PÅrørende – likepersonstøtte på web

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Prosjektet er motivert av at vi som står bak søknaden er i nære familierelasjoner til personer med tvangslidelse og kan trekke på egne erfaringer og opplevelser. En av oss er ganske fersk som pårørende og en annen har lang erfaring. Motivert av egne erfaringer ønsker vi nå å formidle andres historier og erfaringer som pårørende. En av fem nordmenn rammes av angst eller tvangslidelser i løpet av livet. ANANKE Norsk OCD forening får økende antall henvendelser fra pårørende og har begrenset kapasitet til å følge opp alle. Nå vil vi nå ut til flere pårørende på en effektiv og ivartakende måte.

Målsetting for prosjektet

Forebygge negative konsekvenser og forverring av sykdomsbilde til den psykiske ved å styrke den pårørendes rolle som en positiv faktor og støtte uten at det går på bekostning av pårørendes egenverd og integritet.

Målgruppe

Pårørende til personer med tvangslidelser, likepersongrupper og personer i hjelpeapparat som jobber med psykiske lidelser.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil produsere seks temabaserte filmsekvenser a fem minutter som publiseres på en dedikert webside hvor pårørende til personer med tvangslidelser deler sine historier (se eget avsnitt om rekruttering og etiske hensyn i vedlegg). Filmene skal formidle håp og historiene skal gi støtte og inspirasjon til andre pårørende med nyttige råd og tips til utfordrende situasjoner. Følgende tema vil være aktuelle: Egenomsorg: Hvordan ta vare på seg selv og samtidig ivareta den syke? Hvordan håndtere selvbebreidelse og skyldfølelse? Hvordan unngå å bli en del av tvangshandlingene? Familemedlemmer er forskjellig og vil reagere ulikt. Hvordan håndtere pårørendes ulike måter å møte tvangen på? Hvordan motivere behandling? Hvordan takle hverdag og dagligliv? Medavhengighet,det er lett å bli en del av sykdommen. At man selv går inn i tvangsmønster for å vise omsorg. Avtaler –Vi vil vise forutsigbarhet og respekt gjennom å holde avtaler, men hva gjør vi når den rammede gang på gang bryter det vi har avtalt? Selvbebreidelse – kunne man på noe tidspunkt gjort noe annerledes for å forhindre sykdom eller forverring? Brukermedvirkning er helt avgjørende for å få gode og relevante historier som mange kjenner seg igjen i.

Fremdriftsplan for prosjektet

Uke 1-15: Forarbeid, sette prosjektgruppe, kartlegging, spørreundersøkelse, research, behov og utofordringer. Uke 15-20: Preproduksjon: Velge informanter og medvirkende, planlegge innhold med de medvirkende. Utvikle manus, presentere for referansegruppe, evaluering og revidering, undertegne samtykkeskjema. Uke 20-21: Gjennomføring av opptak med fem medvirkende pårørende. Uke 21-35 Etterarbeid, webtesting, lansering (vedlegg for detaljer).

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

I prosjektet har vi utviklet en web-ressurs bestående av seks filmer rettet til pårørende til personer som har OCD/tvangstanker. Filmene fokuserer på tema som egenomsorg og grenser, skyldfølelse, skam, og det å støtte det friske ikke tvangen. I prosjektet deler pårørende til personer med OCD sine historier som støtte og inspirasjon og støtte til andre pårørende. og deler nyttige råd og tips. Pårørende til personer med OCD/Tvangstanker er primærmålgruppe, men de som har OCD/tvangstanker kan også ha nytte av materialet. Bakgrunnen for prosjektet er at prosjektleder er selv pårørende til en med OCD og følte det var lite informasjon og støtte til oss som pårørende. Ansvaret og redselen for å gjøre noe feil motiverte å lære mer, særlig fra andre i samme situasjon. Innsikten var så verdifull og jeg ønsket å lage noe jeg selv gjerne ville hatt som pårørende.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I henhold til målsetting har effekten knyttet til å engasjere og fokusere de pårørende vært overveldende. Det har vært mye fokus på selve lidelsen OCD og de som har den. De pårørende har ikke vært viet like mye oppmerksomhet. Valget om at prosjektet i all hovedskal skal rette seg mot de pårørende har truffet godt. Mange som har sett filmene blir også emosjonelt beveget fordi de har følt at de har stått veldig alene med sine utfordringer. Filmene bekrefter det motsatte. Sitat fra brukerundersøkelsen på etterlatt inntrykk: «Vi må ikke glemme de pårørende», «Viktig å ikke gi opp»,

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

13000

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi endte opp med å lage seks episoder. Det ble som en type podcast på film med prosjektleders personlige stemme og betraktninger underveis i møtet med tre pårørende. Vi valgte helt bevisst tre ulike profiler. Michael som står midt i en utfordrende situasjon, Arne som har levd med sin kone og hennes OCD i 44 år og til slutt Inger-Lise som har hatt OCD men nå er kvitt sine tvangstanker etter behandling. Michael representerte gruppen som står midt i en krevende situasjon og jobber for å motivere sitt familiemedlem til behandling, Arne som har lært å leve med OCDen. Kona hans er ennå ikke frisk, men kan i styre grad styre tvangen sin. Arne var den virkelig erfarne som delte av sin erfaring. Inger-Lise er den unge jenta som har gjennomført et behandlingsforløp. Vi møter henne og moren som forteller hvor fantastisk livet er blitt etter at OCDen ikke lenger styrer. Inger-Lise og moren gir håp.

Resultater og resultatvurdering

Websiden med filmene hadde premiere under ANANKE samling på Lillehammer i august 2019. Der er det både brukere og pårørende tilstede. Sekvensene ble presentert en og en og så diskutert. De medvirkende var også til stede. Tilbakemeldingene var overveldende. Mange bekreftet at de kjente seg igjen i problemstillingene og utfordringene som ble tatt opp. For enkelte ble historiene som ble delt veldig emosjonelle, men på en positiv måte ved at man kunne kjente seg igjen i problemstillingene. Portalen og filmene er også blitt vist på lokallag. Prosjektleder var tilstede på en Oslo lokallags premierevisning i slutten av september. Filmene satte igang viktige diskusjoner og fikk gruppedeltakerne til å dele egne erfaringer. Underveis i samtalene ble det referert til scener fra filmen og de tre hovedpersonene. Det viser at filmene derme gir god støtte underveis. Det ble også gjennomført en spørreundersøkelse etter visningen.

Oppsummering og videre planer

I forbindelse med reklamefrie dager julen 2019 vil prosjektet promoteres på TV 2 og gjøres kjent gjennom egen reklame med ANANKE som avsender. Vi har også gjort fremstøt mot TV kanaler, men har fått tilbakemelding om at tema er for smalt. Likevel har vi fortsatt ambisjoner om å få publisert noen av filmene på et riksdekkende medie knyttet til tema tvangstanker/OCD som det er mye fokus på blant annet på grunn av behandlingsopplegget som Norge er i front på.

Prosjektleder

Jarle Eskedal

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
PÅrørende – likepersonstøtte på web
Organisasjon
Norsk OCD forening, ANANKE
Org.ledd
Cynergi AS
Beløp Bevilget
2018: kr 839 400
Startdato
31.07.2018
Sluttdato
14.09.2019
Status
Under gjennomføring