www.matskolen.no

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

NAAF har matallergi og -intoleranse som et viktig satsningsområde, et tema som opptar mange. NAAF Region Midt har siden år 2000 drevet Matskolen med nettsiden www.matskolen.no. Siden inneholder informasjon samt en oppskriftsdatabase. Nettsiden har flere mangler og stort forbedringspotensiale. Mye har skjedd på den digitale fronten etter at den ble opprettet. Både teknologi og modenhet hos brukerne har kommet svært langt siden det. Dette gjør at det gode innholdet vi har bygget opp ikke lenger når ut til de som har nytte av det. NAAF ønsker derfor å ta grep for å tilgjengeliggjøre dette.

Målsetting for prosjektet

Hovedmål: • Sørge for at matallergikere og intolerante: o opplever færre plager o får en hyggeligere opplevelse ved matbordet o får en bedre hverdag • Hjelpe alle som skal lage mat til allergikere og intolerante med gode og sunne matlagingstips og oppskrifter som fungerer til hverdag og fest

Målgruppe

Store deler av Norges befolkning, som enten direkte eller indirekte er berørt av matallergi og intoleranse.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1500000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Fase 1: Innsikt og strategi Brukermedvirkning: Hva ønsker målgruppen? Hva trenger vi at nettsiden skal inneholde? Forankring hos målgruppen og hos NAAF. Fase 2: Idé, konsept og teknisk spesifikasjon Vi videreutvikler konseptet matskolen.no, og definerer hvordan det skal leve under NAAF-paraplyen i stedet for å være et eget nettsted med egen visuell identitet. Hvordan kan vi best formidle kunnskapen? Hvordan kan andre NAAF-regioner best utnytte og bruke matskolen.no samt lære av NAAF Region Midt hvordan starte opp egne matskolekurs lokalt og regionalt? Hvordan bør den nye oppskriftsdatabasen legges bedre til rette og flyttes utenfor innloggingsløsningen? Nettsiden bør driftes av NAAF og innholdet bør være tilgjengelig for alle. Fase 3: Design og teknisk utvikling Vi detaljerer designelementer og implementerer funksjonalitet, slik at nettsiden www.naaf.no også vil tilby innholdet fra www.matskolen.no. Dette inkluderer: • Design av nødvendige maler • Import og revidering av innhold • Design og utvikling av ny oppskriftsfunksjonalitet på www.naaf.no • Eventuell annen funksjonalitet som gjør det enkelt å bidra og dele nyttig innhold Lage annonser og flyer om matskolen.no for informasjonsspredning og markedsføring.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet skal: • Gjennomføre en designprosess • Overføre eksisterende innhold til NAAFs publiseringsløsning • Oppdatere, videreutvikle og kvalitetssikre innholdet • Sørge for at den nye siden vil fungere som et godt oppslagsverk for alle brukere på alle skjermflater og plattformer • Lage brosjyre/flyer og annonser for markedsføring • Teste den nye nettsiden blant NAAFs tillitsvalgte • Markedsføre matskoletilbudet og den nye nettsiden

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Mål: Hjelpe alle som skal lage mat til allergikere og intolerante med gode og sunne matlagingstips og oppskrifter som fungerer til hverdag og fest Målgruppe: Store deler av Norges befolkning, som enten direkte eller indirekte er berørt av matallergi og intoleranse. Både den som selv er berørt og deres omgivelser. Bakgrunn: Dette prosjektet gikk ut på å videreutvikle den gamle nettsiden www.matskolen.no til å bli en brukervennlig løsning og et godt oppslagsverk som er tilgjengelig for alle. Da prosjektet Matskolen ble etablert i år 2000, ble tilhørende nettside opprettet. Siden inneholdt blant annet en oppskriftsdatabase med en rekke allergivennlige matoppskrifter tilgjengelig for NAAFs medlemmer. Den gamle nettsiden hadde flere mangler og stort forbedringspotensiale. Mye har skjedd på den digitale fronten etter at den ble opprettet. Både teknologi og modenhet hos brukerne har kommet svært langt siden det.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Fra lansering og fram til midten av februar, det vil si en periode på 5 måneder, var det mange visninger og besøk på den nye nettsiden. Hvorvidt noen har fått en bedre hverdag eller hyggeligere måltider er vanskelig å måle, men vi har stor tro på at noen har funnet oppskrifter de kan bruke for å gjøre hverdagen enklere. Hvis oppskriftene brukes for hele familien vil det også bety at det blir mindre fokus på matallergi og det betyr igjen at stemningen ved matbordet blir bedre.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

5000

Prosjektgjennomføring/Metode

Itera (www.itera.no ) fikk i oppdrag å lage den nye nettsiden. Herunder design av nødvendige maler, design og utvikling av den nye søketjenesten og oppskriftsdatabasen. Itera gjennomførte også brukertesting i samarbeid med prosjektgruppen. Prosjektgruppen la inn innhold i den nye oppskriftsdatabasen. Oppskriftene ble samtidig revidert/justert og oppdatert til dagens standard/forventninger. Det ble også lagt inn passende bilder til oppskriftene. Morten Rugtveit (www.mgt.no) fikk oppdraget med å designe en informasjonsbrosjyre som skulle brukes i markedsføring av den nye nettløsningen. Prosjektgruppen leverte tekst og bilder til brosjyren. Det ble bestemt at den nye nettsiden skulle legges inn under www.naaf.no. Den nye plasseringen ble www.naaf.no/matoppskrifter. Den nye nettsiden har følgende innhold: • Søkeside og oppskriftsdatabase • Diverse artikkelsider/temasider o Erstatningsprodukter o Informasjon om matskolekurs o Allergivennlig mat til ulike høytider og årstider (herunder flere forskjellige artikkelsider) o Informasjon om aktuelle matprosjekter i NAAF o Kokebokoversikt o Matoppskrifter fra voksentoppen

Resultater og resultatvurdering

• 2 537 sidevisninger av søkesiden fra lansering og til 13. februar 2020. • 17 871 sidevisninger totalt av alle sidene som har noe med den nye nettsiden å gjøre, altså alle de forskjellige oppskriftene. • Oppskriften «Brød uten melk» er mest populær, den kommer opp på førsteplass når man googler «brød uten melk» – det er veldig bra! • Vi får trafikk fra organisk søk på oppskrifter, og en liten oppsving til selve søkesiden på den nye nettsiden når vi promoterer på Facebook. Tallene ovenfor viser at www.naaf.no/oppskrifter har blitt mye besøkt allerede, og vi er veldig godt fornøyd med resultatet så langt. Informasjonsbrosjyren, innlegg på Facebook og innlegg i AstmaAllergi har hatt effekt. I tillegg har både ansatte og frivillige snakket om den nye hjemmesiden i forbindelse med stands og ulike arrangement.

Oppsummering og videre planer

Den nye nettsiden med søkeside og oppskriftsdatabase vil bestå. Vi håper mange med matallergi vil benytte seg av oppskriftene, dette gjelder også de som skal lage mat for allergikere. Vi vil fortløpende oppdatere oppskriftsdatabasen med nye oppskrifter. Når tillitsvalgte eller ansatte i NAAF underviser om matallergi vil den nye nettsiden med søkeside og oppskriftsdatabase bli presentert.

Prosjektleder

Gina Evelyn Strøm

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
www.matskolen.no
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2018: kr 800 000
Startdato
14.01.2018
Sluttdato
30.12.2019
Status
Under gjennomføring