Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Parkinsons sykdom er en kronisk sykdom som tiltar og forverres gradvis. Etter noen år med sykdommen opplever mange at det er svært krevende og kanskje umulig å være like fysisk aktiv som tidligere. Det skjer en gradvis reduksjon i bevegelsesevner som gir en økende grad av immobilitet, og kan virke isolerende for den rammede. De seneste årene er det kommet frem dokumentasjon på effekten trening og øvelser har, og mange etterspør konkrete tips til trening og øvelser som de kan gjøre selv i hverdagen. Derfor ønsker forbundet å lage en full treningspakke som ligger tilgjengelig på nett for alle.
Målsetting for prosjektet
Målet med prosjektet er å gjøre det enklere for personer med parkinson å komme igang med trening og utføre riktig og effektiv hjemmetrening. Samt at lokal-/fylkesforeningene og rehabiliteringssentre skal kunne benytte treningsfilmene i sine opplegg og oppfordre dem til å fortsette å trene hjemme.
Målgruppe
Personer med Parkinsons sykdom.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
4000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Det vil bli produsert totalt seks treningvideoer i dette prosjektet, med tilhørende materiale. Det er allerede inngått en samarbeidsavtale med filmselskapet Snøball Film AS som vil stå for filmingen og planleggingen av produksjonen. Vi er også i dialog med fysioterapeut Per Ola Wold-Olsen og logoped Gry Sandland som ønsker å medvirke i dette prosjektet og kvalitetssikre arbeidet som gjøres. De vil selv medvirke i filmene som vil produseres. Det vil opprettes en egen side på forbundets hjemmeside der alle treningsvideoene vil ligge tilgjengelig samt tilhørende materiale.
Fremdriftsplan for prosjektet
Jan: Prosjektgruppen sette ned og har første møte. Det vil avholdes en workshop der treningsprogrammene blir testet ut og kvalitetsikret før opptakene starter. Mai: Opptak av filmseriene. Snøball Film redigerer og ferdigstiller filmene. Juli: Filmene og tilhørende materiale legges tilgjengelig på nett og annonseres. Sept: Filmene vises på landsdekkene ledermøte. Nov: Evaluering og sluttrapport.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Parkinsons sykdom er en kronisk sykdom som tiltar og forverres gradvis. Hvert år blir ca. 800 mennesker diagnostisert med Parkinsons sykdom og etter noen år med diagnosen opplever mange at det er svært krevende og kanskje umulig å være like fysisk aktiv som tidligere. Personer med Parkinsons sykdom har problemer med både å sette i gang og opprettholde bevegelser. Derfor er det viktig for personer med parkinson å holde seg aktiv og trene regelmessig, slik at man kan bevare et best mulig funksjonsnivå i hverdagen. Målet med prosjektet var å gjøre det enklere for personer med parkinson å komme i gang med trening og utføre effektiv og riktig hjemmetrening. Vi ønsket gjennom dette prosjektet å lage seks varierte treningsfilmer som personer med parkinson kan ha god nytte av i hverdagen. Øvelsene vil ha en positiv effekt for livskvaliteten. I tillegg ønsket vi å lage treningsdagbok og hefter i PDF-format til hver film som kan lastes ned og skrives ut.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
I prosjektet er det utarbeidet ti treningsfilmer, to introfilmer, fire hverdagsfilmer og en reklamefilm. Til de ti treningsfilmene er det også utarbeidet hefter som beskriver øvelsene i filmene og en treningsdagbok for å motivere til trening. Flere med Parkinsons sykdom opplever ulike utfordringer i hverdagen knyttet til dagligdagse gjøremål. Derfor laget vi også 4 korte filmer til med tips til hvordan man kan mestre disse best mulig. I tillegg til disse filmene ble det produsert en reklamefilm for å fremme treningsfilmene. Alle filmene og heftene ligger tilgjengelig på forbundets hjemmeside. Filmene ligger også tilgjengelig på forbundets YouTube-kanal, og under hver film her ligger det en link til et kort spørreskjema der vi spør om nytten av disse videoene.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
1500
Prosjektgjennomføring/Metode
Ved tildeling av prosjektmidler ble det satt ned en prosjektgruppe som bestod av tre personer som selv har Parkinsons sykdom, fysioterapeut, logoped, konsulent fra filmselskapet Snøball Film AS og prosjektleder fra forbundet. Prosjektgruppen hadde to møter i løpet av våren 2018 der det ble utarbeidet skisser til innholdet i filmene. Prosjektgruppen testet også ut de skisserte treningsøvelsene i forkant av opptak for kvalitetssikring. Opptak av filmene ble gjennomført våren 2018 over tre dager. Etter at filmmaterialet ble klart begynte en redigeringsrunde av filmene på høsten. Filmene ble ferdigstilte. Fysioterapeuten og logopeden startet deretter med å utforme treningshefter som skulle beskrive hver øvelse i filmene, og det ble laget en treningsdagbok. Prosjektgruppen fikk tilsendt de ulike treningsheftene for kvalitetssikring før de ble publisert sammen med filmene. Filmene ble lansert på forbundets ledermøte i november der tillitsvalgte fra våre 40 lokal- og fylkesforeninger var representert. Filmene ble videre markedsført i sosiale medier og gjennom forbundets medlemsblad Parkinsonposten.
Resultater og resultatvurdering
I løpet av den første måneden fra filmene ble lanserte har det vært 1245 unike brukere som har gått inn på treningsfilmene på hjemmesiden vår. Det har vært en god respons på filmene i sosiale medier. På ledermøte i november 2018 ble filmene lansert der tillitsvalgte fra våre 41 fylkes- og lokalforeninger var representert, og filmene ble godt tatt imot. De ble oppfordret til å ta i bruk disse filmene i sine foreninger og gi egne medlemmer informasjon om at dette tilbudet finnes.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet ble gjennomført som beskrevet, og vi mener dette er et nyttig verktøy til de som lever med parkinson i hverdagen som ønsker å komme i gang med trening eller trene hjemme selv. Forbundet kommer til å fortsette å markedsføre filmene i sosiale medier. Vi vil også fortsette å oppfordre våre tillitsvalgte til å bruke filmene i egen forening og informere egne medlemmer om dette tilbudet. Vi ser at det kan være en god ide å oppgradere opplegget med nye øvelser etter en tid, dette for å skape variasjon og et bredere treningstilbud. Det kan derfor være aktuelt å videreføre prosjektet.