VERDENSMAT: Digital kokebok for utviklingshemmede med internasjonale retter

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Matkulturen i Norge har endret seg mye den siste tiden. Det er vanlig for mange å spise f.eks. italiensk, meksikansk eller japansk mat. Denne matkulturen har nådd fram til mennesker med utviklingshemning, som alle andre. Via brukermedvirkning i tidligere prosjekter om bl.a. mat og helse, har vi registrert et stort konsum av pizza og taco hjemme, og gjerne “kinamat” på restaurant/café. Personell hos samarbeidspartnerne (Arendal kommune [AK] og Peder Morset folkehøgskole [PMF]) bekrefter at det er et reelt ønske å kunne lage og spise mange flere typer sunn og spennende INTERNASJONAL mat som er enkel å lage selv. Slike TILRETTELAGTE oppskrifter er svært få å oppdrive. (Tradisjonelle matretter og ingredienser dominerer.) I tillegg ønskes slike oppskrifter med trinnvis veiledning DIGITALT med film, foto og tale, gjerne på et “kjøkkennettbrett” i stedet for uhåndterbare fysiske kokebøker. Det er også et uttalt ønske å gjøre tillagingen av NYE internasjonale retter enkel (f.eks. delvis basert på halvfabrikata, ferdige krydderblandinger o.l., og ved å bruke ergonomiske og forenklende redskaper/apparater). Vi skal også tilstrebe å følge råd om sunt kosthold og formidle disse lettlest ifm. med oppskriftene. En slik, moderne og inspirerende kokebok vil vi lage og spre til målgruppen!

Aktivitet/tiltak/metode

– Oppstartsmøte(r) og konkret planlegging av første aktiviteter. – Personell i AK og på PMF intervjuer mennesker med utviklingshemning om matrelaterte temaer. – Alle 3 partnerne henter inn oppskrifter fra 5-7 land og foreslår forenklinger. – Oppskriftene utvikles for utprøving på 3 prosjektkjøkkener (Karde, AK, PMF). – Anskaffelser av nødvendig (ergonomisk, forenklende) utstyr for matlaging, herunder 3 kjøkken-nettbrett. – Oppskriftene prøves ut i bolker. Maten lages, smakes på og vurderes av mennesker med utviklingshemning sammen med støttepersoner i AK og på PMF. Endringsbehov registreres. – Nettmøte for hver bolk: evaluere oppskriftene/maten, og for å diskutere behov for justeringer. – Oppskriftene diskuteres med ernæringsfysiolog for evt. endringer og lettlest informasjon til oppskriftene. – Film- og foto-opptak, teksting av oppskriftene. Karde lager en veileder for teknisk gode matbilder og instruksjonsvideoer. – Film- og foto-opptak på alle 3 prosjektkjøkkener. – Karde utvikler www.moro-med-mat.no med film, foto, lettleste oppskrifter og tale til disse. Kostholdsråd, tips om måltidsplanlegging o.l. legges til. – Karde utvikler utkast til nedlastbart oppskriftshefte med QR-koder til de digitale oppskriftene. – Alle prosjektpartnere: Kvalitetssikring av den digitale kokeboken. – NFU produserer oppskriftsheftet for nedlasting på www.nfunorge.no. MÅLGRUPPE: Ungdom, unge voksne og voksne med moderat/mild grad av utviklingshemning. Støttepersoner. MÅLOPPNÅELSE/EVALUERING: Digital internasjonal kokebok og nedlastbart hefte med minst 25 oppskrifter. Dokumentasjon av formidling. PERSONVERN, ETIKK: Kardes prosjektleder dr. Hellman er Kardes personvernombud. Hun ivaretar prosjektetikk og norske GDPR-bestemmelser i prosjektet. UTFORDRINGER: “Drop-outs” fra brukermedvirkning. Imøtegås vha. god informasjon og rask re-rekruttering. Web-tekniske problemer unngås ved kontinuerlig testing av løsningen.

Antall deltakere

500

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Utviklingen av VERDENSMAT for mennesker med utviklingshemning vil ha stor betydning for matglede og lyst til å lage spennende og enkel mat selv. NFU har fått bekreftet dette gjennom brukermedvirkning i flere prosjekter. Matlaging sammen og felles måltider er sosialt og bidrar til mestring, glede og velvære. Mat er næring og ernæring. Vi vil rette skarpt fokus på helse og sunn mat (kostholdsråd, produkter med grønt nøkkelhull, måltidsplan m.m.), og være tydelige om det usunne (salt-, sukker- og fettinnhold, store porsjoner, kontinuerlig småspising m.m.). Ernæringsfysiologiske råd for å omtale oppskriftene vil bli hentet inn gjennom ekspertkonsultasjoner. Det internasjonale vil fremheves. Vi vil “reise virtuelt rundt” for å høste inn oppskrifter fra mange land, nært og fjernt. Dette øker kjennskap til andre land og deres matkultur. Gjennom en digital kokebok vil bred spredning være lett og bruken vil svare på manges ønsker om digitale hjelpemidler både fordi brukerne mestrer det godt, og fordi de er lettvinte å bruke – de fleste har utstyret (mobil, nettbrett) i daglig bruk allerede. NFU vil publisere kokeboken som et nedlastbart hefte med QR-koder til de digitale oppskriftene. Dette utvider og forenkler adgangen til den digitale kokeboken. For støttepersoner (tjenesteytere, støttekontakter, avlastere, foreldre, ansatte på arbeids- og dagaktivitetstilbud osv.) kan dette gi nytt innhold og “giv” til fellesaktiviteter og tjenesteyting. Resultatet vil gjennom spredning også ha en betydning flere enn for vår målgruppe. www.moro.med-mat.no vil bli formidlet til aktører som arbeider med og sprer matkunnskap på generell basis, som f.eks. opplysningskontorene, Bama og aktører som leverer matkasser med oppskrifter og ingredienser hjem til kunder (f.eks. Oda, HelloFresh).

Plan for gjennomføring

I desember 2023 “rigges prosjektet opp”. AK og PMF planlegger intervjuer. Karde klargjør nettstedet www.moro-med.mat.no. Vi utvikler løsningen på WordPress-plattform. I begynnelsen av 2024 intervjues mennesker med utv.hemning for å kartlegge hva slags mat de liker, hva som er lett og vanskelig med matlaging, utstyr de er vant til å bruke osv. Så følger innhenting av internasjonale oppskrifter (Karde, AK, PMF), forenkling og utforming av dem som lettlest. Vi bruker norske og internasjonale matspalter og kokebøker. Målet er 10-15 land og minst 25 oppskrifter. Vi tar kontakt med en ernæringsfysiolog og andre eksperter for konsultasjoner. Vi skaffer og leverer utstyr til de 3 prosjektkjøkkenene. I 2. kvartal 2024 er vi i gang med å lage mat. På nettmøter diskuterer vi oppskriftene og smaker på noen retter. Mennesker med utv.hemning deltar i slike møter. Når oppskriftene tar form, vil NFU rekruttere frivillige til å teste oppskrifter på sine egne kjøkkener og “rapportere” tilbake via et enkelt spørreskjema på www.moro-med.mat.no. Filming og matfotografering begynner i 2. kvartal. Karde har da produsert en veileder for dette arbeidet. Film, foto og oppskrifter med lettlest tekst og tale blir utgitt på www.moro-med.mat.no. Vi lager utkast til oppskriftsheftet og QR-koder for hver oppskrift. NFU sørger for layout og publisering av heftet. Sommeren 2024 blir resultatene endelig kvalitetssikret gjennom brukermedvirkning hos AK og PMF vha. brukerobservasjoner (følge oppskrifter, lage maten). Påkrevde endringer blir implementert. Styringsgruppen består av to personer fra NFU og to fra Karde. Gruppen møtes tidlig i 2024 og før sommeren 2024. Formidling kommer godt i gang i begynnelsen av 2024. Formidling foregår i løpet av hele prosjektet. Synlig lansering høsten 2023.

Prosjektleder

Riitta Anneli Hellman

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
VERDENSMAT: Digital kokebok for utviklingshemmede med internasjonale retter
Organisasjon
Norsk Forbund for Utviklingshemmede
Beløp Bevilget
2023: kr 40 000, 2024: kr 360 000
Startdato
24.11.2023
Sluttdato
30.09.2024
Status
Under gjennomføring