Psykosehvisking: en menneskemøtefilm

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mennesker med psykoseproblematikk er svært utsatt for tvang og krenkelser i helsetjenesten. Den rådende akutt-tilnærmingen er korrigerende og realitetsorienterende, diagnostisk orientert, og primært innrettet mot å dempe psykotiske symptomer hurtigst mulig. Psykoseerfarere i Norge har i 50 år organisert seg og bedt om en mer human måte å bli møtt på enn med tvang, reimer og medikamenter. Vi ønsker å bli møtt der vi er, midt i våre forestillinger; med respekt, undring og oppriktig interesse for hva våre metaforiske narrativer dypest sett handler om. «Psykosehvisking» er et svar på dette ønsket.

Målsetting for prosjektet

Vi ønsker å inspirere fagfolk til å ta i bruk «psykosehvisking» i møte med pasienter i pågående psykoser. Filmen er ment å bidra til fagutvikling og økt relasjonskompetanse, med formål å redusere opplevd krenkelse så vel som faktisk og formell tvang for pasienter med psykoseproblematikk.

Målgruppe

Helsepersonell og andre som kommer i kontakt med mennesker med psykoseproblematikk. Studenter i helse- og sosialfag (videregående, høgskole, universitet).

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

40000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Filmen er basert på en sann historie om et rørende møte mellom en pasient i psykose og en fagperson med psykosehviskingskompetanse. Fortellingen har som tekst fått svært god mottakelse i akademia, i psykisk helsefeltet og blant psykoseerfarere og deres nærstående. Prosjektleder er fra flere hold blitt oppfordret til å dramatisere historien og skape en film av fortellingen for å demonstrere hvordan åpne samtaler med mennesker i psykose kan utspille seg i praksis. Filmens lengde blir ca 30 minutter, og veksler mellom å vise innsideperspektivet av pasientens psykoseunivers og å skildre dialogen mellom pasienten og den ansatte. Filmen er ment brukt i opplysnings- og undervisningsøyemed. Den skal kunne ses frittstående som den er, i tillegg til å kunne inngå som del av et undervisningsopplegg og i kurs og fagutviklingssammenheng. Forskere fra TIPS komptanse Sør-Øst skal gjøre en studie på filmens effekt på seeren før hovedlansering. I tiden etter skal prosjektleder og regissør samt folk fra referansegruppa reise rundt og vise filmen på helsefagutdanninger, i spesialisthelsetjenesten, i kommuner og på konferanser og filmfestivaler. Etter prosjektperioden skal filmen legges ut på nett og tilgjengeliggjøres gratis for alle.

Fremdriftsplan for prosjektet

Høst 2018: – Forprosjektering Jan – feb 2019: – Opptaksforberedelser Mar 2019: – Filmopptak Apr – jun 2019: – Etterarbeid, klipp Jul 2019: – Filmen ferdigstilles Aug – okt 2019: – Effekt måles, fagartikkel skrives Nov 2019 – jan 2020: – Undervisningsopplegg utarbeides Feb 2020: – Lansering, ISPS-konferansen Hamar Mar – sep 2020: – Filmen vises i helseforetak og ved helsefaglige utdanninger Sep 2020: – Filmen legges ut for fri bruk

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Historien som danner bakgrunnen for artikkelen og filmen «Mikrofonen i øredobben» startet i 1993 da Merete Nesset ble tvangsinnlagt og tvangsmedisinert for å bli «kurert» for psykose. Hun ble innlagt og tvangsmedisinert nok en gang i 1998, og siden har hun kjempet for en mer human behandling av pasientene i psykiatrien.. Filmen Mikrofonen i øredobben formidler levende og sterkt hvordan det oppleves å være i en psykose og hvor skremmende og lite konstruktivt det er å bli behandlet under tvang. Filmen skal vise fagfolk og legfolk hvordan et humant møte mellom pasient og behandler kan gjøre en stor forskjell. Vi ønsker å demonstrere for studenter og fagfolk hvordan et møte mellom en pasient i psykose og en ansatt med psykosehviskingskompetanse kan fortone seg; hvor” enkelt” det kan gjøres å tone seg inn på Den Andre; hvor effektfullt dette er; hvor rørende vakkert et slikt møte kan utvikle seg til å bli.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Premieren for filmen fant som beskrevet over sted i Fredrikstad kino med inviterte gjester 12. mars 2020. Filmen er siden vist i forbindelse med Merete Nessets foredrag for helsearbeidere ved ulike utdanningsinstitusjoner og for interesseorganisasjoner og pasientforeninger. Filmen ble også antatt på den anerkjente dokumentarfilmfestivalen Nordic Docs den 18. november. Før filmvisningen holdt Merete foredraget skrevet for filmen og etter filmen ble det paneldebatt med ledere i psykiatrien, psykologer, helsmedarbeidere og erfaringseksperter. Dette viste tydelig hvordan filmen fungerer som en katalysator for de gode refleksjonene og samtalene. Lenke til Nordic Docs programside: https://www.nordicdocs.no/program/mikrofonen-i-oredobben-psykosehvisking-som-menneskemotemate/ Selv om distribusjonen er satt på vent sammen med resten av samfunnet, forventer vi at filmen vil bli sett i mange år etter at prosjektperioden er over. https://psykosehvisking.no/filmen-mikrofonen-i-oredobben/

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

200

Prosjektgjennomføring/Metode

Harald Herland tok utgangspunkt i den skriftlige fortellingen «Mikrofonen i øredobben» og skrev dette om til et filmmanus med replikker og sceneansvisninger. Fortellingen er i utgangspunktet svært visuell i språket så adapsjonen gikk bra. Videre ble det arrangert prøvefilminger med aktuelle skuespillere og statister. Det ble tegnet kontrakt med leverandør av VFX – animasjoner og effekter – og arbeidet med å utforme disse pågikk fram til januar 2020. Opptakene til filmen ble gjort på Gaustad sykehus i løpet av en hektisk uke våren 2019. Redigering og ferdigstillelse ble gjennomført fram til premieren 12. mars 2020. Egen trailer er produsert på Applaus! film&tv tv sin regning, og redigeringsarbeidet av den engelske versjonen pågår. På grunn av korona-permitteringer i Applaus! film&tv er arbeidet med ferdigstillelsen av den engelske versjonen satt noe tilbake, men vil være klar primo 2021. Denne versjonen er ikke en del av den opprinnelige søknaden til Stiftelsen Dam, så vi anser at når den norske versjonen er ferdigstilt og i distribusjon da er kriteriene for tildeling av finansiering oppfylt.

Resultater og resultatvurdering

Ettersom det er uvisst hvor lenge og hvor omfattende koronarestriksjonene blir i 2021 er det ikke mulig å forutsi når vi har oppnådd full distribusjon. Når filmen er vist i tilstrekkelig mange fora skal Merete Nesset og Rådet for psykisk helse i samarbeid med forskere fra TIPS kompetanse Sør-Øst (Kristin Lie Romm og Carmen Simonsen) gjøre en enkel studie som måler hva slags effekt filmen har på helsepersonell og studenter. Resultatene fra undersøkelsen skal publiseres. De skal også følge opp visninger av filmen etter lansering med spørreskjemaer. Dataene fra disse spørreundersøkelsene er planlagt brukt i en masteroppgave i psykisk helsearbeid ved USN. Forskere fra TIPS kompetanse Sør-Øst skal gjøre en studie på filmens effekt på seeren før filmen gjøres allment tilgjengelig. I tiden etter skal prosjektleder og regissør samt folk fra referansegruppa reise rundt og vise filmen på helsefagutdanninger, i spesialisthelsetjenesten, i kommuner og på konferanser og filmfestivaler.

Oppsummering og videre planer

Vi er svært glade for den gode mottagelsen filmen har fått på de visningene vi har hatt anledning til å gjennomføre. Vi opplever mye interesse og mange tar direkte kontakt med Merete Nesset for å bestille foredrag og filmvisning. Så til tross for at korona har lagt kjelker i veien for oss, som for alle andre, så ser vi fram til at samfunnet åpnes og filmen kan møte publikum som planlagt.

Prosjektleder

Harald Herland

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Psykosehvisking: en menneskemøtefilm
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2019: kr 650 000, 2020: kr 150 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
29.09.2020
Status
Avsluttet