Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Fretex vil sikre gode overganger inn i arbeidslivet. Erfaringer og forskning indikerer at målgruppen ofte opplever store belastninger i hverdagen, og har utilstrekkelige strategier for å håndtere problematikk rundt psykisk helse. Prosjektet håper å gi mennesker i en krevende livssituasjon verktøy for å mestre, redusere risiko for depresjon, skape åpenhet for vanskelige tema, og hjelpe den enkelte med å lage fornuftige tolkningssystemer. Ved å utvikle tilleggsmateriell til KIB-konseptet vil vi lage et tilrettelagt og tilpasset kurs som kan gi målgruppen større utbytte, og spre virkemiddelet.
Målsetting for prosjektet
Å utarbeide tilleggsmateriell til kurs, og slik spesielt optimisere det for en utsatt gruppe. Dette gir bedre håndteringsverktøy for belastninger, situasjoner og psykiske forhold som vil bidra til raskere overgang fra ledighet til arbeid, og sannsynligvis et minsket stigma mht psykisk problematikk.
Målgruppe
Målgruppen er en variert gruppe med unge bosatte flyktninger, som også opplever ledighet. Hovedsakelig bosatt i Bydel Gamle Oslo og Grünerløkka.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
60
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Kurs i belastningsmestring (KIB) er et anerkjent konsept for å lære metoder for å bedre forstå og balansere belastningene mennesker opplever i hverdagen. Kurset gir konkrete verktøy for å mestre belastninger knyttet til jobb og privatliv. En lærer hvordan vedvarende belastninger påvirker tanker, følelser og handlinger, samt hvordan tolkning av belastende situasjoner skaper reaksjoner i handlinger, tanker og påfølgende følelser. Deltakere skal forstå hvordan personlig kognitiv mestringsstil påvirker tanker og følelser rundt bestemte situasjoner, og hvordan man kan bruke teknikker med basis i kognitiv teori for å bedre mestre belastninger. I likhet med kurs i depresjonsmestring (KID) har KIB videre som mål å gjøre deltakere i stand til å gjenkjenne og forebygge overbelastninger og depresjon. KIB er utarbeidet av psykiater Odd Steffen Dalgård, psykolog Trygve A. Børve og psykiatrisk sykepleier Anne Nævra. Kurset bygger på kognitiv terapeutisk metode og sosial kognitiv læringsteori, og avholdes over 10 samlinger á 2,5 timer. En nedsatt arbeidsgruppe vil tilrettelegge, tilgjengeliggjøre gjennom tilleggsmateriell, justere, utprøve og kontinuerlig forbedre KIB slik at målgruppen kan nyttiggjøre seg kurset maksimalt.
Fremdriftsplan for prosjektet
Det vil nedsettes arbeidsgruppe som vil påbegynne teoretisk metodeutvikling, tilrettelegging og tilgjengeliggjøring gjennom tilleggsmateriell, samt rekruttering i samarbeid med prosjektkoordinator. Deretter vil kurs avholdes hvert halvår i prosjektperioden, med påfølgende evaluering og utredning. Dette gjelder både effektdokumentasjon og metodeutvikling. Avslutningsvis vil det utformes prosjekt- og resultatrapport.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
En ny tankevei er utviklet med bistand fra Rådet for Psykisk Helse, støttet av stiftelsen Dam. Prosjektet håndteres av Fretex Pluss AS, og har som formål å være et psykisk helsefremmende tiltak med mål om både å utvikle kursmateriale, og komme med anbefalinger for hvordan KIB kan gjøres enda mer tilgjengelig for mennesker med svak norsk språkkompetanse. Målgruppen får skreddersydd bistand til å håndtere psykiske belastninger. Gjennom å tilgjengeliggjøre begreper, metode, og modell, samt revidere formen kurset kan utføres ved vil det bidras til å gjøre et godt tiltak mer brukt. Prosjektet har i hovedsak 2 målgrupper: Mennesker med kursbehov, i.e. Voksne med lavere norsk språkkompetanse med ønske om bedre belastningshåndtering. Disse er prosjektets hovedmålgruppe og deltakere i gjennomføring. Kursholdere i KIB og andre psykisk helse-kurs, samt veiledere innen psykisk helse i interkulturelle møter. Disse er prosjektets sekundærmålgruppe, og publikum/mottakere av nettressursen.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Oppsatte effektmål ved oppstart var: Hvorvidt deltakere oppnådde økt grad av belastningshåndtering før og etter gjennomgått kurs? Dette ble målt ved intervju og selvevalueringsskjema. Målet blir vurdert som oppnådd i stor grad. Hvorvidt ny kunnskap ble omsatt i praksis på arbeidsplass og i hverdagen? Målet blir vurdert som oppnådd i stor grad. Hvorvidt deltakelse har positiv innvirkning på opplevd livskvalitet og personlig utvikling? Målet blir vurdert som oppnådd i stor grad. Hvorvidt kurset så en utvikling i rapportert nytteverdi for målgruppen med økende grad av tilrettelegging? Målet blir vurdert som oppnådd i stor grad. Hvorvidt data fra kurs til kurs ble samlet inn, analysert og sammenliknet? Data ble samlet inn, analysert og brukt som grunnlag for avgjørelser, men er av situasjonelle årsaker ikke nødvendigvis sammenliknbart over kurs. Data anbefales innhentet vitenskapelig i en senere sammenheng. Målet blir vurdert som oppnådd i noen grad.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
89
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektgjennomføring var i tråd med skissert plan ved søknadstidspunkt. Prosjektet ble startet opp høsten 2018. Det ble nedsatt en prosjektgruppe, igangsatt rekruttering til kursrunde 1, og avholdt første kurs fra desember. Deretter ble det gjort evaluering og justering av produkt. Så ble det igangsatt rekruttering til kursrunde 2. Parallelt ble en arbeidsgruppe nedsatt for kvalitetssikring og innspill. Andre kurs ble avholdt, etterfulgt av videre evaluering og justering, både internt og i arbeidsgruppe. Så fulgte midtveisevaluering, før igangsettelse av rekruttering til kursrunde 3. Kurs ble avholdt etterfulgt av evaluering og justering i henhold til plan. Ved årsskiftet 2019/2020 ble rekruttering til kursrunde 4 fullført, før oppstart i februar. Kurset gikk etter plan til inntreden av pandemi. Dette ga et opphold, før sluttføring i juni samme år med tilhørende evaluering og sluttjustering. En utsettelse som følge av smittevernsbegrensninger og permisjon hos prosjektansvarlig i Fretex utvidet prosjektperioden inn i 2021, hvorpå nettressurs ble utarbeidet, og sluttrapport levert.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektet lyktes med å avholde de 4 planlagte kurs i belastningsmestring for målgruppen. Kursene ble stadig evaluert og justert i tråd med erfaringer og tilbakemelding gjennom perioden. Dette resulterte i en serie anbefalinger myntet på fremtidige kursholdere, og et utvalg skjema, illustrasjoner og materiell som vil gjøre det lettere og mer produktivt å avholde kurs. Prosjektets sluttprodukt er en nettressurs som vil være tilgjengelig på Fretex, Rådet for Psykisk Helse og andre interessenters nettsider kort tid etter prosjektslutt. Fretex anser målsetting for oppnådd, gitt rammebetingelsene.
Oppsummering og videre planer
Fretex vil jobbe videre med tilrettelagt KIB, og vil spre kunnskapen som er opparbeidet på tvers av konsernet. I tillegg stiller vi oss til disposisjon for andre aktører som ønsker å tilby kurs. Det er per i dag ikke lagt noen plan for videre utforskning av hovedfunn i Fretex regi, men vi vil vurdere dette fremover. I hovedsak er disse å bidra til arbeid med konkret materiell for målgruppen i samarbeid med konsepteier, samt en mer inngående utforskning av behov og effekt hos målgruppen for denne type helseverktøy. Det siste er det vår anbefaling at bør utforskes i en stipendiatsetting.