Barseltreff på tegnspråk

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Døve/hørselshemmede barn som ikke har tegnspråk sliter både faglig og sosialt (Kermit 2018). De sliter med språkdeprivasjon (Glickman og Wyatte 2018). Mange sliter psykisk (Øhre 2017). Mange er uføre. Mange foreldre med døve/hørselshemmede barn får sjokk og har ofte problemer med å gå på lange og omfattende tegnspråkprogram i offentlig regi. De trenger lavterskel tilbud der de møter andre likepersoner for å spørre om vanlig ting som for eksempel hvordan man kan synge med døve/hørselshemmede spedbarn og så videre.

Målsetting for prosjektet

a) Overordnet mål: Forhindre at døve/hørselshemmede barn vokser opp uten å møte andre barn med hørselstap og med foreldrene som tror at CI er nok til at barnet fungerer normalt. b) Prosjektmål: Ved prosjektslutt har alle lokallagene hos NDF lavterskel barseltreff på tegnspråk.

Målgruppe

Primærmålgruppe: Foreldre som bruker tegnspråk med sine barn, uansett hørsel i aldergruppen 0-2 år Sekundærmålgruppe: Slektninger og pårørende av barna.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

2620

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Skape barseltreff hos NDFs lokallag med aktiviteter på tegnspråk der hørende foreldrene med døve/hørselshemmede barn kan møte døve/hørselshemmede foreldre med barn på samme alder som naturlige likepersoner. De kan se hvordan barna deres bruker tegnspråk, får tips og teknikker fra døve voksne. Da lærer de tegnspråk på en naturlig måte. Aktivitetene trenger ikke nødvendigvis å være bundet til lokallag, men også utenfor foreningslokalene i naturlige arenaer, som for eksempel på kafe, bondegårder, svømmehall og andre steder det er naturlig å være med barn. Man skal ta opp ulike problemstillinger som gjelder døve/hørselshemmede som naturlig del av treffene der man utveksler tipser mens barn leker. Når det er flere døve/hørselshemmede foreldre tilstede så kan det hende at de løser disse tingene på ulike måter og hørende foreldre kan velge og vrake tips. Alle barn er ulike og man må løse utfordringene ulike.

Fremdriftsplan for prosjektet

1.april 2020-1.august 2020 Etablere kontakt med lokallagene. Skaper program. Rekrutterer deltakere. 1.august 2020-1.januar 2021 Gjennomfører barseltreff på Østlandet. Evaluerer og reviderer program. Lager opplæringsprogram for likepersoner. 1.januar 2021-1.august 2021 Arrangerer likepersonseminar. Evaluerer og reviderer barseltreff-program. 1.august 2021-31.desember 2021 Arrangerer likepersonseminar nr 2. Evaluering, regnskap og rapport.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet «Barseltreff på tegnspråk» ble igangsatt for å imøtekomme behovene til døve/hørselshemmede barn og deres familier. Bakgrunnen omfatter tidligere prosjekter som viste mangel på tilpassede tilbud for målgruppen og behovet for å øke inkludering og støtte. Målsettingen var å forhindre isolasjon blant døve/hørselshemmede barn og utfordre oppfatningen om at cochleaimplantat alene er tilstrekkelig. Delmål inkluderte utvikling av veiledningsmanual, etablering av et nettverk av likepersoner, og fremme av langvarige vennskap blant foreldre. Målgruppen omfattet primært foreldre som bruker tegnspråk med barna sine i alderen 0-2 år, samt deres slektninger. Gjennom en kombinasjon av aktiviteter og informasjonsdeling ble prosjektet utformet for å nå disse gruppene og øke bevisstheten rundt bruk av tegnspråk i tidlig barndom.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet oppnådde betydelige resultater i å skape et inkluderende miljø der døve/hørselshemmede barn og deres familier kunne møtes og delta i aktiviteter på tegnspråk. Måloppnåelsen ble evaluert gjennom jevnlige evalueringer og tilbakemeldinger fra deltakere, som indikerte en positiv opplevelse og verdifulle erfaringer. Prosjektet foregikk flere ulike arrangementer fra høst 2020, og da høst 2021 til desember 2022 som bidro til prosjektets mål. Resultatene av prosjektet har hatt en betydelig nytteverdi for både prosjektgruppen, målgruppen og andre interessenter. Gjennom økt bevissthet om tegnspråk og støtte til døve/hørselshemmede barn og deres familier har prosjektet bidratt til å forhindre isolasjon og fremme inkludering.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1750

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble gjennomført i flere faser fra høsten 2020 til desember 2022. Koronapandemien i begynnelsen førte til utfordringer med å etablere konkrete avtaler med døveforeninger, men prosjektlederen jobbet med å planlegge aktiviteter for barseltreff på tegnspråk da hun kom tilbake fra morpensjon i høst 2022. Den andre fasen involverte dialog og tilpasning av programmer for å gjennomføre barseltreff på ulike døveforeninger. Prosjektlederen besøkte foreninger og planla et nasjonalt seminar med NDF Stavanger, som ble vellykket med deltakelse fra 10 av 19 foreninger. Seminaret fokuserte på betydningen av tegnspråkmiljøer og deling av erfaringer om barseltreff, med presentasjoner og workshops. Deltakerne fikk praktisk innsikt i å arrangere barnetreff og diskuterte veiledning for barseltreff videreutvikling. Den brede deltakelsen og engasjementet fra døveforeninger og andre aktører viser behovet og interessen for å styrke tilbudet for døve og hørselshemmede barn og deres familier.

Resultater og resultatvurdering

Basert på våre erfaringer og resultater, kan vi konkludere med at prosjektet har vært en suksess og har oppnådd sine overordnede mål. Vi har sett en økende engasjement for barnearrangementer og foreldreutvalg blant døveforeninger, og dette har bidratt til å skape et mer inkluderende og tilgjengelig miljø for foreldre av døve og hørselshemmede barn. Prosjektet har bidratt til å synliggjøre behovet for bedre tilrettelegging av familietilbud for foreldre av døve og hørselshemmede barn. Erfaringene og kunnskapen som ble oppnådd gjennom prosjektet, har resultert i utviklingen av jevnlige arrangementer rettet mot tegnspråklige foreldre, og i noen tilfeller, etablering av tegnspråkbarn-utvalg eller arbeidsgrupper. Det har også vært en økning i samarbeidsinitiativer og dialog mellom døveforeningene, som har ført til bedre koordinering av arrangementer for å unngå sammenfallende datoer og oppfordre medlemmene til å delta på hverandres arrangementer.

Oppsummering og videre planer

Selv om prosjektet avsluttes, er det viktig å se fremover. Videre planer inkluderer: • Fortsettelse av nettverksbygging, erfaringsdeling og samarbeid med døveforeninger for å sikre kontinuitet i tilbudet. • Samarbeid med lokale myndigheter for å øke bevisstheten om behovene til døve/hørselshemmede barn og deres familier. Disse tiltakene vil bidra til å oppfylle målene om å støtte døve/hørselshemmede barn og deres familier. Gjennom disse videre planene håper vi å fortsette å være en ressurs og en støttespiller for foreldre av døve og hørselshemmede barn.

Prosjektleder

Megan Matovich-Noddeland

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Barseltreff på tegnspråk
Organisasjon
Norges Døveforbund
Beløp Bevilget
2019: kr 390 000, 2020: kr 485 000
Startdato
19.03.2020
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet