Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Det fins mye film med norsk tegnspråk. Men mye er ikke tilgjengelig på nett, eller det er spredt på ulike websteder. Vi mangler noe som tilsvarer et offentlig «tegnspråkbibliotek» for døve hvor vi kan finne alt. NDF har siden «Forprosjekt norsk videoarkiv for tegnspråk» (2013/RBM11210) forsøkt å etablere et slikt websted. Vi har gjennom et annet prosjekt (2015/FB5179) utviklet Tegnspråkarkivet BETA (se prosjektbeskrivelse), som kan fungere som et startpunkt for å realisere et norsk «folkebibliotek» med tegnspråk. Og vi har funnet et enkelt, kort og logisk navn på dette biblioteket: tegn.tv
Målsetting for prosjektet
– opprette webstedet tegn.tv som bygger videre på rammeverk utviklet i Tegnspråkarkivet BETA – bearbeide og legge inn flere tegnspråkfilmer – utarbeide et system for metadata og søk på innholdet i tegn.tv – markedsføre og gjøre kjent tegn.tv og oppfordre frivillige til å bidra med egne produksjoner
Målgruppe
Alle tegnspråklige i Norge, både døve/hørselshemmede og andre, samt mennesker som jobber med døve/hørselshemmede. Frivillige døve/hørselshemmede filmskapere.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
17500
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Vi skal: – opprette videoarkiv for tegnspråk på tegn.tv (basert på rammeverket for Tegnspråkarkivet BETA) – bearbeide og legge inn flere eksisterende tegnspråkfilmer – utarbeide et enkelt system for metadata og søk på innholdet i tegn.tv – markedsføre og gjøre kjent tegn.tv og og hjelpe frivillige til å bidra med egne produksjoner – aktivt besøke døveforeningene i Norge og fortelle/demonstrere tegn.tv – inspirere til frivilige bidrag og filmskapere Vi kan gjennomføre dette med egne ressurser, og trenger ikke å leie inn hjelp til noen av oppgavene (mulig med unntak av enkelte WordPress moduler med spesiell funksjonalitet). Vi har kompetanse til å tilpasse film, utvikle nettløsning, markedsføre, kontakt med målgruppe m.m. tegn.tv blir Norges største samlested for norsk tegnspråkfilm – og den letteste å huske webadressen til.
Fremdriftsplan for prosjektet
Fra januar 2017 til desember 2018 vil vi utføre kjerneoppgavene: -utvikle rammeverk for tegn.tv (mest utviklingsarbeid i 2017, med nedtrapping mot 2. halvår 2018) -bearbeide og legge inn tegnspråkvideo (jevnt over hele prosjektperioden) -kontakt med frivillige og oppfordre til deltakelse (høst 2017 og vår 2018) -markedsføre og gjøre kjent tegn.tv (fra høst 2017 og ut prosjektperioden) -hele 2017 jobbe med å få støtte for varig drift
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting: – opprette webstedet tegn.tv som bygger videre på rammeverk utviklet i Tegnspråkarkivet BETA – bearbeide og legge inn flere tegnspråkfilmer – utarbeide et system for metadata og søk på innholdet i tegn.tv – markedsføre og gjøre kjent tegn.tv og oppfordre frivillige til å bidra med egne produksjoner Ikke oppgitt spesifikt i søknad, men i praksis blitt viktig målsetning: Videreføre prosjektet permanent med annen finansiering. Målgruppe: Alle tegnspråklige i Norge, både døve/hørselshemmede og andre, samt mennesker som jobber med døve/hørselshemmede. Frivillige døve/hørselshemmede filmskapere. Bakgrunn: Det fins mye film med norsk tegnspråk. Men mye er ikke tilgjengelig på nett, eller det er spredt på ulike websteder. Vi mangler noe som tilsvarer et offentlig «tegnspråkbibliotek» for døve hvor vi kan finne alt. NDF har siden «Forprosjekt norsk videoarkiv for tegnspråk» (2013/RBM11210) forsøkt å etablere et slikt websted.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Effektmålet er godt oppnådd. Vi har synliggjort mange filmer av ulike produsenter, og gitt tegnspråklige i Norge en uavhengig nett-tv kanal som nå videreføres med offentlig støtte. Effekten er at publikum har både bedre tilgang og at det finnes en visningsplattform som er tilgjengelig for alle som kan produsere film av god kvalitet.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
50000
Prosjektgjennomføring/Metode
Metoden har vært å videreutvikle webstedet tegn.tv, hentet inn nye filmer, tilpasse filmer slik at de kan vises på nett (noen filmer måtte endres på pga f.eks. opphavsrettslige hindringer mhp lydspor og lignende, andre måtte klippes om og tilpasses web som format). Mye tid ble gått med på å arbeide med videreføring (blant annet fusjonen som ikke ble noe av). Filmproduksjon med publisering på tegn.tv, offentliggjøring og markedsføring av tegn.tv på nett.
Resultater og resultatvurdering
Vi er meget fornøyd med tegn.tv som plattform idag, og at vi har klart å sikre videreføring av prosjektet med støtte fra Nasjonalbiblioteket. Tegn.tv vil fortsette å utvikle seg framover.
Oppsummering og videre planer
Tegn.tv vil bli etablert som en selvstendig aktør i sosiale medier i 2019, slik at det fremstår mer som en uavhengig tv-kanal på nett for døve og hørselshemmede. Supervisuell har ansvar for å drifte tegn.tv på permanent basis.