Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Dødsfall i familien innvirker på familiesamspillet. Foreldre ønsker å ta vare på sørgende søsken, men sorgen tapper for krefter og de mangler redskapene. Barna har en tendens til å skjerme foreldrene og resultatet kan bli vanskelig. LUB vil styrke familien i deres sorgprosess og hverdagsmestring ved at barn og voksne møter likesinnende og lærer mer om hverandres sorgreaksjoner og behov. LUB har tidligere arrangert to familiesamlinger med gode resultater, dette har gitt oss verdifull erfaring i arbeidet med å utvikle et familierettet sorgstøttetilbud. Vi ønsker nå å gi nye familier muligheten.
Målsetting for prosjektet
Arrangere helgesamling for familier som har mistet barn for å styrke kommunikasjonen mellom barn og voksne og bygge nettverk mellom etterlatte familier.
Målgruppe
Foreldre og barn (0-18) år i familier som har mistet et lite barn nylig eller for flere år siden. Tilbudet er landsdekkende og uavhengig av barnets dødsårsak.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
80
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi vil arrangere en helgesamling for 20 familier med et barn for lite på Stine Sofie Senteret i Grimstad i august 2020. LUB har prosjektledelsen sammen med en prosjektgruppe med frivillige etterlatte foreldre og søsken, barnekulturgruppen Lyriaka og fagpersoner fra Ahus. De 80 deltagerne vil hovedsakelig rekrutteres gjennom LUBs kontakt med foreldre. Samlingen vil ha undervisning om sorg i familien til barn og voksne. Mens barna har aktivitetsbaserte grupper der de kan gi konkret uttrykk for opplevelser knyttet til sitt tap gjennom kreativitet, samtaler og lek, vil voksne få undervisning om hvordan bli sin sterkeste støttespiller i sorgen. En annen metode vil være rådgivning til den enkelte familie fra fagpersoner for å styrke tilknytningen og kommunikasjonen mellom barn og voksne. Sammen med organisert og uorganisert lek og tilrettelagt erfaringsutveksling mellom familiene, vil vi skape et godt grunnlag for gode prosesser både hos hver enkelt og innad i familien. I etterkant vil familiene få en oppfølgingssamtale med LUB. Prosjekterfaringer inkluderes i LUBs sorgstøttearbeid og informasjonsarbeidet overfor aktuelle helseinstitusjoner.
Fremdriftsplan for prosjektet
Januar – februar 2020: Første planleggingsmøte med prosjektgruppa, planlegging. Mars – juli: Gjøre tilbudet kjent, rekruttere deltagere. 14.08.20 – 16.08.20: Familiesamlingen arrangeres. September – oktober: Oppsummering av evaluering. Formidling fra prosjektet. November – desember: Evaluere prosjektet, skrive sluttrapport.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Dødsfall i familien innvirker på familiesamspillet. Foreldre ønsker å ta vare på sørgende søsken, men sorgen tapper for krefter og de mangler redskapene. Barna har en tendens til å skjerme foreldrene og resultatet kan bli vanskelig. LUB vil styrke familien i deres sorgprosess og hverdagsmestring ved at barn og voksne møter likesinnede og lærer mer om hverandres sorgreaksjoner og behov. LUB har tidligere arrangert to familiesamlinger med gode resultater, dette har gitt oss verdifull erfaring i arbeidet med å utvikle et familierettet sorgstøttetilbud. Vi ønsket nå å gi nye familier muligheten. Målsettingen for prosjektet var å arrangere helgesamling for familier som har mistet barn nylig eller for en tid tilbake for å styrke kommunikasjonen mellom barn og voksne og bygge nettverk mellom etterlatte familier. Tilbudet var landsdekkende og uavhengig av barnets dødsårsak.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Evaluering og effekt ble målt gjennom egne spørreundersøkelser via SurveyMonkey til barna og de voksne. Vi spurte om barnas opplevelse av samlingen, programmet og barnegruppene. Fra de voksne ba vi om respons på om samlingen opplevdes nyttig og om de kom styrket ut som familie. Tilbakemeldingene via skjemaene (og samtaler vi har hatt med mange i etterkant) viste positiv effekt av samlingen. Samarbeidet mellom LUB, eksterne fagpersoner og likeperson sikret god balanse mellom likepersonstøtte og fellesskap, undervisning og rådgivning. Samlingen opplevdes lærerik og nyttig for familiens sorgprosess, mange reiste hjem med økt kompetanse på barn og familier i sorg. De forteller om gode opplevelser som familie og sammen med andre i lignende situasjon. Gjennom rådgivningssamtalene opplevde mange å bli bedre rustet til kommunikasjon med egne barn og tiltak for hverdagsmestring. Også denne gangen ser vi at slike samlinger har egenverdi i kraft av opplevelse av fellesskap og nettverksbygging.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
100
Prosjektgjennomføring/Metode
Fagsjef Trine G. Kalstad og fagkonsulent Line Schrader i LUB delte prosjektlederansvaret. Familiesamlingen ble utviklet av prosjektgruppa som ellers besto av flere fagpersoner, leder av barnekulturgruppa Lyriaka og brukerrepresentanter (to foreldre og et søsken). LUB Agder var lokalt vertskap. 21 familier (41 barn og 50 voksne) deltok på helgesamlingen i august 2020 på Stine Sofie-senteret i Grimstad, et godt tilrettelagt sted for lek og uteaktiviteter for barn. I tillegg hadde vi med 19 ledere hvorav seks er likepersoner i LUB og to er etterlatte søsken. Helgen hadde et godt faglig og kulturelt tilbud til deltakerne. Hovedingrediensene var aktivitetsgrupper for barn, foredrag for både barn og voksne, rådgivningssamtaler med erfarne fagpersoner til alle foreldre, minnebord, og flere konserter med kulturgruppen Lyriaka. Siste konsert inkluderte en nylaget sang med tekster fra barna på samlingen, og flere barn ble med i koret. Det var krevende å gjennomføre en slik helg under pandemien, men vi gjorde nødvendige tilpasninger og hadde med en ekstra ansatt fra LUB for å ivareta smittevernsreglene. Samlingen ble svært godt tatt imot og kun en familie valgte å trekke seg pga pandemien.
Resultater og resultatvurdering
Vi har nådd målet om å utvikle og arrangere en familiesamling for 21 familier med ett eller flere barn for lite på Stine Sofie-senteret i Grimstad. Evalueringen på Survey Monkey fra barna viser at 85 % var «godt fornøyd» (høyeste score) med familiehelgen. Barna sa at helgens aktiviteter «hjalp dem til å tenke og snakke om den døde», de likte spesielt godt Lyriaka og at de fikk lage i stand minnebordet og minnes den døde. Dette kan vise verdien av at barna inkluderes i familiens minnearbeid og at dette gir barna opplevelse av fellesskap. Voksenevalueringen viste stor takknemlighet for helgen og de fleste (80%) fremhevet rådgivningssamtalene som «nyttig» eller «svært nyttig». Flere nevner verdien av gjenkjennelse og normalisering både for barna og de voksne. Vi opplever å ha bidratt til å stryke tilknytningen og kommunikasjonen mellom barn og voksne, normalisering av reaksjoner og understøttet ressursene som familiene selv har slik at familiens sorgprosess blir best mulig.
Oppsummering og videre planer
Når familien rammes av dødsfall, utfordres familiesamspillet. Foreldre har stor motivasjon for å ta vare på sørgende søsken, men mangler energi og kunnskap. En periode med mindre koronarestriksjoner gjorde at LUB med et nødskrik fikk arrangert familiesamling med undervisning om sorg til barn og voksne, foreldreveiledning, kreativ utfoldelse, lek og alvor i barnegrupper. Dette håper vi har stimulert til et familieklima som tåler sorgens konsekvenser og som fremmer og rommer hverdagsmestring og glede. Erfaringene tas med i planlegging av ny familiehelg, denne gang med støtte fra Kavlifondet.