– Det verste er omfanget av denne tematikken. Det blir aldri tomt av historier å dele eller ny fagkunnskap som bør komme frem. Det er trist, for hver person som berøres av denne tematikken trenger tid til å heles. Vold, voldtekt og seksuelle overgrep har fatale konsekvenser som ingen burde utsettes for, og hvert tilfelle er ett for mye, sier June Holm.
Savnet informasjon
Hun leder Vi tror deg-stiftelsen, og er prosjektleder i podcasten med samme navn. June er selv utsatt for voldtekt, og har brukt sine egne dyrekjøpt erfaringer til å hjelpe andre. Hun forteller at både stiftelsen og podcasten ble til fordi hun selv savnet informasjon og kunnskap om hvor hun skulle henvende seg da hun selv ble utsatt for voldtekt.
- En podcast om vold og voldtekt.
- Intervjuer både utsatte, pårørende og fagpersoner, og man er med til overgrepsmottaket, politiet og i rettssak.
- Podcasten bidrar til kunnskap, informasjon, forståelse, hjelp og åpenhet.
- June Holm er prosjektleder og programleder for podcasten.
- Lytt til alle episodene her eller der du normalt hører podcast.
– De aller fleste som opplever voldtekt, må erfare det for å vite hvordan de skal håndtere det og hvor de skal få hjelp. Det er trist at mennesker må google for å finne essensiell informasjon etter overgrep, fordi de ikke har lært mer om det, sier Holm, og fortsetter:
– Mange har spørsmål rundt hvordan man går frem for å ta kontakt med overgrepsmottaket, bistandsadvokat og politiet. Det er heller ikke uvanlig å høre at mange utsatte for overgrep ikke er kjent med lavterskeltilbud som kan ha stor betydning for dem. Dette ønsket jeg å gjøre noe med, fordi jeg selv savnet det, men også fordi mange stilte spørsmål om dette etter at jeg grunnla Vi tror deg-stiftelsen.
Normalisere og senke terskelen for hjelp
Per høsten 2023 har podcasten godt over 200.000 avlyttinger, og tallet øker stadig. Episodene tar for seg ulike tilnærminger til voldtekt og seksuelle overgrep, men er laget tidsuavhengige, slik at de kan lyttes til i lang tid. I episodene får lytteren møte både utsatte, pårørende og fagpersoner, og man er med til overgrepsmottaket, politiet og i rettssak.
– Målet med Vi tror deg har hele veien vært å skape informasjon som kan bidra til kunnskap, informasjon og opplysning, i tillegg til at det skal gi håp, trøst og hjelp for dem som trenger det. Den skal også normalisere følelser og reaksjoner etter overgrep, og senke terskelen for å oppsøke hjelp, sier Holm, og legger til:
– Podcasten er tilgjengelig også framover, og kan fortsette å hjelpe, bidra og gjøre en forskjell i lang tid. Denne tematikken går dessverre ikke ut på dato.
«Nå vet jeg at jeg ikke er alene»
Både lyttertallene og tilbakemeldingene «Vi tror deg» har fått, tyder på at podcasten har betydd mye for mange. Her er noen eksempler:
Jeg vil bare takke for en helt fantastisk podcast. Jeg er psykolog, jobber mye med unge jenter, og har lært mer om seksuelle overgrep av podcasten enn på hele psykologistudiet. Jeg håper og tror at den kunnskapen dere formidler bidrar til at jeg kan hjelpe mange flere på en god måte i mitt arbeid. Tusen takk!
Er det en podkast jeg på det sterkeste anbefaler, så er det denne. Ekte historier om mer eller mindre tabubelagte emner som alle trenger å høre og ta lærdom av. […] Alle trenger å forstå at overgrep skjer, og at det er mennesker du kjenner som står i dette daglig. All respekt til de som har bidratt og fortalt sin historie.
Det mest rørende eg har hørt i podcast-verden. Burde vært pensum på ungdom- og videregående skole.
Kan ikke få sagt hvor mye podcasten betyr for meg.
Det har hjulpet meg mye å lytte til alle episodene. Nå vet jeg at jeg ikke er alene. Så takk for at dere deler historiene og sier «Vi tror deg».
For prosjektleder June Holm betyr det mye å få slike tilbakemeldinger.
– Det beste er å vite at jeg har hatt muligheten til å jobbe med et viktig helseprosjekt som blir verdsatt og utretter en forskjell for andre, sier hun.
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Vi tror deg-stiftelsen står sammen mot voldtekt, seksuelle overgrep og trakasseringer. Stiftelsen forebygger, avdekker, styrker rettssikkerheten og ivaretar utsatte og pårørende. Vi ser behovet for mer informasjon om voldtekt, og er overbevist om at podcast vil være en riktig kanal for å fremme det. Det finnes per i dag ingen podcast-serie om problematikken. Undersøkelser viser at 9,4 % av kvinner og 1,1 % av menn har opplevd voldtekt.
Målsetting for prosjektet
Produsere og publisere en dokumentar-podcast om voldtekt på 10 episoder. Hver episode skal vare i ca. 40 minutter, og det vil være samtaler med utsatte, pårørende og fagpersoner. Målet er at 75 000 lytter til podcasten i løpet av de tre første månedene.
Målgruppe
Den er aktuell for alle, både kvinner og menn, jenter og gutter. Primærmålgruppen er de som selv er utsatt for voldtekt. Sekundærmålgruppen er andre berørte.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
75000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Podcast-serie på 10 episoder a 40 minutter, som tar for seg ulike temaer innenfor voldtektsproblematikken. Prosjektleder vil samarbeide tett med deltakerne i podcasten, samt de ulike fagpersonene, som er helsepersonell, psykologer, advokater og politiet. I tillegg til dette vil det være tett kommunikasjon med produksjonsselskapet som vil stå for lyddesign, distribusjon og en del av promoteringen. I tillegg produseres bilde-, video- og tekstinnhold som deles i ulike sosiale medier for å spre budskapet, og for å få flere til å lytte til podcasten. Innholdet publiseres på iTunes og andre steder man lytter til podcast. Annet innhold relatert til podcasten vil publiseres på sosiale medier (i kanalene til ulike involverte for best mulig spredning). Vi tror deg har også egen hjemmeside som vil dele innholdet.
Fremdriftsplan for prosjektet
01.08.2019 til 01.10.2019: Oppstartsmøte, plan for episodene og detaljplanlegging. Avtale med produksjonsselskap. 01.10.2019 til 01.06.2020: Innspilling, ferdigstilling, publisering og promotering av episoder med alt arbeid det medfører. 01.05.2020 til 15.06.2020: Evaluering av prosjekt og rapport til Extrastiftelsen.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting: Produsere og publisere en dokumentarpodcast om voldtekt på 10 episoder. Hver episode skal vare i ca. 40 minutter, og det vil være samtaler med utsatte, pårørende og fagpersoner. Podcasten skal bidra til økt kunnskap, opplysning, informasjon, åpenhet, hjelp og forståelse, samt normalisere følelser og reaksjoner etter overgrep. En målsetting var også at flere kontakter Vi tror deg-stiftelsen, andre hjelpe- og behandlingstilbud, samt overgrepsmottaket. Et delmål var at podcasten skulle nå ut til 75 000, og få minst 20 publiserte artikler om podcasten i riksdekkende eller lokale aviser. Målgruppe: Den er aktuell for alle kjønn. Primærmålgruppen er de som selv er utsatt for seksuelle overgrep. Sekundærmålgruppen er andre berørte. Bakgrunn: Vi hadde bemerket oss at det ikke var laget en podcastserie om voldtekt, og så behovet for mer informasjon om seksuelle overgrep. Vi følte podcast ville være en riktig kanal for å nå ut med både personlig og faglig innhold.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
15 episoder ble produsert og publisert hver uke i 15 uker. Målet var at minst 75 000 hadde hørt om podcasten i løpet av de tre første månedene. Dette vet vi er oppnådd, basert på at det har vært 70 000 avspillinger av episodene. Langt flere har hørt om podcasten. Dette vet vi gjennom medieomtaler, lytterstatistikker, tv- og radioinnslag, omtaler og rekkevidde på innlegg i sosiale medier. Det viktigste er likevel at podcasten har vært til hjelp for mange, og det vet vi med sikkerhet basert på alle tilbakemeldinger.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
70000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble påbegynt i august 2019, hvor prosjektleder etterlyste deltakere til podcasten og tok seg av over hundre deltaker-henvendelser. Det var overveldende hvor mange som ønsket å delta i podcasten. Vi tok etiske vurderinger og ville ha ulike historier, fra kvinner og menn, i ulike aldersgrupper. Videre ble det systematisk arbeid med research, detaljplanlegging og avtale med produksjonsselskap. Senere på høsten begynte innspillingene. I starten av 2020 begynte klippingen og produksjonen. I februar 2020 begynte vi å lage materiale til markedsføring. Dette var podcast-trailer, foto, video, illustrasjoner og tekster til å promotere podcasten. Podcasten har også ført til mange henvendelser, som kontinuerlig har blitt fulgt opp, dette utover prosjektperioden. Etter innspilling har det blitt satt av flere dager til klipping av opptakene, samt flere dager til produksjon av hver episode. Her har det blitt spilt inn introduksjoner, overganger og avslutninger, samt lagt til musikk og andre lydklipp med relevans.
Resultater og resultatvurdering
Resultatet av helseprosjekter ble 15 podcastepisoder og podcast-traileren «Vi tror deg». Omtaler av TV2.no, God Morgen Norge, NRK Radio, KK.no og Magasinet KK, Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke, Åndalsnes Avis, Bygdabladet og Vestnes Avisa. Podcasten har fått en rekke omtaler utover dette også.
Oppsummering og videre planer
Podcasten er tilgjengelig der man hører podcast, og vil fortsette å bidra og være til hjelpi lang tid fremover. Målene er nådd, men budskapet vil vi fortsatt jobbe med å spre. Podcasten Vi tror deg har utvilsomt vært med å normalisere følelser og reaksjoner etter overgrep, og senket terskelen for å oppsøke hjelp. Den har også bidratt til økt kunnskap, informasjon, hjelp, åpenhet og forståelse om overgrep. Samlet har det kommet godt over tusen tilbakemeldinger. Basert på respons, behov og tilbakemeldinger har vi et ønske om å lage en ny sesong av podcasten, med 15 nye episoder.