Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Arbeidslivet bidrar til mange helsefremmende faktorer for de fleste. Arbeid er med på å sikre personlig økonomi, gi struktur i hverdagen, skape tilhørighet og gi økt selvfølelse. Å få en sykdom som parkinson reduserer yteevnen og tvinger deg til å slakke på tempoet er fysisk og mentalt krevende, noe som selvfølgelig går ut over en jobbhverdag. Vi vet gjennom medlemsundersøkelser at det trengs større kunnskap omkring rettigheter og muligheter i arbeidslivet når man blir rammet av sykdom. Det å kunne stå i jobb og fortsette å bidra vil ha stor verdi den som er rammet og samfunnet rundt.
Målsetting for prosjektet
Gi relevant informasjon og konkrete tips om rettigheter og muligheter i arbeidslivet for de som rammes av parkinson i arbeidsfør alder. Vi ønsker å tilby et lavterskel tilbud gjennom å bruke webinarer, samt et avsluttende seminar som gir muligheter for erfaringsutveksling og nettverksbygging.
Målgruppe
Prosjektet retter seg mot yngre mennesker med Parkinsons sykdom som fortsatt er i jobb, arbeidssøkende, eller på vei ut av arbeidslivet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
8000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Mange av de som rammes av sykdommen er i arbeidsfør alder med familieforpliktelser. Andre kan også kan ha utfordringer med depresjoner og sosial angst. Vi har derfor valgt en todelt metode. Første del av prosjektet vil bestå av produskjon og gjennomføring av 5 web-baserte seminarer (webinarer) med ulike temaer innen arbeidsliv og karriere. Vi ønsker å nå målgruppen i eget hjem med ulike temaer, slik at en kan velge ut bolkene som er relevante for en selv. Brukere skal kunne delta i webinarene uavhengig av geografisk tilhørighet i landet. Bakgrunnen for valget av webinar som kommunikasjonsplattform er noen nøkkelsegnskaper ved bruk av denne plattformen, som kan gjøre seminaret mer interaktivt. Eksempler på dette kan være muligheten til å gi, motta og diskutere informasjonen i seminaret. Webinarene vil bli tatt opp på video, og opptakene vil blir gjort tilgjengelige i tiden etter gjennomføring. Andre del av prosjektet vi være et dagsseminar hvor vi tar for oss temaer som ikke har blitt dekket under nettmøtene. Dette vil også fungere som en viktig møteplass for erfaringsutveksling og likepersonsarbeid.
Fremdriftsplan for prosjektet
Jan: prosjektgruppemøte, valg av tema og dato for webinarer og dagsseminar Oslo. Booking av møtelokaler og innkjøp. Markedsføring interne kanaler. Feb-mar: opplæring og testing webinarer. Jurist lager presentasjoner. Apr-Jun: Gjennomføring av webinarer og evaluaring av disse. Aug-Sep: Redigerering webinaropptak og spredning av resultat. Invitasjon til dagsseminar. Okt: gjennomføring av dagsseminar Nov: Evaluering og rapportering.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsettingen for prosjektet var å gi relevant informasjon og konkrete tips om rettigheter og muligheter i arbeidslivet for de som rammes av parkinson i arbeidsfør alder. Målgruppen var yngre mennesker med Parkinsons sykdom som fortsatt er i jobb, arbeidssøkende, eller på vei ut av arbeidslivet. I prosjektbeskrivelsen hadde vi skissert fem nettmøter (webinarer) og et dagseminar med fysisk oppmøte. Dagseminaret skulle ta for seg temaer som ikke var dekket under webinarene. I tillegg skulle det være en arena for erfaringsutveksling. I dagens situasjon med covid- 19 pandemien så vi det som høyst usikkert om det vil være mulig å avholde et slikt seminar i løpet av høsten 2020. Vi søkte derfor omdisponering av prosjektet til å kun inneholde 5 seminarer på nett, samt muligheter for å stille spørsmål mellom seminarene. For å ivareta behovet for å erfaringsutveksling la vi en plan om å legge inn personlige historier gjennom video i webinarene. Egenandeler ble også fjernet.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi har oversteget det forventede målet som var å nå ca.560 personer i prosjektperioden med informasjon til de som rammes av parkinson sykdom i arbeidsfør alder.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
737
Prosjektgjennomføring/Metode
Foredragsholder på alle webinarer var som planlagt jurist Atle Larsen. Plattform for sendinger av webinarene falt på å bruke livesendings-funksjonen i Microsoft teams. Ved påmelding fikk deltakerne tilsendt en automatisk bekreftelse av sin påmelding, med en link til webinaret og instruksjon om hvordan få tilgang til sendingen. Alle webinarer ble markedsført i forbundets kanaler (facebook, epost, medlemsblad). Etter hvert webinar ble deltakerne som var påmeldt fulgte evalueringslenke, presentasjon som ble brukt i foredraget, samt link til opptaket. Underveis var det løpende evaluering i prosjektgruppen av tilbakemeldingene gitt i disse evalueringene. Følgende webinarer ble gjennomført, alle opptak kan sees her: https://parkinson.no/rettigheter-og-hjelp/webinarer-om-arbeidsliv -15. juni: Samspillet mellom arbeidstaker, Nav og arbeidsgiver (kl.13.00-14.30) -24.juni, 13-15: Lønnstilskuddsordning, sykepenger og egenmelding (kl.13.00-14.30) -19.august: Tilrettelegging som virkemiddel (kl.13.00-14.30) -23.Sep: Arbeidsavklaringspenger, uføretrygd og pensjon (kl.13.00-14.30) -20.okt: Spørsmål og svar (kl.13.00-13.30)
Resultater og resultatvurdering
Dette prosjektet har vist seg å være svært nyttig for egen kompetanse i organisasjonen og ikke minst viktig for deltakerne å motta relevant informasjon i en tid hvor man ikke kan samles. Vi har nådd ut med mye informasjon om temaer knyttet til arbeidsliv ved en kronisk sykdom. Totalt på alle webinarene hadde vi 133 påmeldte, men vi ser også at ikke alle deltar på selve livesendingen. Utav de 133 som var påmeldt var det ca. 90 personer som deltok i livesendingene. Dette er nok et resultat av at webinarene var gratis og på internett, som gjør at terskelen for å ikke delta allikevel er lavere enn på en fysisk samling. Totalt har 647 sett opptakene i ettertid. Hvorvidt deltakerne forblir lengre i arbeidslivet på grunn av aktivitetene i prosjektet har vi ikke mulighet til å måle, annet enn selvrapportering i evalueringen hvor vi har fått gode tilbakemeldinger. Vi ser også at spørsmål inn til Atle Larsen til vår Sos@parkinson.no mail har økt som et resultat av dette prosjektet.
Oppsummering og videre planer
Dette har vært et vellykket prosjekt og vi har fått en verdifull erfaring i å gjennomføre webinarer som kan brukes i mange andre sammenhenger framover. Vi har fått et videomateriale som er tilgjengelig for alle og ikke bare for de som har deltatt på de fysiske kursene, slik som tidligere år. Dette materialet vil vi fortsette å promotere i våre kanaler så lenge informasjonen er dagsaktuell. Vi har satt i gang produksjon av en ny arbeidslivsbrosjyre som baserer seg på informasjonen i disse webinarene. Vi jobber videre med flere webinar-serier med andre temaer som deltakerne har ønsket.