Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Kols er verdens 3.ledende dødsårsak (WHO) og øker i omfang, også i Norge. Av de >40 år har14% kols, de fleste udiagnostisert. Retningslinjer for behandling følges ikke. Medisiner brukes feil(50%). Sammen med LHL og finansiert av ExtraStiftelsen lanserte vi i fjor Kolskalkulator.no som gjør legens jobb enklere (allerede brukt >12000 gg). For første gang gir de nye GOLD retningslinjene behandlingsråd for kols uten å bruke lungefunksjonstester. Med riktig verktøy vil kolspasienten nå være i stand til selv å kontrollere sin sykdom. Dette verktøyet vil vi utvikle og gjøre lett tilgjengelig.
Målsetting for prosjektet
Utvikle et digitalt hjelpemiddel, Kolshjelpen.no, som skal gjøre det mulig for kolspasienten å følge opp og kontrollere at de til enhver tid får optimal behandling og oppfølging. Dette vil bidra til empowerment, bedret etterlevelse av kolsretningslinjene og øke pasientens kunnskap.
Målgruppe
Alle i Norge som har fått diagnosen kols, men også de som lever med kols uten å vite det.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
100000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Kolshjelpen skal utvikles av KBB Medic, basert på erfaringer og systemer fra Kolskalkulatorprosjektet, samt samarbeid med frivillige kolspasienter fra LHL i Bergen. Kolshjelpen.no skal være en åpen webside og en gratis app for kolspasienter. Bruker besvarer spørsmål knyttet til sin diagnose og får råd om riktig behandling/oppfølging. Om de ikke allerede har noen kolsdiagnose, skal 3 enkle spørsmål kartlegge om de bør undersøkes for sykdommen. Vi vil kunne hente ut anonyme bruksdata for å kunne måle effekten av verktøyet. Slike data kan også brukes til epidemiologisk forskning. Planen er at man skal kunne bruke kolshjelpen.no som et vindu på LHL sin webside uten å måtte forlate LHL sin webside. Vi vil også lage en tilsvarende applikasjon for mobiltelefon for å tilrettelegge for pasientenes bruk. Lansering av kolshjelpen.no på web vil skje i forbindelse med LHLs nasjonale kolskampanje november 2017. Kolshjelpen.no og app’en skal være enkel å bruke og lett tilgjengelig. KBB Medic har ingen ansatte og arbeidsinnsats i prosjektet er ulønnet. Investeringene vil først og fremst handle om kjøp av IT-tjenester og kurs/kongressdeltakelse for nødvendig faglig oppdatering.
Fremdriftsplan for prosjektet
Sommer/høst-17: Utvikle, teste og implementere den tekniske løsningen. Før lansering vil den bli testet av brukere (kolspasienter/brukermedvirkere) med tanke på forbedringer. Nov-17:Lansere kolshjelpen.no og spre informasjon om hjelpemiddelet på lhl.no m.m. Innsamling av data. 2018: Utvikle en app, analysere data og sammenholde data med data fra Kolskalkulator.no. Informere om prosjektets resultater.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Kols er verdens 3.ledende dødsårsak (WHO) og øker i omfang, også i Norge. Av de >40 år har14% kols, de fleste udiagnostisert. Retningslinjer for behandling følges ikke. Medisiner brukes feil (50%). Sammen med LHL og finansiert av ExtraStiftelsen lanserte vi i fjor Kolskalkulator.no som gjør legens jobb enklere (allerede brukt >22000 gg). For første gang gir de nye GOLD retningslinjene behandlingsråd for kols uten å bruke lungefunksjonstester. Med riktig verktøy vil kolspasienten nå være i stand til selv å kontrollere sin sykdom. I samarbeid med LHL ønsket vi både å lage et screeningverktvøy for å råde personer i faresonen for sykdommen kols å oppsøke lege, og vi ønsket gi pasienter som allerede hadde diagnosen kols et verktøy til selvhjelp for sin egen sykdom hvor man kunne få konkrete råd utifra egen symptombyrde og medisinbruk.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi satte som mål å nå 100 000 brukere av kolshjelpen. Dette var et ambisiøst mål. Likevel var vi nær å nå målet i løpet av prosjektperioden. Ettersom nettsiden lever videre også etter prosjektets slutt, regner vi med at dette tallet nås i løpet av 2019.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
91000
Prosjektgjennomføring/Metode
I forbindelse med LHL sin årlige kolsaksjon utviklet vi et digitalt hjelpeverktøy «Kolshjelpen.no» som har vært i bruk siden november 2017. Nettsiden hadde 2 interaktive verktøy: 1. Test deg selv 2. Sjekk din behandling Det ble det stilt spørsmål om eksponering for røyk/forurensing, kroniske luftveisplager og alder. I tillegg ble det utført en kartlegging av forverringer og symptomer. For dem i risikosonen for kols, ble det gitt råd om å teste seg med spirometri hos fastlegen. Det ble gitt generelle råd om røykeslutt. Hos dem som oppga at de hadde kols, ble det gjort en kartlegging av medisinbruk. Det ble gitt tilbakemelding ved inkompatibel legemiddelbruk, og de fikk tilbud om å se instruksjonsvideoer for bruk av de aktuelle inhalatoren de hadde oppgitt å bruke. Generelle treningsråd ble gitt. Anbefalinger for vaksinering ble gitt, og ved å oppgi postnummer, fikk man informasjon om nærmeste LHL lokallag. Som effektmål på bruk av disse hjelpemidlene, samlet vi data på bruk i løpet av prosjektperioden.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektet har resultert i et screeningverktvøy for å fange opp personer i faresonen for kols i tillegg til et selvhjelpsverktøy for pasienter med kols. Prosjektet ble til i samarbeid med LHL og med pasienter med kols. Nettsidene har hatt stor gjennomslagskraft målt ved brukertall. Vi kan vise til >91 000 ganger bruk i prosjektperioden. Sidene vil fortsette å være tilgjengelige etter prosjektslutt til nytte for allmennheten.
Oppsummering og videre planer
Tross høye ambisjoner, ble måltall for prosjektet så godt som nådd allerede i 2018. Prosjektets levetid forventes å være betydelig lengre. Per desember 2018 har >91.000 personer benytte kolshjelpen.no. Dersom identifisering av personer i risikogruppe for sykdommen kols faktisk leder til at flere går til lege, vil dette kunne være et viktig bidrag i kampen mot kols. Videre håper vi selvhjelpverktøyet har vært til glede for kolspasienter. Vi har et håp om at prosjektet kan ende med en publikasjon i et fagfellevurdert tidsskrift, men dette blir en bonus som ikke er planlagt i prosjektperioden.