Her er vinneren av Helseprisen 2022

Tegnspråklig vernepleieutdanning gikk av med seieren.

DAM Redaksjonen • 5 Dec. 2022

Prosjektleder Finn Arild Thordarson (nummer to fra høyre) forteller at prisen betyr mye. – For mange er inkludering som luft. Du tenker ikke over det før det er borte. For mange av de døve studentene var dette som å få luft for første gang, sa han på scenen. Foto: Frivillighet Norge/CF Salicath

– Dette er inkludering i praksis, og det er en stor glede for meg å gratulere Norges Døveforbund og prosjektet Tegnspråklig vernepleieutdanning med Helseprisen 2022, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, da hun mandag kveld delte ut Helseprisen.

På scenen sto en rørt prosjektleder Finn Arild Thordarson, sammen med generalsekretær Petter Noddeland og prosjektkoordinator Arash Bagharzadeh i Norges Døveforbund.

– Det betyr utrolig mye for oss å få denne prisen. Jeg har gjennomført mange prosjekter gjennom årene, men akkurat dette prosjektet er det som treffer meg sterkest emosjonelt. For det rører ved noe veldig sårbart for mange, ikke minst for oss som er døve eller av andre grunner er spesielt utsatt for utenforskap, sier Thordarson.

Det er sjuende gang Stiftelsen Dam deler ut Helseprisen på Frivillighetens dag, 5. desember. Prisen går til et prosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon, som har utmerket seg gjennom blant annet nyskapning, kreativitet og særlig gode resultater eller nytte for målgruppen.

Se video om prosjektet her:

– En ubeskrivelig følelse

I prosjektet Tegnspråklig vernepleieutdanning har NTS Kompetanse i samarbeid med Norges Døveforbund og Universitetet i Sørøst-Norge utviklet en modell for å inkludere døve studenter i det ordinære studietilbudet.

Det gjør de blant annet med å organisere faste tolker på forelesningen, samt å tilrettelegge for egne studiegrupper for de døve studentene.

– Det er en helt fantastisk opplevelse. En ubeskrivelig følelse av frihet og samhold. Jeg føler meg så motivert og jeg har lyst til å gå på skolen, fortalte student Ellen Charlotte Ricci, da Stiftelsen Dam møtte studentene tidligere i høst.

Se flere bilder fra prisutdelingen her:

– Vanlig at døve blir utbrent

Både hun og flere andre av studentene har prøvd seg på høyere utdanning tidligere, men har måttet gi opp. Det har blitt for krevende med å organisere tolker på egen hånd, og i tillegg være eneste døve student i et studiemiljø med bare hørende studenter.

– Det er dessverre veldig vanlig at døve blir utbrent i høyere utdanning. Det å være inkludert kommunikasjonsmessig sett er for mange hørende som luft. Du har det, og du merker det ikke før det er borte. For mange døve er denne inkluderingen som å få luft for første gang, sier prosjektleder Finn Arild Thordarson.

– Et sjokk å bli inkludert

En rørt Thordarson forteller at flere av studentene er sterkt berørt av effekten i prosjektet.

– Flere har fortalt at selv om de har vært døve hele livet, var det som et sjokk å kjenne på hvor inkludert man kan være. Bare det å kunne gå på skolen uten å ha en klump i magen, å føle at man kommer til dekket bort. Er det virkelig sånn det er for hørende studenter hver dag?

Helseprisen består av et diplom og 50.000 kroner, som går til organisasjonen bak prosjektet.

I finalen til årets pris var tre prosjekter, som var valgt ut av en jury. Disse var, i tillegg til Tegnspråklig vernepleieutdanning, Foodtruck til sykehjem i regi av Norges Røde Kors og Min M i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening.

Les hele talen til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol her:

Kjære alle sammen

Helseprisen 2022 går til et prosjekt som er nyskapende, inkluderende og viktig. Både for målgruppen og for samfunnet.

Helsefrivilligheten jobber hver eneste dag for å skape engasjement, glede og mestring, og gjør en stor innsats for å skape mer aktivitet, kunnskap og inkluderende samfunn og fellesskap i hele landet.

Vinneren av Helseprisen 2022 er ikke noe unntak.

Prosjektet tar inkludering på alvor, og har vist at det nytter å tenke utenfor boksen for å oppnå gode resultater. Samarbeid har vært et nøkkelord for at prosjektet har lykkes med sin målsetning, og det er spennende å se hva man kan få til når mange ulike aktører drar i samme retning.

Ekstra godt er det når løsningene bidrar til et varmere, rausere og mer inkluderende fellesskap, der alle får muligheten til å leve gode liv. Og nettopp behovet for god livskvalitet for alle var bakgrunnen for det her prosjektet.

Følelsen av isolasjon og utenforskap er vond. For mange er det dessverre en følelse dem møter daglig, på mange ulike arenaer. Jeg kan ikke tenke meg noe viktigere å jobbe for enn å hindre utenforskap.

Det har årets vinner av Helseprisen tatt på alvor.

For når noen har det vanskelig, så er det andre som finner gode løsninger. Og prosjektet har utviklet en metode for inkludering, som mange av oss tar som en selvfølge.

«En ubeskrivelig følelse av frihet og samhold», sier en av prosjektdeltakerne. Hun heter Ellen Charlotte Ricci og er døv.

Flere ganger tidligere har hun prøvd å studere, men hun har måtte gi opp. Det har rett og slett vært for krevende å organisere tolker – både til faglig samtaler og i sosiale lag, når hun har vært den eneste døve i et studiemiljø med hørende studenter.

Sånn har det vært helt til i høst, da elleve andre likepersoner møtte til studiestart ved vernepleierstudiet på Universitetet i Sørøst-Norge.

«Jeg har ikke lenger en vond følelse i magen», sier Ellen Charlotte nå.

For med velvilje fra universitetet, god faglig hjelp fra Norges Døveforbund, stødig prosjektledelse fra NTS Kompetanse og økonomisk støtte fra Stiftelsen Dam, kan Ellen Charlotte og hennes døve medstudenter nå delta på forelesninger, ha gode faglige diskusjoner i studiegruppa og ikke minst kjenne på den gode følelsen av det sosiale fellesskapet, der samtalen flyter lett. I likhet med sine hørende studievenner.

Det her er inkludering i praksis, og det er en stor glede for meg som helse- og omsorgsminister å gratulere Norges Døveforbund og prosjektet Tegnspråklig vernepleieutdanning med Helseprisen 2022!