Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Flere land har nå tatt i bruk dans som en treningsmetode og forskning viser meget god effekten blant personer som har Parkinsons sykdom. Forbundet har blitt kontaktet av flere i det norske dansemiljøet som gjerne ønsker å se på mulighetene for et samarbeid med dans som treningsform for personer med parkinson.
Målsetting for prosjektet
Målet ved prosjektet er å samle inn informasjon og erfaringer om dans og parkinson, samt kartlegge tilbudet og fagpersoner på landsbasis. Prosjektgruppen skal utarbeide et konkret forslag som tas videre til forbundsstyret, slik at de kan vurdere hvilke tiltak vi eventuelt skal sette i gang.
Målgruppe
Personer med parkinson.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
60
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Det vil gjennomføres 2 konkrete tiltak i prosjektperioden. Det første tiltaket vil være en kartlegging av foreninger, seniorsenter og rehabiliteringssenter som tilbyr eller ønsker å tilby dansekurs for personer med parkinson i Norge. Her ønsker vi å avdekke hvilken type dans som er mest populær, størrelsen på gruppene, hva folk er fornøyd med og eventuelt ikke fornøyd med. I tillegg ønsker vi å se på hvordan fagpersoner på ulike måter er involvert i dag og hvordan det fungerer. Også danseinstruktører med interesse og/eller erfaring med parkinson kartlegges, hvor fokus vil være hvordan de ser for seg å jobbe med denne sykdomsgruppen videre. Tiltak nummer 2 vil være en studietur til Danmark der parkinsonforeningen har satt i gang et 3-årig prosjekt, hvor de blant annet skal utdanne 40 instruktører til å undervise i dans for personer med parkinson. Gjennom en studietur ønsker vi å ta del i noen av kursene som gjennomføres. Målet er å se hvordan utdannelsen forløper seg og hvordan instruktørene opplever betydningen av dans og musikk for de som er rammet av parkinson.
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektgruppen vil ha sitt første møte i januar og spørreundersøkelser i Netigate utarbeides. Den neste perioden fram til mai vil i all hovedsak bestå av kartlegging av danseaktivitet hos foreninger, seniorsentre, rehabiliteringssentre og danseinstruktører på landsbasis. Studietur til Danmark vil gjennomføres i mai. Høsten vil bestå av bearbeidelse av spørreundersøkelsene og avgjørelse på tiltak og videreføring av prosjektet.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Bakgrunnen til prosjektet er at man de siste årene har man blitt mer oppmerksom på hvordan dans og parkinson jobbes med blant annet i USA, England og Danmark. Det overordnede målet av prosjektet var samle inn informasjon og erfaringer om dans og parkinson, samt kartlegge tilbudet og fagpersoner på landsbasis. Målsettingen var å utarbeide konkrete forslag som tas videre til forbundsstyret, slik at de kan vurdere hvilke tiltak vi eventuelt skal sette i gang. Målgruppen prosjektgruppen har jobbe for er personer med parkinson og deres pårørende.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Effektmålene ble nådd ved bruk av spørreundersøkelser, besøksrunder og oppfølging av enkeltpersoner og foreninger per telefon. Antall svar var nok størst i undersøkelsen ut mot medlemmene det Netigate ble benyttet som metode. Her var det 1069 respondenter.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
1069
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektgruppen har gjennomført prosjektet ved bruk av to metoder: 1. Kartlegging av dans gjennom spørreundersøkelse til egne medlemmer og samtaler med lokale foreninger. 2. Studietur til til den danske parkinsonforeningen hvor vi deltok på et dansekurs, snakket med den kursholder og konseptutvikler, deltakere og foreningens prosjektgruppe. I tillegg har en av prosjektgruppens deltakere besøkt flere dansegrupper tilpasset personer med parkinson i London.
Resultater og resultatvurdering
Vi har nå en god oversikt over danseinstruktører som har interesse for sykdommen, samt innspill og ønsker for framtiden fra egne medlemmer. Studieturene ga oss inspirasjon og lærdom på prosesser, samt nytten hos brukerne. I tillegg har vi fått sett et annet konsept utviklet i Danmark som vi tenkte kunne være et alternativ til det anerkjente konseptet Dance for Parkinons’s. Prosjektgruppens vurdering er at Dance for Parkinson’s er et såpass solid konsept og vil være det beste alternativet. Et annet resultat er et nettverk av personer som har interesse for å bidra til utvikling og start danseaktiviteter for personer med parkinson og pårørende. I tillegg har vi fått kontakt med Norges Danseforbund som stiller seg positive til et videre samarbeid. Spørreundersøkelsen hos egne medlemmer har blant annet gitt svar på hvilken type dans målgruppen ønsker, foretrukket størrelser på gruppene, samt hvordan faggruppene er involvert i dag.
Oppsummering og videre planer
Resultatet samlet gjennom kartleggingen viser en interesse for dans hos våre egne medlemmer, samt ute i feltet. Dette gir et godt utgangspunkt for å starte et større prosjekt som omhandler dans og parkinson ettersom man nå er tryggere på valg av konsept, og at dette faktisk er både nyttig og ønsket. Nettverket har blitt kartlagt og nøkkelpersoner har allerede sagt seg villig til å bidra. Videre planer blir å sette av ressurser til å se på mulighetene for en prosjektsøknad på dans og parkinson i samarbeid med Norges Danseforbund.