Kulturhuset Hovtun
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Tilrettelegge Kulturhuset Hovtun for rullestolbrukere.
Målsetting for prosjektet
Tilrettelegge for og installere trappeheis i Kulturhuset for å gjøre alle kulturtilbud og aktiviteter tilgjengelig for bevegelseshemmede.
Målgruppe
Målgruppen er bevegelseshemmede, som ikke kan / har utfordringer med å bevege seg i trapper.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
150
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Innkjøp av trappeheis, samt arbeid for å tilrettelegge trapp/trappegang for montering og drift av trappeheis.
Fremdriftsplan for prosjektet
Tilbud for innkjøp av trappeheis og arbeid tilhørende dette foreligger, og vil gå igang straks klarsignal/økonomi foreligger.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Kulturhuset Hovtun er en ideell organisasjon, som har til formål å drive kulturell virksomhet med base i en vernet bygning på Klokkarstua, det gamle kommunehuset i Hurum. Foreningen har ca 130 medlemmer i alle aldre og driver en utstrakt virksomhet i form av kurs, seminarer, konserter, filmklubb, ungdomsaktiviteter, yoga, musikk, gjenbruk og byttemarkeder mm. Som tidligere kommunehus har 1 etasje i bygget rimelig god universell utforming, med trinnfri inngang, terskelfrie og brede dører og handicaptoalett. 2 etasje har derimot bare vært tilgjengelig med trapp, og aktiviteter som har foregått i storsalen eller et av de to møterommene har bevegelseshemmede og rullestolbrukere ikke hatt tilgang til. I et tilfelle ble rullestolbruker båret opp og ned trappen, og med HC-toalett i 1 etasje ble det mer enn en tur for å si det sånn.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Målsettingen med prosjektet, å gjøre alle foreningslokaler og aktiviteter tilgjengelige for alle brukergrupper uavhengig av funksjonsnivå, er oppnådd.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
10
Prosjektgjennomføring/Metode
Foreningen mottok støtte fra daværende Extrastiftelsen til trappeheis (løfteplattform) i 2017. Siden installasjon av trappeheis er et byggemeldingspliktig tiltak og bygget er underlagt vernerestriktsjoner, har det vært en lang prosess å komme dit. I forbindelse med byggemeldingen har det blitt utarbeidet brannrapport for hele bygget, siden trappeheisen berører en av de to trappeløpene til annen etasje og dermed en rømningsvei. Ny rømningsdør i fasade og generelt fasadeendring med skifte av vinduer har vært til høring hos fylkesantikvar for godkjenning. Utretting av trappeløpet var nødvendig for å få trappeheisen på plass, og ny rømningsdør og brannvinduer var krav som måtte oppfylles. Det var lang leveringstid på historisk korrekte vinduer. Prosjektet har vært gjennomført som byggesak etter TEK 17 med egen administrasjon
Resultater og resultatvurdering
Resultatet er svært tilfredsstillende. Trappeheisen gir den ønskede tilgjengeligheten til lokalene og alle formelle krav er oppfylt, både brannsikkerhet, rømning og hensynet til det historiske bygget.
Oppsummering og videre planer
Planen videre nå er å gå ut med informasjon om tilgjengeligheten på huset, og blant annet tilby kurslokaler og møteromfaciliteter til særforbund og grupper som trenger god tilgjengelighet. En sidefløy i bygget har ikke universell tilgjengelighet til annen etasje på grunn av et høydesprang i bygget. Disse lokalene er i dag utleid til småbedrifter og benyttes ikke til foreningsaktiviteter. Det er en målsetting for oss å få løst dette med en rampe slik at hele bygget har samme tilgjengelighet.