Idrettsintegrering

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Bakgrunnen for prosjektet er at vi i KRIK ønsker å ta i et tak hva gjelder flyktningsituasjonen i Norge. Pågangen på asylmottakene er stor, og aktivitetstilbudene er begrenset, spesielt for unge voksne menn. Vi tror at det er godt for kropp og sinn å få lekt, trent, svettet og sportet sammen, og gjerne sammen med både etnisk norske ledere og ledere fra migrantmiljøer. Vi har tidligere hatt et prosjekt rettet mot asylmottakene som har fungert godt, og det er erfaringene fra dette prosjektet som gjør at vi ønsker å satse på et nytt prosjekt.

Målsetting for prosjektet

Vi ønsker å ta en større del i den nasjonale integreringsdugnaden ved å bruke idrett som verktøy. Vi ønsker å skape gode relasjoner mellom mennesker på asylmottak, og mennesker som er bosatt i Norge, hvor vi får innsikt i hverandres bakgrunn og situasjon samtidig som vi får bedrevet idrett og lek.

Målgruppe

Unge voksne menn ved asylmottak i Østlandsregionen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

300

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Så fort prosjektleder er ansatt, ønsker vi å begynne å rekruttere frivillige, både til prosjektgruppa KRIK Integrering, og til de frivillige teamene. Rekrutteringen av de frivillige vil foregå både i etnisk norske miljøer og i migrantmiljøer. Parallelt vil vi starte dialog med ulike asylmottak i Østlandsregionen. De frivillige teamene vil få nødvendig input av prosjektgruppa, vil måtte søke om politiattest, og deretter begynne å forberede og gjennomføre aktivitet på de ulike asylmottakene. Teamene vil være i tett dialog med prosjektgruppa gjennom prosjektperioden. Teamene skal prøve å starte opp ukentlig aktivitet på asylmottakene dersom dette lar seg gjør praktisk. Aktiviteten vil variere mellom gymsalaktivitet, turer ut i naturen, og «utflukter» (bowling, museum etc). Det vil bli flest økter med gymsalaktivitet. Her vil det være fokus på både lek og idrett. I slutten av hvert semester vil det være duket for en stor idrettsturnering hvor vi oppfordrer alle aktivitetsgruppene fra asylmottakene til å være med. Prosjekgruppa vil møtes 6-8 ganger i løpet av prosjektperioden, og to av disse møtene vil involvere å møte en søsterprosjektgruppe fra KRIK Sverige.

Fremdriftsplan for prosjektet

1. juli – 1. september 2017 Opprette prosjektgruppe og få oversikt over eksisterende behov på de ulike asylmottakene og i migrantmiljøene. 1. august – 1. oktober 2017 Rekruttere frivillige til de ulike teamene. 1. oktober 2017 – 1. juli 2018 Aktivitetsgruppene samles regelmessig, både inne og ute i naturen. 1. november – 15. desember 2017 Mulighet til å melde seg på cup 1. mai – 15. juni 2018 Mulighet til å melde seg på cup

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet var å bygge broer mellom tre grupper mennesker; eksisterende frivillige ledere i KRIK, frivillige ledere ved migrantmiljøer og deltakere fra asylmottak. Prosjektet ønsket å starte opp aktivitetsgrupper for unge voksne menn ved asylmottak i Norge (fortrinnsvis Østlandet da KRIK sitt hovedkontor ligger her). Vi ønsket også å starte en arbeidsgruppe ved navn KRIK Integrering. Målet var og er å bruke idrett, lek og aktivitet som verktøy i integreringen. Målgruppen var unge voksne menn ved asylmottak og unge voksne i migrantmiljøer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Kvantitativt: Det ble startet to aktivitetsgrupper i prosjektperioden. Gitt flyktnings- og asylmottak-situasjonen er vi fornøyd. Prosjektperioden har generert flere ulike enkelttiltak: 1. september arrangerte vi Sportsfest for over 80 personer fra 15 ulike nasjoner. 3. november samarbeidet vi med studentKRIK Oslo om volleyballcup. ABC-skiing samlet rundt 100 personer til skikurs. Røde Kors og KRIK dro «Til Topps» til Galdhøpiggen. Vi har også sendt flere ungdommer på KRIKs nasjonale leirer. StudentKRIKere er utfordret til å invitere migranter på middag før trening. Året ble avsluttet med en samarbeidsleir med fokus på utfordringene ved det å vokse opp i en annen kultur. Kvalitativt: KRIK Mangfold kjenner et sterkt eierskap til arbeidet, og prosjektleder kan fortelle at de jobber med stor motivasjon. De har vært en viktig ressurs for å få gjennomført tiltak og for å nå mål i prosjektperioden.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

650

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet startet med en leder i 90 % stilling. Han startet tidlig med å rekruttere frivillige inn i en kompetansegruppe som i søknaden skulle bli kalt KRIK Integrering, men fikk navnet KRIK Mangfold. Det er en stabil gruppe på rundt 8 personer, som har vært med i planleggingen, koordineringen og gjennomføringen av flere tiltak i prosjektperioden. Gruppen har også vært en god samarbeidspartner og ressurs for prosjektlederen. Ved flere tiltak har vi samarbeidet andre organisasjoner: Oslo kommune, Laget Interact, Røde Kors, Acta, Ung Baptist og KRIK Sverige. KRIK har vært i kontakt med flere asylmottak, med varierende resultat. Endringen i flyktningsituasjonen var utfordrende, og flere asylmottak ble lagt ned. Men vi hadde et godt aktivitetstilbud for asylmottaket Hurdal, da det eksisterte. Vi fikk derimot god kontakt med flere bofellesskap som Bjølsen, Nordstrand og Grünerløkka. Halvveis i prosjektperioden fikk prosjektleder studieplass ved UiO, noe som resulterte i at han reduserte sin stilling til 50% og en frivillig fra KRIK Mangfold ble ansatt i 40 %. Samarbeidet de i mellom fungerte veldig godt.

Resultater og resultatvurdering

KRIK har fått øynene opp for et viktig og verdifullt arbeid. KRIK er en organisasjon med stor deltakelse fra majoritetsbefolkningen, men er nå i gang med å bygge broer til minoritetsgruppene. Vi skulle gjerne fått enda større innpass på asylmottakene, og startet flere aktivitetsgrupper der. Det ble dessverre enklere sagt enn gjort. Vår tanke om at asylsøkere har for få tilbud er kanskje feil. Da vi snakket med ansatte ved mottakene var det vanskelig å få til konkrete planer, og vi opplevde at de hadde for mange tilbud fra folk som ville hjelpe. For å nå unge menn fra migrantmiljøer, rettet vi da en større innsats mot bofellesskap. Her opplevde vi å få større innpass. Andre migrantmiljøer ble også viktige rekrutteringsarenaer til tiltakene. Vi er fornøyd med antall tiltak som er startet og gjennomført, og alle menneskene vi har klart å samle, både frivillige og deltakere. Kompetansegruppen KRIK Mangfold blir en viktig ressurs for videreføringen og opprettholdelsen av arbeidet.

Oppsummering og videre planer

KRIK Mangfold er og blir en viktig rolle i KRIKs fremtidige integreringsarbeid, og spiller en avgjørende rolle for at arbeidet skal opprettholdes. Gruppen har allerede lagt strategier og luftet drømmer for videre tiltak, og har i 2019 blant annet planer om å utvide skikurset, opprettholde kontakten med bofellesskap og arrangere informasjonskvelder for ungdom og familier. Kompetansegruppen vil også videreføre allerede iverksatte tiltak. Videre ønsker KRIK å søke om nye tilskudd for å utvide prosjektet, og til å starte nye prosjekt, rettet mot innvandrere, kanskje også i andre deler av Norge.

Prosjektleder

Lasse Thomassen

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Idrettsintegrering
Organisasjon
Norsk Friluftsliv
Beløp Bevilget
2017: kr 500 000
Startdato
30.12.2017
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet