Sammen for integrering

Thamer Ghanem (30) kom til Norge i 2016. Nå bidrar han til integrering gjennom Norsk Folkehjelp solidaritetsungdom.

I samarbeid med

Det er en varm ettermiddag i Bergen sentrum, og ved den Blå steinen på Torgallmenningen står en gjeng spente ungdommer. Hver uke møtes Folkevenn, som er en sosial arena for nordmenn og flyktninger. I dag er det biljard og shuffleboard som står på programmet. En av dem som møter opp hver uke er Thamer Ghanem (30).

– Da jeg bodde i Syria jobbet jeg som tolk, hvor jeg oversatte fra engelsk til arabisk. Etter at jeg ble med i dette prosjektet hjelper jeg å oversette fra norsk til arabisk, forteller han.

Thamer tar en liten pause for å fortsette biljardspillingen. Han har tydeligvis gjort dette mange ganger før, den ene kule etter den andre går ned.

– Jeg liker å være med på folkevenn, jeg hjelper andre og jeg får samtidig praktisert norsken min. I tillegg gjør vi veldig mange morsomme aktiviteter, sier Thamer mens han sikter på en ny kule.

Lærer ord gjennom aktiviteter

Prosjektet Folkevenn er først og fremst en sosial arena for flyktninger og nordmenn, men flere av deltakere forteller at de også lærer mange nye norske ord gjennom aktivitetene.

– Sist gang så spilte vi for eksempel dart, og da lærte jeg meg hva det betyr, forteller Younes Alsheiko, som også har bakgrunn fra Syria.

– Før var jeg veldig nervøs for å snakke med nordmenn, men etter at jeg ble med i Norsk Folkehjelp har jeg blitt mye tryggere, og da er det lettere å snakke norsk, forteller han.

Ble engasjert av flyktningkrisen

Embla Isafold har vært engasjert i Solidaritetsungdommen siden 2014 og leder nå prosjektet Folkevenn.

– Da det kom mange flyktninger til landet vårt i 2015 ville jeg gjøre noe for å bidra. Jeg var allerede engasjert i Norsk Folkehjelp sitt mottak på Landås, og var med på å starte opp Folkevenn, forteller hun. Landås mottak var et såkalt «avlastings- og transittmottak» – et midlertidig stoppested for asylsøkere som ventet på å bli plassert andre steder. På grunn av færre ankomster til Norge ble driften lagt ned i 2016.

– Det er fremdeles behov for aktiviteter og nettverk for de flyktningene som har kommet til Norge de siste årene. Derfor fortsatte vi med aktivitetene etter at mottaket ble lagt ned. Dette er vår måte å ønske alle som kommer hit velkommen til byen, forteller Embla.

Ønsker du å bidra?

Folkevenn møtes i Bergen hver onsdag klokken 18. Se annonse på frivillig.no her

Norsk Folkehjelp fikk midler til prosjektet Vi står sammen for integrering gjennom Ekspress høsten 2016. Prosjektet Folkevenn er en videreføring av de aktivitetene som de fikk støtte til den gang.

Prosjektleder/forsker

Ingeborg Sivertstøl

Detaljer
Program
Ekspress (høst 2016)
Prosjektnavn
Vi står sammen for integrering
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2017: kr 20 000
Startdato
20.11.2016
Sluttdato
31.12.2017
Status
Avsluttet