Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
På LHL Farsund og Lyngdal sine arrangementer/møter er det ytret ønske om at lokallaget bidrar til at turstiene i naturområdene i Farsund tilrettelegges med hvilebenker slik at flere kan legge turen dit. Man ønsker seg turstier som det er mulig å benytte selv om man har problemer med pusten eller annet fysisk handicap som gjør det nødvendig å dele turen inn i kortere etapper med hvilepauser. Mange har lett for å isolere seg og sliter med å komme seg ut. Lokallaget mener derfor at hvilebenker langs turløyper vil kunne motivere til å kommer seg ut i naturen og delta i aktivitet sammen med andre
Målsetting for prosjektet
Vi vil sette ut hvilebenker langs turstier- og løyper i turområder i Farsund kommune slik at flere kan komme seg ut og være i fysisk aktivitet. I prosjektperioden tar vi sikte på å plassere ut 30 hvilebenker langs turløypene.
Målgruppe
Hjerte- kar- og lungesyke, slagrammede og andre funksjonshemmede og kronisk syke, men også andre som trenger hvilepauser på sine rusleturer.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
190
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Vi vil legge til rette for hvileplasser i eksisterende turløyper i Farsund kommune og gå til innkjøp av 30 hvilebenker som skal plasseres ut langs disse. Løypene hvor benkene skal plasseres vil ha varierende lengder og vil fortrinnsvis være rundløyper. Avstanden mellom hvileplassene/benkene vil tilpasses terrenget og turløypens vanskelighetsgrad. Noen av de aktuelle løypene mangler bare hvileplasser og det må kun foretas mindre justeringer. Vi ser i dag mulighet for at minst en av løypene kan tilpasse rullestolbrukere. Mange av våre medlemmer kan vanskelig involveres i arbeid som er fysisk tungt slik at dugnadsarbeidet vil bli ivaretatt av frivillige blant familie og venner og andre støttespillere. De som pga helsa ikke kan delta på dugnad vil bidra med å velge hvilke løyper vi skal plassere ut benker langs. Når samtlige hvilebenker er utplassert planlegger vi en markering. Lokalavisen Lister vil bli invitert til denne. Vi vil trykke opp informasjonsark med tur- og aktivitetsprogram og våre medlemmer vil bli bedt om å spre informasjon om prosjektet i sine nettverk. Informasjon vil også bli delt med andre lag og foreninger og vi vil be om at kommunen og Lister Friluftsråd legger informasjon på sin nettside.
Fremdriftsplan for prosjektet
Vi vil starte arbeidet med transport og utplassering av hvilebenker tidlig på sensommeren/tidlig høst 2018. Det betyr at vi kan ha mye klart før vinteren 2018/2019. Dersom vinteren kommer tidlig, vil vi fortsette arbeidet med utplassering av benker våren 2019. Etter hvert som turløypene er ferdig tilrettelagt vil lokallaget gjennomføre turer og aktiviteter i dem.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målet med prosjektet var å sette ut 30 hvilebenker langs turstier/løyper i turområder i Farsund kommune slik at flere kan komme seg ut og være fysisk aktive. Prosjektets målgruppe var først og fremst hjerte-, kar- og lungesyke, slagrammede og andre funksjonshemmede og kronisk syke, men også andre som trenger hvilepauser på sine rusleturer. Bakgrunnen for at vi i LHL Farsund/Lyngdal tok initiativ til prosjektet var at det på våre arrangement/møter fremkom ønske om ikke lokallaget kunne bidra til at turstiene i naturområdene i Farsund ble tilrettelagt med hvilebenker slik at flere kunne legge turen dit. Man ønsket seg turstier som kan benyttes selv om man har problemer med pusten eller annet fysisk handicap som gjør det nødvendig å dele turen inn i kortere etapper med hvilepauser. Mange har lett for å isolere seg og sliter med å komme seg ut. Lokallaget mener at hvilebenker langs turløyper vil kunne motivere til og kommer seg ut i naturen og delta i aktivitet sammen med andre.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi erfarer at turløypene som har fått hvilebenker blir mye brukt av lokalbefolkningen. Så langt har lokallaget registrert flere deltakere og stabilt oppmøte på rusleturene våre samt økt oppslutning på våre øvrige aktiviteter. Våre medlemmer og andre er oppfordret til å føre logg over egen turaktivitet; til å registrere antall turer, hvor langt de går på hver tur og egenopplevelsen ved fysisk fremgang. Når det gjelder turdeltakerne med kols og annen lungesykdom vil vi anta at de fleste av dem gjennomfører jevnlige spirometritester. Den enkelte vil selv kunne bedømme egen fremgang ut fra resultatene av testen. Vi er overbevist om at vår tilrettelegging av turløypene vil bidra til at deltakerne i våre rusleturgrupper kan vise til en betydelig forbedring av egen mestringsfølelse, økt styrke og trygghet i hverdagen. Dersom det er ønskelig kan det være aktuelt å utarbeide et spørreskjema og innhente informasjon om opplevelsen av aktivitetene som de tilrettelagte turløypene har muliggjort.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
250
Prosjektgjennomføring/Metode
Planen var å plassere ut hvilebenker langs utvalgte turløyper i Farsund, men vi fikk også mulighet til å gjøre det samme langs en løype i Lyngdal kommune. Vi startet med å gjennomgå og vurdere aktuelle turløyper og foreslå plassering av benkene. Valg av benker/sittegrupper og plassering av disse ble deretter klarert med begge kommunene, og der hvor turløypene gikk i verneområder, med miljøvernavd hos Fylkesmannen. Noen løyper hadde kun behov for mindre justeringer før utplassering. Andre måtte opparbeides mer. Avstanden mellom hvileplassene ble tilpasset terrenget og løypens vanskelighetsgrad. Kommunene påtok seg oppgaven med rydding og planering, samt utkjøring og plassering. Det omfanget av dugnadsarbeid som det var lagt opp til ble derfor ikke nødvendig, annet enn koordinering av prosjektaktiviteten samt gjennomføring av frivillig aktivitet (turer/rusleturer) i løypene. Prosjektet ble omtalt i lokalavisen, på nettsiden til Farsund kommune, på egen FB-side og i lokale møter. Fabelaktiv AS som lager innslag til Extra-sendingene, laget et innslag om prosjektet vårt og prosjektet ble også vist fram på ExtraStiftelsen sin Lev Vel konferanse (Møteplass Folkehelse) i Kristiansand.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektet har plassert ut 28 små og store hvilebenker og 16 sittegrupper samt ryddet og planert langs 6 utvalgte turløyper; 5 i Farsund (Mosvoldtjernet, Vanse, Lomsesanden-Einarsneset, Haviksanden, Nesheimsanden) og 1 i Lyngdal (Bringsjordneset). Tilbakemeldingene har vært overveldende. Mange uttrykker glede over hvileplassene som har gjort det mulig for langt flere å benytte løypene. Vi er svært tilfreds med at løypene blir mye brukt, både av egne medlemmer, den øvrige lokalbefolkning og folk på besøk i området. Vi registrerer flere deltakere og stabilt oppmøte på turene våre samt økt oppslutning om andre aktiviteter i lokallaget. Tur/aktivitetsprogram ligger tilgjengelig på vår kalender på lhl.no og distribueres bl.a. til frivilligsentralen og frisklivssentralen i kommunene vi dekker. Vi kan slå fast at prosjektet med all sannsynlighet har bidratt til å fjerne «dørstokk- mila», og endre den enkeltes situasjon fra isolasjon til samhold, nytt nettverk og et rikere liv i hverdagen.
Oppsummering og videre planer
Mange turgåere, og særlig de med helseutfordringer, trenger hvilepauser underveis på turen. Hvilebenker langs turløyper gjør at flere tar i bruk naturen og blir fysisk aktive og slik får mulighet til å forbedre sin kondisjon, bevegelighet, balanse etc. Noe som vil bidra til økt mestringsfølelse og livskvalitet og slik bidra til å forhindre isolasjon. Vårt prosjekt har derfor vært et lavterskelfolkehelsetiltak av stor verdi for lokalsamfunnet. Kommunene vil sørge for vedlikehold av hvileplassene. Vi vil spre info om turaktiviteten vår og planlegger og hvileplasser langs flere løyper i Lyngdal.