Sykehjemskampanje

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I dag bor omkring 2500 mennesker med Parkinsons sykdom på sykehjem. Denne gruppen er ofte yngre enn den gjennomsnittlige sykehjemsbeboer, og har et sammensatt og komplekst sykdomsbilde. For å kunne opprettholde best mulig funksjonsnivå kreves kunnskapsbasert, livslang, tilpasset oppfølging med mulighet for egen innsats. Parkinsonsymptomer er uforutsigbare og varierer ofte mye i løpet av et døgn, noe mange sykehjem har lav kunnskap om . Viktigheten av å få medisin til spesialtilpassede tider for å opprettholde best mulig funksjonsnivå er ikke alltid kjent.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet med prosjektet er å utarbeide en pakke med foredrag som skal tas i bruk av frivillige som selv har parkinson eller er pårørende, i møte med ansatte på sykehjem og i hjemmetjeneste. Prosjektet skal ha høy grad av brukermedvirkning, og innholdet skal tilpasses målgruppen.

Målgruppe

Den direkte målgruppen for prosjektet er våre frivillige, heriblant lokale styremedlemmer og likepersoner. Indirekte vil prosjektet kunne gi bedre sykehjemsliv.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

200

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektgruppen vil bestå av personer som selv har parkinson eller er pårørende. Foredragspakkene vil bestå av maler for 7-10 ulike foredragsmoduler som kan settes sammen til foredrag som er tilpasset utfordringer ved det enkelte sykehjem. Innhold og vinkling vil være tilpasset foredragsholdere som selv har parkinson eller er pårørende. Foredragene vil ha ulike temaer og perspektiver og vil ha rom for foredragsholderen å fortelle om egne erfaringer med sykdommen eller som pårørende. Se prosjektbeskrivelse for mer informasjon om innholdet i modulene. Nevrolog og andre fagpersoner vil kvalitetssikre innholdet. En foredragspakke vil inneholde både elektroniske og trykte dokumenter. Hvert foredrag vil bestå av en redigerbar PowerPoint-presentasjon samt et fysisk 1-sides dokument med informasjon og veiledning til foredragsholder. Innholdet skrives i samarbeid mellom fagpersoner og personer som selv har parkinson og er pårørende. I pakken vil det også være elektroniske maler for brev til sykehjem og kommuner og ulike typer annonser.

Fremdriftsplan for prosjektet

Aug: Prosjektmøte. Sep: Avtaler med eksterne. Okt: Prosjektmøte. Ferdig utkast til foredragspakkene. Nov: Design og intern annonsering. Des: Trykk. Avtaler med foreninger for testrunde. Jan: Oppstart av testrunde. Feb-apr: Testrunder i 15 foreninger. Tilbakemeldinger og evaluering. Mai: Justeringer ved behov, basert på evaluering og tilbakemeldinger. Jun: Evalueringsmøte. Ekstern annonsering. Videre planlegging. Rapportering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

I Norge bor ca 2500 personer med parkinson på sykehjem. For dem betyr rette ikke-medisinske og medisinske tiltak alt for å kunne ha det best mulig i hverdagen. Det er da viktig å gi helsepersonell kunnskap på disse områdene. En kombinasjon av fagkunnskap og brukererfaring er den mest effektive måten å gi kunnskap på. Budskapet forsterkes og blir sjeldent glemt. Hovedmålet med prosjektet er å utarbeide en pakke med foredrag som skal tas i bruk av frivillige som selv har parkinson eller er pårørende, i møte med ansatte på sykehjem og i hjemmetjeneste. Prosjektet skal ha høy grad av brukermedvirkning, og innholdet skal tilpasses målgruppen. Innholdet i foredragene skal kvalitetssikres av fagpersoner og gjennom en testrunde i 15 av foreningene. Foreningene skal motta en ferdig foredragspakke innen avslutningen av prosjektet. Hovedmålgruppen for dette prosjektet er våre tillitsvalgte. Den indirekte målgruppen er personer med parkinson som bor på sykehjem og deres pårørende.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektgruppen ble satt sammen av likepersoner som var vant med å lage og holde foredrag om egne erfaringer med sykdommen, til blant annet sykehjem. De valgte 7 temaer og var med å utprøve og korrigerte powerpointens innhold underveis. 3 foreninger prøvde også ut materialet og kom med innspill. Til slutt endte det med en undervisningspakke med 7 powerpoint. Under hvert bilde ble det laget en forklarende eller supplerende tekst, slik at det skal være lettere å holde foredraget. Dette etter ønske fra prosjektgruppen. Det er også utviklet en brukerveileder som forteller hvordan powerpointene kan brukes. Powerpointene er ment som innledere til temaer, så skal foredragsholder fylle på med egen erfaring.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

400

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektgruppen jobbet sammen om å utarbeide de 7 powerpointene. Deltakerne i gruppen prøvde ut powerpointene i ulike undervisnings sammenhenger og kom med tilbakemeldinger. Likeså gjorde tre foreninger. Innholdet og utforming ble endret med bakgrunn i dette. Tilslutt ble innholdet i powerpointene sjekket av fagpersoner. Det kom raskt frem fra gruppen at det ble vanskelig for de å forholde seg til et støtteark i tillegg til powerpointene. Vi valgte derfor å skrive støttetekst inn under hvert enkelt lysbilde i foredraget. I tillegg finnes det brosjyrer hos oss som kan anvendes som støtte til den som skal holde foredrag. De som prøvde ut prosjektet synes disse var til god hjelp i forberedelsen til foredraget sitt. På tema ernæring hadde vi ingen brosjyre, men det forelå en gammel tekst som kunne bearbeides. Vi ønsket derfor å bruke trykkekostnadene og honorar til fagpersoner for å bearbeide denne teksten og trykke en ny brosjyre. Dette fikk vi godkjent i en endringssøknad til Stiftelsen DAM. Teksten ble bearbeidet av ernæringsfysiolog Asta Bye og trykt av Creuna. I et foreningsbrev til foreningene i Norges Parkinsonforbund ble prosjektet beskrevet og de fikk tilgang til foredragene.

Resultater og resultatvurdering

I dette prosjektet fikk vi litt færre utprøvere, men de som prøvde ut materialet var aktive og ga gode og tydelige tilbakemeldinger. Det gjør at vi nå er trygge på å ha en god undervisningspakke som er brukervennlig. I prosjektet ble det i tillegg bearbeidet en gammel brosjyretekst om parkinson og ernæring, av en ernæringsfysiolog. Teksten Ble også lagt ut som en gratis pdf på vår nettside: https://parkinson.no/tilbud-og-aktiviteter/nettbutikk/med-parkinson-p%C3%A5-kj%C3%B8kkenet.

Oppsummering og videre planer

Kunnskap om pakken med foredrag til sykehjem er fersk vare. Nå er det nye styrer og noen nye likepersoner. Vi vil derfor informere om prosjektet på forbundets foreningseminar. Dette må gjøres årlig. Materialet må redigeres og følges opp med tanke på innhold som må endres. Vi åpner også for ønsker om foredrag for andre temaer, og vil fortløpende utvide undervisningspakken i tråd med ønskene som kommer inn.

Prosjektleder

Ragnhild Stenshjemmet Støkket

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Sykehjemskampanje
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Beløp Bevilget
2018: kr 271 000
Startdato
01.07.2018
Sluttdato
30.12.2019
Status
Avsluttet