Ketogent kokkekurs

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

For en del mennesker med epilepsi som ikke oppnår anfallskontroll med medisiner kan ketogen diett eller modifisert Atkins diett være en løsning. Her inntar man en svært høy andel fett, og nesten ingen karbohydrater. Diettene kan gi en sterkt forbedret livskvalitet, men likevel være vanskelige å opprettholde, siden matlaging blir vanskelig og maten ofte vond. I dette kurset vil vi hente inn kunnskapen til en ernæringsfysiolog, en kokk og en bruker av dietten, for å komponere enkle og gode måltider innenfor diettrammen. Prosjektet skal føre til et kokkekurs og en kokebok til brukere av dietten.

Målsetting for prosjektet

Vi skal holde et kokkekurs for mennesker på ketogen diett, og produsere en utvidet og forbedret ketogen kokebok.

Målgruppe

Alle som får diettbehandling for Epilepsi, Glut1-mangel eller PDH i Norge.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektgruppen skal møtes i januar for å få oversikt over tilgjengelige ketogene oppskrifter, og diskutere hva som bør revideres, hva som bør gjøres nytt og hva som bør strykes. Etter at utvalget er gjort, vil kokken ha tre måneder til å bearbeide oppskriftene, og kontrollere disse med resten av gruppen. Gruppen vil deretter møtes en andre gang, for å plukke ut oppskrifter som skal brukes i kokkekurset. De skal også velge ut retter som skal tilberedes til profesjonell fotografering, for bruk i kokeboken. Selve kokkekurset vil bli avholdt en lørdag i mai på et storkjøkken i Oslo, og skal ledes av kokken. Etter at kurset er gjennomført, skal kokeboken ferdigstilles. Det er et viktig poeng at alle instruksjonene skal være lettfattelige, slik at også de som har kognitive utfordringer kan følge oppskriftene. Ernæringsfysiologen vil derfor konferere med psykolog på SSE underveis, for å sikre at dette perspektivet er ivaretatt. Oppskriftene skal også i så stor grad som mulig bestå av ingredienser som man kan få i en helt vanlig matbutikk Manus til boken skal være klart i august, og så sendes til design og trykk. Boken forventes ferdig i oktober. Alle eksemplarer vil da sendes til SSE, for gratis distribusjon til målgruppen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar: Gjennomgang av oppskrifter. Dato for kurs fastsettes. Januar – april: Oppskrifter bearbeides. Kokkekurs annonseres direkte til målgruppen. Prosjektleder forbereder kurset og tar imot påmelding. April: Endelig innhold i kurset fastsettes. Mai: Kokkekurs avholdes. Juni: Kokebok med nye oppskrifter sendes til internkontroll på SSE. Fotografering til bok. August: Design av bok. Oktober: Ferdig trykket kokebok sendes til SSE.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetning: Å holde et kokkekurs for mennesker på ketogen diett, og produsere en ketogen kokebok. Målgruppe: Alle som får diettbehandling gjennom SSE. Bakgrunn: For en del med epilepsi som ikke oppnår anfallskontroll med medisiner kan ketogen diett være en løsning. Dette er en diett hvor man inntar en svært høy andel fett, og nesten ingen karbohydrater. I Norge er Spesialsykehuset for Epilepsi (SSE) det eneste stedet hvor ketogen diett tilbys som behandling for vanskelig epilepsi. For de den virker for, kan ketogen diett gi en sterkt forbedret livskvalitet, men behandlingen kan likevel være vanskelig å opprettholde over tid. Det er blant annet fordi matlaging blir langt vanskeligere når helt vanlige ingredienser, som mel, må byttes ut med diverse alternativer, og dessuten kan maten ofte bli vond eller uappetittlig. Derfor holdt vi et kokkekurs og laget en kokebok for ketogen diett, for å gjøre det lettere å bevare variasjon i kosten og matglede under behandlingen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Målene med dette prosjektet ble oppnådd. Vi avholdt et vellykket kokkekurs for ketogen diett, og laget en kokebok som nå deles ut til alle som starter opp på denne dietten gjennom SSE. Siden det er få som går på denne dietten, og alle får oppfølging av SSE, har vi som forventet klart å nå frem til hele målgruppen i Norge.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

100

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble ledet av en prosjektgruppe bestående Jørn Sibeko fra Norsk Epilepsiforbund, ernæringsfysiolog Magnhild Kverneland fra SSE, diettbruker Mette Estep og kokk Svein H. Iversen. Det ble gjennomført en serie med innledende møter, som særlig rettet seg inn mot gjennomføring av ketogent kokkekurs sommeren 2017. Kurset gikk av stabelen i juni 2017, og hadde 23 deltakere fra hele landet. Deltagerne ble satt sammen i grupper som hadde ansvar for å lage ulike deler av en tapasmeny. Etter at rettene var laget, var det felles måltid. Hver rett var merket med fettinnhold, slik at deltagerne kunne veie opp maten og kombinere i tråd med eget diettregime. Neste steg i prosjektet vår å bruke oppskriftene og erfaringene fra kurset til å lage en kokebok som alle som går på ketogen diett i Norge kunne få. Denne ble skrevet i et samarbeid mellom kokk, ernæringsfysiolog og prosjektleder. Den inneholder alle rettene fra kurset, samt beskrivelser av matlagingsteknikker og tips som er spesielt relevante for ketogen diett. Første opplag av kokeboken kom fra trykkeriet i månedsskiftet juni/juli. Offisiell lansering av boken ble gjort på LMS-kurs for ketogen-pasienter 25. oktober 2018.

Resultater og resultatvurdering

Tilbakemeldingene på både kurset og boken har vært svært gode. Dette er svært viktig for hvordan vi vurderer prosjektet, da hensikten vår med prosjektet var å legge til rette for økt matglede på ketogen diett. Vi ser også at valget med å basere oss på små tapasretter gir en fleksibilitet som er viktig for sluttresultatet. Kokeboken kan tilpasses ulike diettregimer, og mange av rettene egner seg også for de som ikke går på diett. Dette gjør at man kan bevare noen felles elementer blant de som sitter til bords sammen. For eksempel, kan det være at den som er i behandling spiser en kjøttrett med en fettrik saus, mens de andre ved bordet har mindre saus, men legger til poteter og grønnsaker. Dette prosjektet har gjort det lettere å stå på ketogen diett i Norge, og det har betydning for menneskers helse.

Oppsummering og videre planer

Fra Norsk Epilepsiforbunds side, er prosjektet nå helt avsluttet. I tråd med den opprinnelige prosjektbeskrivelsen, er det SSE som nå skal stå for videre distribusjon av kokeboken. Dette er fordi vi ikke ønsker å legge til rette for at folk skal eksperimentere med ketogen diett på egenhånd. SSE har nå alt av nødvendige filer for å gjøre nyopptrykk og eventuelle revideringer av boken etter behov. På den måten, vil resultatene av dette prosjektet komme norske diettpasienter til gode i mange år fremover. SSE vurderer nå også om de kan dele denne boken med behandlermiljøer i andre land.

Prosjektleder

Jørn Sibeko

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Ketogent kokkekurs
Organisasjon
Epilepsiforbundet
Beløp Bevilget
2017: kr 269 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
10.10.2018
Status
Avsluttet