesteytere og nærpersoner, slik at de bedre kan støtte og hjelpe personer med utviklingshemning som opplever sorg.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppen er tjenesteytere, pårørende og nærpersoner til voksne og eldre personer med utviklingshemning. Sammen med brukerrepresentanter og fagpersoner ønsker vi: •Innhente mer kunnskap om sorg, sorgprosesser og sorgarbeid •Utvikle og samle praktisk materiell som kan benyttes i sorgarbeid •Utarbeide forslag til hvordan arbeidet kan organiseres systematisk og personsentrert •Utarbeide en mal for gjennomføring av fagdager •Utvikle et interaktivt e-læringskurs hvor teori og praktisk arbeid blir samlet på et sted Eksempler på hjelpemateriell er beredskapsplaner, tiltaksplaner, sjekk- og huskelister, livshistoriebøker m.m. Det vil særlig legges vekt på personsenteret og individuell tilpassing i alt arbeid som utvikles. Erfaringskunnskap gjennom anonymiserte, praktiske eksempler fra hvordan andre har arbeidet med sorg vil bli presentert, og e-læringskurset vil inneholde refleksjonsoppgaver etter hver modul. Aldring og helse vil sammen med Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) kunne arrangere og/eller delta på fagdager om systematisk sorgarbeid. Slike fagdager kan være lærerike og inspirerende for tjenesteytere ved oppstart av systematisk sorgarbeid på egen arbeidsplass. E-læringskurset vil kvalitetssikres av fagpersoner og brukerrepresentanter, både når det gjelder innhold og funksjonalitet. Et questback-skjema vil bli utviklet for å evaluere læringsutbyttet av e-læringskurset. I skjemaet vil det være rom for anonymt å skrive inn forslag til forbedring/videreutvikling av kurset, ris og ros. Statistikk over hvor mange som har tatt kurset vil bli tilgjengelig. E-læringskurset vil være gratis, og bli tilgjengelig på Aldring og helse sin e-læringsplattform. Kursinnholdet vil bli universelt utformet og dermed tilgjengelig for flest mulig. Utfordringer kan være at e-læringskurset blir for omfattende, men ved grundig testing i forkant vil vi forsøke å unngå det.

Antall deltakere

20

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Forventet virkning av tiltakene som utvikles i prosjektet: • Deltakerne vil ha ervervet teoretisk kunnskap om sorg og sorgprosesser, og kunnskap om hvordan sorg kan komme til uttrykk hos personer med utviklingshemning • Pårørende kan i større grad kjenne seg trygge når de vet at sine kjære vil bli godt ivaretatt i forbindelse med, og etter deres død • Tjenesteytere og pårørende/nærpersoner vil kunne tilegne seg en bedre handlingskompetanse, dermed kjenne seg bedre rustet til å gi god omsorg og støtte til å personer med utviklingshemning som opplever sorg • E-læringskurset vil kunne være et forebyggende tiltak for å sikre at personer med utviklingshemning får individuell og god omsorg og oppfølging i deres sorgprosess, for å forhindre en forlenget sorgforstyrrelse • Tjenesteytere og pårørende/nærpersoner vil også ha kjennskap til hvor de kan finne materiell som kan være til nytte i sorgarbeidet. De vil også kunne dra nytte av andres erfaringer og få nyttige innspill til eget arbeid etter deltagelse på fagdager • Tips om referanser og andre nettsteder/andre instanser med informasjon innen sorgarbeid vil føre til ytterligere kunnskap og mulig samarbeid med andre ressurspersoner/instanser

Plan for gjennomføring

Prosjektet vil ha en varighet på 1 år, med oppstart i slutten av januar 2024. Prosjektgruppen vil utarbeidet en detaljert fremdriftsplan over prosjektperioden. En oversikt over kapittelinnhold av e-læringskurset vil være tilgjengelig ved prosjektoppstart. De ulike arbeidsoppgavene i prosjektet vil bli fordelt etter avtale mellom prosjektleder og prosjektmedarbeiderne i prosjektet. Avtaler med samarbeidspartnere gjøres skriftlig, og oppgaver blir fordelt etter hvem som skal gjennomgå teoretisk innhold i kurset og hvem som skal teste funksjonalitet av e-læringskurset. Lene Kristiansen vil sammen med E-faktor ha ansvar for å legge materiell inn i e-læringskurset på læringsplattformen til Aldring og helse. Gjenbruk av illustrasjon fra andre e-læringskurs utviklet på Aldring og helse vil benyttes for å holde kostnader til kurset lavt. I løpet av prosjektperioden vil det gjennomføres ulike møter med prosjektdeltagerne. De fleste møtene vil avholdes via Teams, men noen møter vil være fysiske. Møteplan vil bli utarbeidet tidlig i prosjektets oppstartsfase. Parallelt med å utvikle kursinnhold, vil en fagartikkel om Sorg og sorgarbeid skrives, slik at den er klar til å publiseres i forkant av e-læringskurset. Sammen med kommunikasjonsavdelingen på Aldring og helse og NFU, vil det utarbeides en plan for annonsering av nyheten om e-læringskurset. Rapportskriving vil bli gjort i prosjektets siste del. Vi vil også arrangere fagdager om temaet i etterkant av prosjektet i samarbeid med NFU, alene eller med andre interesserte.

Prosjektleder

Stine Skorpen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Utviklingshemning og sorg
Organisasjon
Norsk Forbund for Utviklingshemmede
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
05.02.2024
Sluttdato
23.12.2024
Status
Under gjennomføring