Vårt viktigste hjelpemiddel!

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Med støtte fra Helsedirektoratet gjennomfører Norsk Regnesentral og Blindeforbundet et prosjekt som ser på grunnopplæring i smartteknologi for synshemmede eldre. Det har siden 2017 gitt oss et godt kunnskapsgrunnlag om utfordringer synshemmede møter i et stadig mer digitalisert samfunn. Vi har identifisert to hovedproblem: 1) Et flertall av norske kommuner tilbyr ikke opplæring i digitale ferdigheter for synshemmede, slik Opplæringslovens § 4 A-2 krever. 2) Mange synshemmede erfarer at læringsprosessen stagnerer og reduseres som følge av manglende oppfølging mellom og etter kurs.

Målsetting for prosjektet

Bidra til økt inkludering av personer med nedsatt syn i det digitale samfunn, i tråd med CRPD. Delmål: – Forbedret kommunalt opplæringstilbud for synshemmede i grunnleggende digitale ferdigheter – Økt satsing på lokale møteplasser for synshemmede med fokus på digitale ferdigheter

Målgruppe

Primærmålgruppen er synshemmede i hele landet. De aller fleste i målgruppen er eldre og de absolutt fleste er i risikogruppen for Covid-19.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet deles inn i 8 kvartaler, Q1-8 Q1: Rekruttering av prosjektansatt Q2: Opplæring av prosjektansatte og utarbeide mal for fremdriftsplaner. Prosjektansatte vil igangsette samarbeid med 4 fylkeslag. Q3-7: Hvert kvartal vil den prosjektansatte planlegge med 4 nye fylkeslag og utføre planen kvartalet etter. Samarbeidet med hvert fylkeslag vil strekke seg over et halvt år. Blindeforbundet sentralt og prosjektansatte vil være tilgjengelig utover denne tiden, etter behov. Planleggingen vil inkludere hvordan fylkeslagene kan fortsette det politiske arbeidet etter at prosjektet er avsluttet og videreføre møteplassene. Aktivitetene vil inkludere: • Kartlegge status på voksenopplæring innen digitale ferdigheter for synshemmede i utvalgte kommuner, planlegge lokalt påvirkningsarbeid og gjennomføre møter med relevante aktører • Planlegge og gjennomføre kurs/møteplasser for å fremme teknologientusiasme, erfaringsutveksling og bidra til at synshemmede finner nye digitale bruksområder • Informasjonsarbeid, inkludert lokal medieomtale Q8: Dokumentere erfaringer og sikre oppfølgingsplaner i fylkeslagene. Dette vil inkludere en rapport om kommunenes tilbud for synshemmede i smarttelefon i lys av Opplæringsloven.

Fremdriftsplan for prosjektet

Q1: Rekruttering Q2: Opplæring og utarbeide mal for fremdriftsplaner Prosjektansatte igangsetter samarbeid med 4 fylkeslag Q3-7: Planlegge prosjektaktiviteter med 4 nye fylkeslag Utføre aktiviteter etter planen med 4 fylkeslag, med fokus på videreføring Q8: Dokumentere erfaringer og sikre oppfølgingsplaner i fylkeslagene. Dette vil inkludere en rapport om kommunenes tilbud for synshemmedes digitale ferdigheter i lys av Opplæringsloven.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsettingen for prosjektet har vært å skape (nok) teknologientusiasme blant synshemmede til at de tar i bruk sine rettigheter om opplæring via hjemmekommunen, og at kommunene forvalter sin opplæringsplikt. Målgruppen har da vært både ikke-digitale synshemmede voksne, tillitsvalgte i fylkeslagene og ansatte i kommunale voksenopplæringer. Bakgrunnen for prosjektet er at til tross for et tydelig lovverk som gir synshemmede rett til opplæring i grunnleggende digitale ferdigheter, så er det under 10 kommuner som gir slik lovpålagt opplæring – med varierende kvalitet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det er høy grad av måloppnåelse i prosjektet, både selv om smittevernrestriksjoner sate en stopper for reiseaktivitet og samlinger en periode og at vi måtte endre strategi i prosjektperioden.. Dette har vi løst med mye digital samhandling og vi har gitt skolering til likepersoner som kan undervise i IKT i en-til-en som delvis kan kompensere for mangel av møteplasser. Videre fant vi en mye mer nyttig vei inn til kommunens voksenopplæring enn politisk og byråkratisk påvirkning – nemlig forvaltningen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

225

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektmedarbeider har bistått både fylkeslag og enkeltpersoner med å søke inn synshemmede til kommunale voksenopplæringer, for deretter å følge opp vedtak. Der personer har fått avslag har prosjektmedarbeider i samarbeid med fylkeslag fulgt opp anker og klager til positivt vedtak var på plass.

Resultater og resultatvurdering

Det er gjort innsøk i over 50 kommuner, og vi har søkt inn over 200 synshemmede til kommunene. Det har til nå kommet 176 vedtak om opplæring og undervisning, og flere svar er ventet og mange fler står nå i kø for å bli innsøkt. Prosjektet er positivt omtalt i «de synshemmedes jungeltelegraf», som definitivt er den beste måten å få spredt informasjon på. Vi har allerede spisset nye prosjektideer på erfaringene gjort i dette prosjektet og vi bygger stein på stein (prosjekt på prosjekt) for å få et synsfaglig opplæringsmiljø opp å gå. Prosjektet har bidratt til innsikt og opparbeiding av faglig kompetanse, og vi har funnet metoder og ressurser som har hjulpet oss med både målsettinger og veien videre etter endt prosjekt. Det har også bidratt til å spisse nye problemstillingen vi ser i horisonten, slik at vi nå kan være i forkant og dermed hindre at synshemmede ikke faller utenfor fordi det digitale samfunnet hele tiden er i utvikling og endring.

Oppsummering og videre planer

Vi i prosjektgruppa føler vi har gode resultater å vise til på måloppnåelse selv om metoden fra starten av ikke helt ga de resultatene vi ønsket. Men basert på erfaringer i gjennomføringen av prosjektet fikk vi gode resultater ved å endre metode slik beskrevet ovenfor og i vedlagte rapport. Vi fant «nøkkelen» til hvordan løsne på en mangeårig problemstilling og vi har nå opparbeidet oss såpass med kompetanse at vi allerede har utformet nye prosjekter som vi også har fått innvilget. Neste steg på veien er å etablere en Rådgivingstjeneste for kommuner og PPT for å veilede på synsfaglighet.

Prosjektleder

Eva Elida Skråmestø

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Vårt viktigste hjelpemiddel!
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2021: kr 433 000, 2022: kr 500 000
Startdato
04.01.2021
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet