– Vi får enormt mange positive tilbakemeldinger

Way Forward gjør suksess på Sotra med egen jentegruppe, fredagskafé og «nattåpent» tilbud.

I samarbeid med

– Vi får veldig positive tilbakemeldinger fra både foreldre, skolene og kjøpesentrene i området, forteller leder av Way Forward, Richard Kiwanuka.

Han startet organisasjonen Way Forward i 2004, og har siden jobbet utrettelig for å bedre levekårene for barn og unge i Bergen. Sommeren 2023 fikk de innvilget støtte fra Stiftelsen Dam til å utvide tilbudet til Øygarden kommune på Sotra, like utenfor Bergen, i samarbeid med Norsk Folkehjelp.

Holder nattåpent

I løpet av kort tid har Way Forward etablert seg i et eget lokale like ved kjøpesenteret Sartor. Her har de blant annet bordtennisbord, musikk- og dansestudio, fredagskafé og en helt egen jentegruppe. Viktigst av alt er at barn og unge i kommunen har et sted å være.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra kjøpesentrene i området. Mange ungdommer har tidligere hengt på senteret, men nå kommer de heller hit, forteller Kiwanuka, og legger til:

– Så nå når det nærmer seg jul og det er nattåpent på sentrene, så utvider vi også åpningstidene våre. Vi har nattåpent vi også, ler han.

Håper å skaffe bil

Målgruppa til Way Forward er barn og unge, og kanskje særlig dem som kommer fra lavinntektsfamilier. Da de startet opp i Øygarden kommune fikk de en utfordring de ikke var vant med fra Bergen.

– Øygarden er en stor kommune, der befolkningen bor spredt. Mange steder går bussen bare hver tredje time, og det har gjort at det er vanskelig for mange å komme seg hit. De har ikke foreldre med bil som kan kjøre, forteller Kiwanuka.

Men i sin vante stil nekter han å la seg stoppe av en utfordring.

– Vi jobber nå for å få støtte til å skaffe oss en bil, så vi kan kjøre og hente folk selv. Vi vet jo at det er stort behov for oss, men det er krevende for mange å komme til oss. Det er en utfordring vi ikke har i Bergen, sier han.

Positive ringvirkninger

Richard Kiwanuka er opprinnelig fra Uganda, og kom til Norge som flyktning som 16-åring. Han vet alt om hva en aktiv frivillighet betyr for inkludering i samfunnet. Selv fant han sin plass i idretten, og har blant annet vært på juniorlandslaget i boksing. Senere har han vært trener for ikke ukjente Cecilia Brækhus.

Men fra 2004 har han viet tiden sin til å gjøre en forskjell for ungdommer med behov for positiv aktivitet.

– Ungdommene som kommer hit får en timeout. De kan spille eller holde på med musikk, de får mat og drikke, og kan slappe av og kose seg sammen. Når ungdom får positive ting å gjøre på fritiden, så oppfører de seg annerledes både på skolen og hjemme, sier Kiwanuka.

Han får støtte fra styreleder i Norsk Folkehjelp Bergen, Jorge Dahl.

– Det Way Forward gjør er viktig også for kommunen på lang sikt. Mange av de ungdommene som kommer hit og deltar i aktiviteter vokser i gradene og ender opp som frivillige eller ledere. De blir jo noen helt andre mennesker, og vokser veldig på oppgavene de får. Det har en stor verdi, sier han.

God støtte fra kommunen

Både i Bergen og Øygarden får Way Forward god støtte fra kommunen. Øygarden kommune har bidratt med en ti år lang leiekontrakt i huset Way Forward leier. Forutsigbarheten er viktig.

– Kommunen ser jo at det vi gjør er viktig. For eksempel leksehjelpen. Det er ingen barn som liker å gjøre lekser, men hos oss slåss barna om å få være med på leksehjelp, smiler Kiwanuka, og legger til:

– Vi har også en egen jentegruppe, som er veldig populær. Det har vært viktig for oss å ha en egen jentegruppe, fordi en del jenter får ikke lov til å være med på aktiviteter når det er gutter til stede. Men i jentegruppa tar de av seg hijaben, og kan slappe av og være seg selv, fordi de vet at det er et trygt sted å være, sier han.

– Blir bråk

Framover er planene mange, blant annet skal huset oppgraderes ytterligere og de håper å øke rekrutteringen. Og en ting er helt sikkert – hvis stedet blir truet med nedleggelse, blir det konsekvenser.

– Vi er den eneste organisasjonen i området som har et så stort samlingssted for ungdom, og det er et trygt sted å være. Så hvis noen truer med å stenge dette stedet, så er jeg trygg på at det blir store demonstrasjoner og bråk i hele kommunen, smiler Richard Kiwanuka.


Søknadssammendrag

Prosjektsammendrag

Beregninger fra Barne- og Ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Øygarden kommune viser til at ett av fem barn i Sotra-regionen sliter med psykiske lidelser. Way Forward vet av erfaring at disse problemene utgjør dårlig deltakelse på fritidsaktiviteter grunnet dårlig økonomi og lite motivasjon. Lav deltakelse på fritidstilbud resulterer i utenforskap, ensomhet og lite sosialt nettverk. Korona-tiden har kun gjort denne situasjonen mer betent og mange sliter fortsatt med økt sosialangst. Kommunen har også tatt imot 173 ukrainske flyktninger det siste året, så behovet for et større gratis fritidstilbud er stort. For å øke deltakelsen hos barn og unge i fritidstilbud i en slik kommune, er det behov for gratis lavterskeltilbud. Barrierer som dårlig økonomi, språklige vansker og lav motivasjon er noe Way Forward skal bekjempe gjennom dette prosjektet for å øke deltakelsen i fritidsaktiviteter, hovedsakelig fra innvandrerbarn og ungdom med et stort fokus på jentene. Aktivitetene er nøye valgt ut for å gjøre deltakelse lettere. Vi skal derfor sette opp leksehjelp, ungdomskafé og jentegruppe. Alle disse aktivitetene skaper sosiale møteplasser som hjelper jenter som ikke kan delta på aktiviteter med gutter, barn og ungdom som sliter på skolen og unge som sliter sosialt og er mye alene. Økt deltakelse fra innvandrerungdom i organiserte aktiviteter er fordelaktig for alle. For de unge gir det kunnskap, opplevelser, nettverk, venner, tilhørighet og mening. For organisasjonene gir det potensial for rekruttering og fornyelse. Og for samfunnet gir det arenaer for felles positive opplevelser som er nøkkelen til videre rekruttering.

Detaljer
Program
Utvikling (2023)
Prosjektnavn
Way Forward Øygarden – Felleskap for bedre helse
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2023: kr 300 000, 2024: kr 600 000, 2025: kr 300 000
Startdato
01.07.2023
Sluttdato
01.07.2025
Status
Under gjennomføring