Veien videre som ufrivillig barnløs

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mange av de som har vært ufrivillig barnløse erfarer at situasjonen er svært vanskelig. Det er en sorg det ikke er lett å forklare til andre. År med venting, prøving, utredninger, behandlinger, opp og nedturer gjør noe med et menneske. Sorg kommer i like mange innpakninger som det finnes mennesker. Sorg er sinnets naturlige måte å håndtere et tap på. Det er en prosess man går igjennom for å justere seg selv til en ny situasjon. En situasjon der noen eller noe mangler. Hvordan erkjenner man at drømmen om et barn er knust. Hvordan går man videre? Kan noe gi mening nå?

Målsetting for prosjektet

Tilrettelegge for at denne gruppen får et rom for å bearbeide sin sorg i et trygt rom. Dette vil være med å forebygge psykisk lidelse, som f.eks. depresjon hos mennesker som aldri fikk sitt drømmebarn.

Målgruppe

Kvinner og menn som opplever en ufrivillig barnløshet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Det blir avhold 9 møter. De varer halvannen time gangen, og avholdes ca hver 3 uke. Gruppeleder flyr inn fra Oslo til Trondheim for å lede gruppen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Det vil bli markedsført gjennom vårt medlemsblad fra etter påske, og vi vil markedsføre tilbudet gjennom SoMe kanaler fra etter påske. Vi vil også kontake våre medlemmer direkte. Vi vil også annonsere tilbudet i relevante tidskrifter og aviser. Oppstart blir August etter sommerferien og varer frem til januar 2021. Det blir 9 gruppemøter med ca 3 ukers intervaller.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Å gi opp drømmen om å få egne barn, er svært vanskelig for mange. Mange kjenner sorgen som en vond klump i magen i åresvis, og sliter i det stille med denne vanskelige sorgen. I flere år har vi i Ønskebarn hatt tilbud i Oslo om sorggrupper for disse menneskene. Både menn og kvinner har deltatt, og tilbakemeldingene er svært gode på at dette hjelper. I dette prosjektet ønsket vi å utvide tilbudet til Trondheim, og fikk midler fra Stiftelsen Dam om å starte en gruppe høsten 2020.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Spørreundersøkelsen i etterkant viser at gruppen fikk et rom for å bearbeide sin sorg. Deltagerene sier at de opplevde god støtte i felleskap med de andre. De opplevde at de fikk mindre skam over egen situasjon. Flere sa at de endelig følte seg som endel av noe, at de ikke lengre satt på utsiden av. Det var godt og inspirerende å vite at de ikke er alene.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

11

Prosjektgjennomføring/Metode

På grunn av koronapandemien ble det umulig å starte med gruppe i Trondhjem. Dette skyltes begrensninger i antall personer som kunne møtes, nedstengninger, begrensninger knyttet til reise etc. Stiftelsen Dam var positive til at vi heller laget et digitalt gruppetilbud som var åpent for hele landet. På grunn av at dette nå skulle skje digitalt, ønsket kursleder Jule Løddesøl å ha max 10 deltagere i gruppen. Dette var nødvendig for å få til nærhet og åpenhet. Dette er spesielt viktig når prosjektet gjøres digitalt. Gruppen ble fort fullbooket. Sorggruppen ble holdt på zoom. Møtene ble innkalt pr e-mail. Vi har hatt 8 møter med 3 ukers mellomrom, bortsett fra før og etter påske, da det ble 4 uker mellom. Møtedag har vært torsdager kl 18-19.30. Det første 25.11.2020 og det siste 29.4.2021. Kursleder og deltagerene ble enige om felles “kjørereglene”: – At man ikke gir andre råd uten å være invitert til det – at kamera skulle være på, – at det var helt ok at det av og til ble taust i gruppen, altså at det ikke var “farlig”, men tvert om nyttig for å få tenkt seg om. – Det ble også avklart at man ikke kunne være borte mer enn to ganger i strekk.

Resultater og resultatvurdering

Vi gjennomførte en spørreundersøkelse i etterkant, og av de som svarte var de veldig fornøyd med kurset og kursleder Løddesøl. Flere ga klart uttrykk for at de trenger mer tid for å bearbeide egen sorg. De skulle ønske at kurset varte lengre, og skulle gjerne hatt mer tid sammen. Flere uttrykte et ønske om å møtes fysisk i alle fall en gang, og vi hadde planlagt det for siste treff. Beklageligvis kom det ny nedstengning. Spørreundersøkelsen viser også at gruppen fikk rom for å bearbeide sin sorg. Deltagerene sier at de opplevde god støtte i felleskap med de andre. De opplevde at de fikk mindre skam over egen situasjon. Flere sa at de endelig følte seg som endel av noe, at de ikke lengre satt på utsiden av. Det var godt og inspirerende å vite at de ikke er alene. Vi oppfordret gruppen til å lage en gruppe på sosiale medier underveis. Dette ble gjort på WhatsApp. Denne gruppen har tidvis vært svært aktiv. Gruppen bestemte at de ville fortsette kontakten på WhatsApp etter endt kurs.

Oppsummering og videre planer

Det går fint an å møtes online for denne typen arbeid. For fremtidige grupper, anbefaler vi et tak på 6-7 deltakere. Det var flott å være fra ulike steder i landet. Når fysiske grupper blir mulig igjen kan det være bra å likevel kjøre en online gruppe, som et tilbud til dem som bor langt unna fysiske møtesteder. Det er viktig at deltakerne gjøres klar på at det ikke er en sorggruppe for de som fremdeles forsøker å bli gravide. De kan trenge å bearbeide sine såre følelser, men det er ikke det samme som å bearbeide sorgen over å skulle leve videre som ufrivillig barnløs.

Prosjektleder

Margrete Raugstad

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Veien videre som ufrivillig barnløs
Organisasjon
Ønskebarn
Beløp Bevilget
2020: kr 30 000
Startdato
20.08.2020
Sluttdato
24.06.2021
Status
Avsluttet