Videreføring av inkluderende ferieaktiviteter i Oslo

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Mange av minoritetsfamiliene som er i målgruppen for tiltaket, har en meget stram økonomi, noe som begrenser også barnas mulighet og deltakelse i ulike aktiviteter i feriene. Det igjen kan føre til utenforskap. Målet med tiltaket, er å motvirke isolasjon og forebygge utenforskap ved at de får mulighet til å være med på samme type aktiviteter som mange norske familier har i feriene. Videre er det et mål at minoritetsforeldre gjennom tiltaket, får kunnskap om og trygghet for å ta med barna sine på typisk “norske” fritids/ferieaktiviteter, noe som vil bidra til større inkludering i det norske samfunnet. DAM har bidratt med tilskudd til ferieaktiviteter i flere år nå, noe som verdsettes meget høyt av deltakerne! Når vi nå søker om videreføring av tiltaket med mange av de samme aktivitetene, er det ikke de samme deltakerne som er med. Det er nye deltakere hvert semester fra både norskkurs, mestringsaktiviteter og barnehage.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi vil gjennomføre ulike aktiviteter i alle ferier – sommerferie, høstferie, vinterferie og påskeferie. Det er perioder hvor barn ofte bare blir sittende hjemme med dataspill hvis de ikke har andre tilbud. I løpet av sommerferien vil vi som i fjor, arrangere dagsturer til Oslo klatrepark, Bø sommerland og Tusenfryd. I høstferien blir det busstur til Østfoldbadet i Askim, en dag på Oslo bowling og en dag på kino med påfølgende pizza på KIA integreringshus. I vinterferien gjentar vi suksessen med innendørs skiaktivitet på SNØ med instruktører som lærer barna og de voksne som vil, å gå på ski eller stå slalåm, tur til Teknisk museum og en dag med kino&pizza. I løpet av påskeferien planlegger vi aktivitetene Leos lekeland på Ulsrud og besøk på Frogner stadion skøytebane med utlån av skøyter og hjelm. Målgruppen er deltakere ved KIAs norskkurs og deres familie, deltakerne i ulike mestringsaktiviteter på KIA og deres familie, samt barna i KIAs integrerings barnehage og deres familie. Evalueringsskjema deles ut til deltakerne etter hver ferie hvor vi får testet ut tilfredshet og vellykkethet. Vi vil også spørre om det er aktuelt for dem å gjennomføre aktivitetene på egen hånd. Videre vil vi intervjue/snakke med noen enkeltvis. Aktivitetene vil bli gjennomført med tilstrekkelig mange ledere, så aktivitetene kan gjennomføres under trygge og ansvarlige rammer. Alle prosjektmedarbeiderne har lang erfaring med denne type aktiviteter. En utfordring vi har opplevd gjentatte ganger, er at vi får for mange påmeldte til hver aktivitet. Vi må derfor velge ut noen. Det kan lett skape sjalusi og dårlig stemning, men målet er at hver deltaker med familie er med på i hvert fall en aktivitet. Og på kino åpner vi opp for alle som vil. En annen utfordring er informasjon slik at at deltakerne forstår hva de faktisk har mulighet til å være med på. Det blir derfor brukt god tid til informasjon før påmelding.

Antall deltakere

150

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Tiltaket vil føre til at familiene får en opplevelse av mer inkludering i det norske samfunnet, utenforskap motvirkes og selvfølelsen økes. Ikke minst for barna som da har noe å fortelle på skolen og i barnehagen etter feriene. Det vil også føre til at familiene gjør flere aktiviteter i lokalsamfunnet sammen og senere vil bruke tilbudene og mulighetene i sitt nærmiljø. Aktiviteter som de voksne kanskje ikke trodde var mulig å gjennomføre med sine barn, ser de nå er gjennomførbart uten de store utfordringer. En annen forventet virkning er at de ulike aktivitetene bidrar til større samhold og nettverksbygging når turene skjer i fellesskap og gir gode ferieopplevelser.

Plan for gjennomføring

Prosjektgruppen starter planleggingen umiddelbart etter tildeling, spesielt med tanke på gjennomføring og booking av sommereaktivitetene. Informasjon til deltakerne vil deretter bli gjort med utdeling av påmeldingsskjema. Frivillighetskoordinator sammen med norsklærer har ansvar for informasjon til deltakerne på norskkurs og i mestringsaktiviteter, noe det brukes god tid til for å sikre at informasjonen er forstått. Informasjon og rekruttering av barn med foreldre fra barnehagen, gjøres av de to assistentene i prosjektgruppen med hjelp av barnehagestyrer. Rekrutteringen skjer alltid ved personlig kontakt, noe som fører til høyt oppmøte blant påmeldte og tilfredse barn og voksne. Vi gjør det på samme måte i god tid før alle feriene, starter med god informasjon, påmelding, utvelgelse og fordeling av plasser. Når det nærmer seg, gir vi tydelig informasjon om oppmøte, varighet, behov for påkledning og utstyr o.l. Flere frivillige deltar på hver aktivitet. De er viktige og er også involvert i planleggingen av aktivitetene. Prosjektmedarbeidere er med på gjennomføring av aktivitetene på aktivitetsdagene. Prosjektleder har jevnlige møtepunkt med prosjektgruppen før hver ferie hvor hun kvalitets sikrer at aktivitetene gjennomføres som planlagt og etter feriene hvor hun får umiddelbar tilbakemelding om hvordan det gikk med tanke på justeringer/endringer til neste ferie. Videre sørger hun for at evalueringsskjema blir utarbeidet og delt ut til deltakerne. De samlede tilbakemeldingene fra prosjektmedarbeiderne og evalueringene fra deltakerne, vil danne grunnlag for drøfting av justeringer av aktivitetene i neste omgang. Prosjektleder har ansvar for prosjektrapportering etter prosjektet er avsluttet, noe som skjer i samråd med prosjektgruppen.

Prosjektleder

Rune Fiskerstrand

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Videreføring av inkluderende ferieaktiviteter i Oslo
Organisasjon
Kristent Interkulturelt Arbeid
Beløp Bevilget
2023: kr 225 000, 2024: kr 175 000
Startdato
01.06.2023
Sluttdato
31.05.2024
Status
Under gjennomføring