Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Det finnes ikke informasjon om rus og avhengighet på norsk tegnspråk. Rus og avhengighet er et like stort, om ikke større, problem blant døve som blant hørende. Når døvemiljøet er lite, kan det også være vanskelig å snakke om det – «alle kjenner alle». Det fins informasjon om rus tilpasset hørende, men døve har varierende leseferdigheter. Ikke alle kan tilegne seg informasjonen om den er i form av tekst. Hørende har også stor tilgang til informasjon som døve ikke har, det kan være f.eks. høre på radio, eller uformell prat – samtaler på arbeidsplass eller med naboen. Tegnspråklig info trengs.
Målsetting for prosjektet
Informere med fakta om rusmidler og ulike avhengigheter, om helsemessige konsekvenser, råd og anbefaling for hvordan håndtere problemer med rus og avhengighet, om hvordan søke hjelp. Søke mest mulig nytteverdi og potensiale til å påvirke målgruppen til å ta gode valg som bedrer deres helse.
Målgruppe
Døve tegnspråkbrukere i Norge.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
15000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Prosjektet organiseres som en produksjon av en informasjonsfilmpakke. Prosjektet gjennomføres etter omtrent lik modell som vi har erfaring med fra tidligere informasjonsprosjekter på tegnspråk, som f.eks. informasjon om psykisk helse på norsk tegnspråk. Her oversatte vi blant annet Tankevirus til norsk tegnspråk med tillatelse fra forfatter, en modell som vant Extraprisen 2016. Vi har også laget informasjon om demens og samliv og vold i nære relasjoner. Derfor har vi mange års erfaring med denne typen prosjekter, og har utviklet gode arbeidsmodeller og erfaringer med å samle inn og bearbeide informasjon i samarbeid med fagfolk og utvikle filmprosjekter som treffer målgruppen. I slike filmprosjekter må man bruke mye tid på research og å utvikle et manus som egner seg til tegnspråk. Selve filmproduksjonen i seg selv gjennomføres som en vanlig profesjonell produksjon med våre egne tegnspråklige fagfolk.
Fremdriftsplan for prosjektet
Høst 2017: Research og planlegging i samarbeid med referansegruppe. Produksjonsplanlegging. Vår 2018-høst 2018: Filmproduksjon og distribusjon. Vi legger mye vekt på distribusjon, og vil bruke sosiale medier og også direkte kontakt med rådgivingskontorer, knutepunktskoler og andre som jobber med døve/hørselshemmede. Desember 2018: Prosjektet avsluttes med rapport og regnskap.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting: Informere med fakta om rusmidler og ulike avhengigheter, om helsemessige konsekvenser, råd og anbefaling for hvordan håndtere problemer med rus og avhengighet, om hvordan søke hjelp. Søke mest mulig nytteverdi og potensiale til å påvirke målgruppen til å ta gode valg som bedrer deres helse. Målgruppe: Døve tegnspråkbrukere i Norge. Bakgrunn: Det finnes ikke informasjon om rus og avhengighet på norsk tegnspråk. Rus og avhengighet er et like stort, om ikke større, problem blant døve som blant hørende. Når døvemiljøet er lite, kan det også være vanskelig å snakke om det – «alle kjenner alle». Det fins informasjon om rus tilpasset hørende, men døve har varierende leseferdigheter. Ikke alle kan tilegne seg informasjonen om den er i form av tekst. Hørende har også stor tilgang til informasjon som døve ikke har, det kan være f.eks. høre på radio, eller uformell prat – samtaler på arbeidsplass eller med naboen. Tegnspråklig info trengs.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Det er vanskelig å måle effekten av informasjon, men vi kan måle seertall både i sosiale medier og i avspilling på web. På den måten får vi en pekepinn på hvor godt informasjonen spres i målgruppen, men om det påvirker hvor mange som utvikler rusproblemer må man vurdere skjønnsmessig over tid. Det viktigste i dette prosjektet er at man gjør tilgjengelig norsk tegnspråklig informasjon om rus og avhengighet, fordi dette ikke har eksistert fram til nå.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
10000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble gjennomført som en studiofilmproduksjon. I begynnelsen av prosjektet hadde vi ambisjoner om å inkludere f.eks intervju med døve rusmisbrukere og å intervjue fagpersoner på området som en del av filmserien. Men det var vanskelig å få det til i praksis. Av tre døve rusmisbrukere som var aktuelle å intervjue til filmserien, døde to av tre i løpet av prosjektperioden. Den tredje sluttet å respondere når vi sendte meldinger. Vi forsøkte også å samarbeide med andre personer/aktører innen rusfeltet, men det viste seg også å være utfordrende. Få hadde relevant erfaring med døve/tegnspråk, og ingen følte at de «passet» helt inn i prosjektets rammer. Dette medførte at prosjektet ble liggende ganske lenge og at vi slet med å få til en produksjon på det nivået vi hadde ambisjoner om. Til slutt valgte vi å gjennomføre dette som en ren studioproduksjon med en programleder og bruke grafikk og effekter som hjelpemidler. F.eks om faren ved å innta for mye alkohol er visualisert på en effektiv måte. Manus ble utviklet i samråd med faglig konsulent og bygger på research av kvalitetssikret informasjon om rus (f.eks. Helsedirektoratet og andre faglige instanser).
Resultater og resultatvurdering
Vi opplever å ha oppnådd et greit resultat. Det er meget god språklig kvalitet. Programlederen er selv døv og utdannet psykolog med arbeidserfaring fra døve som har utfordringer. Tegnspråket i filmene er klar, tydelig og godt oversatt fra norsk. Teknisk kvalitet på filmen er også høy. Vi opplever også at innholdet er passende i omfang og bredde, og med 14 videoer med en samlet spilletid på litt under en time er det også en passende mengde og oppdeling slik at dette er enkelt å bruke f.eks på kurs eller i undervisning. De fleste filmene er korte, på 3-5 minutter, mens filmen om alkohol er lengst (nær 10 minutter), fordi alkohol er det mest vanlige og utbredte rusmiddelet vi har. Vi valgte også å ikke ha henvisninger til hjelpeinstanser i selve filmene, men legge det ut som lenker som tekst på nettsidene til filmene. Dette gjør at vi lettere kan oppdatere disse lenkene senere uten å endre filmene. Totalt sett anser vi prosjektmålet som oppnådd og at resultatet holder god kvalitet.
Oppsummering og videre planer
Filmserien vil bli liggende på tegn.tv i overskuelig framtid. Det er Supervisuell som drifter tegn.tv, slik at vi selv kan sørge for at prosjektet f.eks. kan få oppdaterte lenker med henvisning på nettsidene. Vi regner med at filmserien vil bli brukt i undervisning i skole og voksenopplæring/kursvirksomhet, i likhet med flere av våre andre informasjonsserier på tegnspråk. Vi vil også tilby andre å formidle filmene.