Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Unge funksjonshemmede ser et stort behov for å synliggjøre unge funksjonshemmedes egne erfaringer med fordommer og demonstrere at unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom er selvsagte ressurser i samfunnet. En aktiv fritid og deltagelse i sosiale aktiviteter sammen med jevnaldrende er en sentral forutsetning for trivsel, selvbilde og livskvalitet. Prosjektet utfordrer fordommer mot funksjonshemmede, skaper en arena der funksjonshemmet ungdom kan være sammen med jevnaldrende, og fremmer mestring og livskvalitet blant deltakerne.
Målsetting for prosjektet
Målet er å synliggjøre funksjonshemmede som ressurssterke mennesker i samfunnet på linje med andre og bevisstgjøre publikum om utfordringer og diskriminering i møte med storsamfunnet. Prosjektet fremmer på denne måten livskvalitet og psykisk helse i målgruppa.
Målgruppe
Unge med nedsatt funksjonsevne eller kroniske sykdommer.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
300
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Høsten 2016 er en forberedelsesfase, hvor det etableres en deltakergruppe bestående av unge mennesker med forskjellige fysiske funksjonshemminger. I januar går vi til innkjøp av manus, som er utviklet med innspill fra deltakergruppa. I begynnelsen av januar 2017 har vi en leseprøve, der deltakerne får lese manus og komme med tilbakemeldinger på dette, før dramatiker ferdiggjør manus i første halvdel av januar. Deretter setter vi i gang med innstudering av manus gjennom regelmessige, tilrettelagte øvinger. Øvinger vil foregå 1-2 ganger i uka, i tillegg til 1 øvingshelg i januar, 1 i februar og 1- 2 øvingshelger i mars. Når premiere nærmer seg, legger vi inn ekstra gjennomganger etter behov, samt teknisk gjennomgang og generalprøve. Premiere blir torsdag 30. mars, og så spilles det forestillinger i månedsskiftet mars/april. Deretter følger evaluering og sluttrapportering.
Fremdriftsplan for prosjektet
Januar •Leseprøve med deltakergruppe, regissør og dramatiker •Ferdigstilling av manus •Oppstart øvinger •1 øvingshelg Februar •Øvinger 1-2 gang i uken + 1 øvingshelg •Lande sted for forestilling •Markedsføring av teateret Mars •Øvinger 1-2 gang i uken + 1-2 øvingshelger •Markedsføring og medieinnsalg •Teknisk gjennomgang og generalprøve •Premiere April •Forestillinger •Evaluering, etterarbeid og rapportering •Arbeid for å videreføre prosjektet
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Prosjektet har hatt tre definerte hovedmålsettinger: å synliggjøre funksjonshemmede som ressurssterke mennesker i samfunnet på linje med andre, å øke bevisstheten rundt funksjonshemmedes situasjon i dagens samfunn og å fremme livskvalitet og psykisk helse. Funksjonshemmet minutt for minutt var en forestilling rettet mot folk direkte berørt av tematikken, som andre unge funksjonshemmede, og et bredere allment publikum. En annen viktig målgruppe var deltakerne i Funksjonshemmet minutt for minutt. Bakgrunnen for prosjektet var at Unge funksjonshemmede og Bacalao Performance Company så behov for et prosjekt som kunne utfordre fordommer mot funksjonshemmede, skape en arena der funksjonshemmet ungdom kunne være sammen med jevnaldrende, og fremme mestring og livskvalitet blant deltakerne.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Teaterstykket og pressedekningen av stykket har synliggjort funksjonshemmede som ressurssterke mennesker i samfunnet på lik linje med andre. Prosjektet har økt bevisstheten rundt funksjonshemmedes situasjon i dagens samfunn gjennom å nå ut til et stort publikum med et stykke som bevisstgjør publikum på funksjonshemmedes situasjon i dagens samfunn og som slik har skapt positive endringer og økt livskvalitet for funksjonshemmede. Prosjektet har fremmet lik livskvalitet og psykisk helse gjennom at deltakerne i prosjektet har fått positive opplevelser av fellesskap, samhold, glede, mestring og å bli sett og hørt. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra deltakerne, høye besøkstall på forestillingene og god pressedekning. På bakgrunn av dette vurderer vi at prosjektet har nådd oppsatte effektmål.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
300
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble gjennomført over 4 måneder. Innstudering av manus startet i januar og det ble gjennomført jevnlige øvelser helt frem til premieren. Premieren på teaterstykket var 24. mars 2016. Det ble spilt fire forestillinger. Markedsføring og andre praktiske oppgaver ble gjennomført i januar, februar og mars. Etter forestillingene ble det gjennomført en evalueringssamling, samt etterarbeid og prosjektrapportering. Prosjektet ble gjennomført i henhold til original prosjektplan. Arbeidsmetoden som ligger til grunn for Funksjonshemmet minutt for minutt er bygget på en modell som Bacalao Performance Company har utviklet i løpet av de siste årene og har svært positive erfaringer med. Gjennom tett samarbeid med søkerorganisasjon og deltakerne fikk man skapt en troverdig, aktuell og berikende teaterforestillinger, både for deltakere og publikum, om viktige samfunnstemaer, med utgangspunkt i mennesker som er tett på den relevante tematikken.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektets resultat var fire teateroppsetninger av stykket Funksjonshemmet minutt for minutt. Stykket var av, med og for ungdom med funksjonshemninger og kronisk sykdom, og fremmet mestring og livskvalitet. Prosjektet har hatt full måloppnåelse, og prosjektet har hatt stor nytteverdi både for søkerorganisasjon, samarbeidspartner og deltakerne i prosjektet.
Oppsummering og videre planer
Det viktigste momentet i vurderingen av prosjektet er at deltakerne selv har opplevd det svært positivt. Både deltakere og aktørene rundt prosjektet har mottatt forespørsler om «når forestillingen skal settes opp igjen». Dette har inspirert medvirkende til å vurdere muligheter for flere fremføringer, i første omgang i løpet av høsten 2017 og i 2018. At prosjektet er forespeilet et lengre liv, gjennom konkrete forespørsler og planer om nye forestillinger, underbygger og bekrefter konklusjonen om at man har lykkes med utvikling og gjennomføring av prosjektet Funksjonshemmet minutt for minutt