Vi kan også delta

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Mange unge funksjonshemmede opplever utenforskap og sosial isolering. Norges Handikapforbunds Ungdom ønsker å være en instans som legger til rette for at funksjonshemmet ungdom kan møtes, utveksle erfaringer og bli tryggere i storsamfunnet som til vanlig fort kan sette begrensninger for personer med en funksjonsnedsettelse. Signalene vi får fra medlemmene våre i Nord Norge er at det på grunn av store avstander gjør det vanskelig å møtes for de av medlemmene våre som ønsker å være aktive og sosiale. Derfor ønsker vi å gi medlemmene våre i nord muligheten til å møte hverandre, sammen med ungdom fra hele landet. Vi har erfaring med at flere har lengre reisevei til Tromsø, noe som gjør at flere må ankomme dagen før oppstart. Dette kan være både på grunn av helsemessige årsaker, flere av våre deltagere trenger å hvile etter en lang reise, og på grunn av ugunstige reisetidspunkter. Mange aktiviteter i Tromsø koster en del mer enn aktiviteter i andre byer. Vi håper at våre deltagere skal kunne få med seg det beste av hva byen vi er i har å by på, og mener det er viktig at funksjonshemmet ungdom får de samme fritidsopplevelsene som andre.

Aktivitet/tiltak/metode

For å kunne gjennomføre arrangementet vil det bli satt sammen en prosjektgruppe av ansatte og tillitsvalgte som sammen vil utforme et program for arrangementet, finne egnet overnattingssted og markedsføring av prosjektet. Prosjektleder vil være den som holder i hele prosjektet overordnet og ordner alt av praktiske oppgaver. Hele prosjektgruppen vil ha ulike ansvarsoppgaver gjennom planleggingen og utførelsen av prosjektet slik at alle er involvert i det som skjer, og er trygge i sin rolle når samlingen gjennomføres. Mål gruppen er funksjonshemmet ungdom fra 13 til 30 år. Hovedsaklig våre egne medlemmer, men med muligheter for å nå ut til ny ungdom som ikke er medlem hos oss enda. Det vil i ettertid bli sendt ut spørreskjemaer der deltagerne kan svare anonymt, og vi vil kunne finne ut om noen av målene vi satte oss, ble nådd og imøtegått. – På samlinger vi arrangerer har vi alltid fokus på likepersonarbeid. Dette blir også viktig her som en del av erfaringsutvekslingen. – VI vil med dette tilby en helg med arrangementer som kan kunne gi økt selvbilde og kunnskap om nye muligheter. – Lite sosial omgang fører til dårligere psykisk og fysisk helse. Noe en slik samling kan være med å motvirke. Et eksempel på en arrangementhelg kan se omtrent slik ut: Fredag 16:00 Registering og innsjekk! 17:00 Velkommen 17:30- 18.00 Bli kjent med gamle og nye 18.00-19.00 Likepersonsarbeidet 19:00 Pause 20:00 Middag, quiz og sosialt Lørdag Fra 7:30 til 10.30 Frokost – sitt med noen du ikke kjenner 10.30-12.30 Aktivitet i grupper 13.00 Lunsj på hotellet 14.00-18.00 Byvandring og sightseeing i grupper. 18.00 Pause 19:00/20:00 Middag og sosialt Søndag Fra 08.00 Frokost 10.30-11.30 Foredrag 11.30-12.00 Pause for utsjekk 12.00-13.30 Workshop 13.30-14.00 Avslutning 14:00 Lunsj før hjemreise – vel hjem!

Antall deltakere

40

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Målet med samlingen er å gi unge funksjonshemmede fra hele landet en sosial møtearena der de kan oppleve mestring, samtidig som de får nye erfaringer og knytter nye kontakter og nettverk. Etter at samfunnet har vært i en unntakstilstand i en lengre periode ser man nå at flere finner sammen igjen. Men den sosiale utestengelsen av funksjonshemmede er der fortsatt. Mange opplever at det blir satt begrensninger i hvilke muligheter man har, og vi vil med dette gi mennesker med funksjonsnedsettelse mer selvfølelse og et innblikk i hvilke muligheter man faktisk har. Her er også erfaringsutvekslingen med hverandre en viktig del. Opplevelsen av mestring er forventet å komme gjennom en god opplevelse av sosiale aktiviteter og utflukter rundt omkring i området der samlingen vil bli lagt. Fordi aldersspennet i den forventede målgruppen er såpass stort, blir det lagt vekt på å utarbeide et program som passer for alle. Ved å være synlige rundt i et bybilde vil man kunne utøve kommunikasjon med den øvrige befolkningen. Noe som vil gi begge parter et innblikk i hverandres tanker og holdninger. Samtidig som det fra vår side vil kunne gi befolkningen et bedre innblikk i utfordringer funksjonshemmede møter på i ulike sammenhenger, samtidig som man kan vise at man ikke lar seg stoppe eller hindre av ulike små og store utfordringer.

Plan for gjennomføring

Prosjektet gjennomføres september 2024 i Tromsø. Planlegging og gjennomføring baseres i stor grad på frivillig innsats, med unntak av ansatte, som er lønnet gjennom organisasjonen. Prosjektgruppen vil planlegge, gjennomføre og evaluere prosjektet. Prosjektskissen er allerede utarbeidet, og rekrutteringen av deltagere vil starte i august så fort vi får evt får positivt svar på søknaden. Samtidig med dette vil vi kunne bekrefte eventuell forespørsel hos aktuelt overnattingssted. Dette gjøres av prosjektleder, som også skriver rapport til slutt. Hele prosjektgruppa er med på gjennomføring av selve prosjektet. NHFU har god erfaring med arrangering av kurs og samlinger. Erfaringene som er gjort oppgjennom årene har medført at vi har opparbeidet gode rutiner for eventuelle utfordringer vi måtte møte på underveis i planleggingen, eller under selve arrangementet.

Prosjektleder

Amanda Dybendal

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Vi kan også delta
Organisasjon
Norges Handikapforbund
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
01.09.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring