Vi må ikke glemme!

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Teater Manus teaterproduksjon om nazismens fremmarsj, og utryddelse av funksjonshemmede, “Gråtende hender”, bør bli vist og tilgjengeliggjort for flere enn bare våre teatergjester, da gjennom en filmatisering/ adaptsjon som kan vises på NRK. Vi mener en slik tilgjengeliggjøring vil bidra til en endring i helsesituasjonen for døve barn og unge, spesielt ved et samarbeid med Norges Døveforbund og skoler.

Målsetting for prosjektet

Vi ønsker å vise filmen for ca. 500.000 på NRK TV og nett TV. Skolen skal bruke filmen i undervisningen, sammen med skolemateriale. Målet er å kunne måle en endring i holdninger, språkbruk, adferd og oppfattelse av innholdet. Spesielt viktig for døve som får historie fortalt på film, på tegnspråk.

Målgruppe

Døve og tunghørte skoleelever fra 8.klasse t.o.m 3. klasse videregående

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Teaterproduksjonen skal adapteres til TV-skjermen. Det blir et omfattende arbeid for å planlegge dette, og gjennomføre en filming i løpet av 1 uke. NRK, som er meget interessert i prosjektet, ønsker å kjøpe eksklusiv visningsrett i 7 år fremover, med ubegrenset visning på TV og Nett-tv. Skoler og døveforeninger vil ha tilgang til filmen gjennom NRKs nett-tv, og vil arrangere visninger. Skolevisningene skal knyttes opp mot vårt primære mål, som er at informasjonen på tegnspråk (og tale) kan bidra til endringer i barn og unges holdninger, adferd og omtale av funksjonshemmede. At informasjonen er direkte på tegnspråk vil ha en inspirerende virkning på døve barn og unge, som får informasjonen på sitt eget språk, i stedet for å lese om den på sitt andrespråk. Dette skal måles med spørreundersøkelser før og etter visning, for å dokumentere endringen. Samtidig skal det også utarbeides skolemateriale relatert til prosjektet, i samarbeid med skoler og Norges Døveforbund.

Fremdriftsplan for prosjektet

2 måneder før filming starter arbeidet med forberedelsene og planleggingen av filmingen. Parallellt starter vi opp forberedelser med skolematerialet og brukerundersøkelsene. Selve filmingen er planlagt å ta 1 uke. Det er deretter planlagt å bruke ca. 7 uker med etterarbeid og redigering. I løpet av 2019 vil filmen overleveres NRK, som deretter sender filmen etter vurdering av eget sendeskjema.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Teater Manus teaterproduksjon om nazismens fremmarsj, og utryddelse av funksjonshemmede, Vi skal aldri glemme/Gråtende hender, ble filmet og dermed tilgjengeliggjort for flere enn bare teaterpublikummet. I desember 2018 sendte Teater Manu også en henvendelse til Statped ved avdeling SLOT Trondheim. De laget et pedagogisk materiell til forestillingen i 2019 og produserte en nettressurs på norsk tegnspråk i 2021. Både film/adapsjon og samarbeidet med Statped ble finansielt støttet av Stiftelsen DAM. Andre bidragsytere var Sparebankstiftelsen DnB og NRK. Å lære om historien og forstå det som har skjedd gir kunnskap og forståelse for å forstå sitt eget liv nå og fremover. Vi mener en slik tilgjengeliggjøring bidrar til en endring i helsesituasjonen for døve unge og voksne.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Målsettingen var å nå ut til et større publikum, også til ungdom som ikke er så vant til å gå på teater. Tilbakemeldinger fra fagfolk, publikum og anmeldelser var alle entydige. Denne produksjonen var viktig for ungdom. Mange hadde ikke noe forhold til produksjonens innhold. Teatret hadde stor tro på å vise en slik film og legge til rette for samtaler og diskusjoner ville ha en positiv effekt på ungdommene. Teatret erfarte også at det å betrakte disse uhyrlighetene sammen gav elevene et slags bånd seg imellom, og gav en følelse av samhold og ivaretakelse fra hele gruppen. Å være den ene som har en funksjonsnedsettelse er ikke alltid lett. Får man bare noen i en gruppe til å la være å vitse med f.eks. holocaust er mye gjort. Det er mye god psykisk helse i å forhindre mobbing, utestengelse og isolasjon. Teater Manu har fått tilbakemeldinger fra skoler som har opplevd et sterkere samhold etter å ha sett teaterforestillingen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

20200

Prosjektgjennomføring/Metode

Å lage film av teater er en utfordring for regissør og skuespillere fordi det er to forskjellige medier som krever ulik tilnærming til stoffet. Det ble et omfattende arbeid for å planlegge dette, og gjennomføre en filming i løpet av 1 uke. NRK fikk eksklusiv visningsrett i 7 år med ubegrenset visning på TV og Nett. Skoler får tilgang til filmen gjennom NRKs nett-tv, og kanalen gav også Statped rett til å legge ut filmen på sin hjemmeside erher. Arbeidet med skolemateriellet har vært utviklet sammen med fagfolk hos Statped og kvalitetssikret av ansatte med teater- og språkkompetanse hos Teater Manu. Vårt primære mål, som er at informasjonen på tegnspråk (og tale) kan bidra til endringer i barn og unges holdninger, adferd og omtale av funksjonshemmede. At informasjonen er direkte på tegnspråk vil ha en inspirerende virkning på døve barn og unge, som får informasjonen på sitt eget språk, i stedet for å lese om den på sitt andrespråk. Statped sender ut spørreundersøkelser før og etter visning, for å dokumentere endringen.

Resultater og resultatvurdering

Statped har utviklet et skolemateriell og en nettressurs som går direkte inn i lærerplanen. Vi har vært inne i en pandemi fra våren 2020. Det lille ekstra elevene kan få oppleve i sin skoletid har vært satt på vent. Derfor har det vært viktig for Teater Manu og Statped å legge en strategi som bygget på det som har vært Teater Manus primære mål i markedsføringsarbeidet, nemlig at innholdets alvorlighetsgrad skulle tilsvare det man opplever ved skole-ekskursjon til Auschwitz. Det er ofte noen, kanskje bare én, i en skoleklasse som identifiserer seg med gruppene som nazistene forfulgte. Å erfare og betrakte disse uhyrlighetene sammen gir et slags bånd elevene mellom, og gir den utsatte en følelse av et samhold og ivaretakelse fra hele gruppen. Det finnes dessverre lite faglitteratur om å bruke film i historieundervisningen. Kanskje vi kan gi et betydelig bidrag her. Men faglitteraturen understøtter Heums argumenter om at film kan bidra til å gi en helt annen opplevelse av stoffet.

Oppsummering og videre planer

Teater Manu har nådd ut til et stort publikum med TV-produksjonen Vi må ikke glemme/Gråtende hender. NRK vil også kunne dele visningstall for filmen for TV og Nett-visning. Vi opplever at filmen har en stor betydelse for unge og døve og hørende. Vi har store forventninger til nedslagsfeltet og til at film og skolemateriell vil leve i mange år fremover. Stiftelsen DAM, Norges Døveforbund og Teater Manu vil således være en viktig tilrettelegger for å sikre vår historie/kulturarv, språk/tegnspråk for den kommende generasjon.

Prosjektleder

Mari Hjelmtveit

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Vi må ikke glemme!
Organisasjon
Norges Døveforbund
Beløp Bevilget
2019: kr 950 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
30.12.2021
Status
Avsluttet