Landsdekkende lavterskeltilbud for tegnspråkopplæring

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Forskning viser at tegnspråklige barn og voksne møter uforholdsmessig stor diskriminering i arbeidet med å realisere sitt potensial i skolen og i arbeidslivet. Regjeringen sin ekspertgruppe konkluderte i 2018 at vi i dag ikke klarer å nå målet om tidlig innsats for hverken foreldre, barnehage eller skole. Dette vises blant annet ved at 75% av døve barn er i den nedre kvartil gjennom hele skolesystemet. Funnene over peker på et behov for et landsdekkende tilbud for tegnspråkopplæring som både kan fungere som et strakstiltak og som senere kan supplementere det statlige tilbudet.

Målsetting for prosjektet

Prosjektmålet er å skape et landsdekkende lavterskeltilbud for tegnspråkopplæring. Ved å gjøre tegnspråk mer tilgjengelig for familier, venner, skoler og arbeidsplasser til tegnspråkbrukere har vi som mål å skape økt inkludering av norske tegnspråkbrukere i et livstidsperspektiv.

Målgruppe

Målgruppen for prosjektet er alle med behov for å lære tegnspråk i Norge.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

160000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektmidlene vil gå til videreutvikling av en digital læringsplattform for tegnspråk. Plattformen er i dag på teststadiet og har i overkant av 2000 testbrukere i Norge som til sammen har lært over 90,000 tegn siden november 2018. Plattformen har i dag ikke et eget inntektsgrunnlag. Støtte fra ExtraStiftelsen vil gi midler til videreutvikling slik at prosjektet kommer i posisjon til å drifte seg selv. Prosjektteamet har vist sterk gjennomføringsevne. Teamet har tatt prosjektet fra et forskningsprosjekt ved NTNU i 2017, til en fungerende læringsplattform som blir benyttet 2000 testbrukere i 2019. Prosjektmålet om økt inkludering for tegnspråkbrukere gjennom et helt livsløp oppnås ved å utvikle læringsmateriale rettet mot viktige brukergrupper. Dette er reflektert i prosjektet sine delmål: – Utvikle generelt læringsmateriale for norsk tegnspråk (40%) – Utvikle læringsmateriale tilpasset foreldre (20%) – Utvikle læringsmateriale tilpasset skole og lærere (10%) – Utvikle læringsmateriale tilpasset arbeidsliv (10%) – Utvikle komplementere støtteprodukter (10%) – Forbedret brukeropplevelse (10%) Læringsmateriale vil over tre runder testes og evaluerings i samarbeid med Norges Døveforbund og Signo skole- og kompetansesenter.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet er delt opp i tre runder med evaluering og to runder med utvikling over to år. Des 19 – Mar 20: Runde 1 – Evaluering og kravspesifisering Mar 20 – Aug 20: Runde 1 – Utvikling av nytt materiale og programvare Jan 21 – Apr 21: Runde 2 – Evaluering og kravspesifisering Apr 21 – Aug 21: Runde 2 – Utvikling av nytt materiale & programvare Aug 21 – Nov 21: Runde 3 – Effektevaluering v/Meaningful learning‐based evaluation model

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Tegnspråklige barn og voksne møter uforholdsmessig stor diskriminering i arbeidet med å realisere sitt potensial i skolen og i arbeidslivet, samt hindringer for deres deltakelse i samfunnet. Det overordnede målet for prosjektet er å skape økt inkludering for norske tegnspråkbrukere i et livstidsperspektiv ved å gjøre tegnspråk mer tilgjengelig og kostnadseffektivt for familier, vennekrets, skole og arbeidsplasser. Målgruppen er alle med behov for å lære tegnspråk i Norge. Indirekte har prosjektet døve og hørselshemmede som målgruppe ved å føre til større inkludering og likestilling i samfunnet. Estimater viser at mellom 130,000 til 160,000 er i en av de to målgruppene.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet har hatt en eventyrlig reise, og støtten fra DAM har hatt en utløsende effekt for videre satsning på området. Resultatet har overgått selv optimistiske mål ved start, og fortsetter å vokse både i inn- og utland. Vi har konkrete eksempel på at prosjektet nå benyttes ved flere norske skoler, ved norske tegnspråklige arbeidsplasser og innad i familier med tegnspråklige. I tillegg ser vi en betydlig bruk i den øvrige befolkningen som har en generell interesse i å lære tegnspråk. Under prosjektet har antall brukere økt med over 1200%, til over 25 000 brukere i Norge. Disse har til sammen lært rett under 2 millioner tegn og setninger – en økning på 2200%.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

50000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet har vært delt i to runder med utvikling som hver har hatt tre faser slik det fremgår i prosjektplanen. Utviklingsfasene består av – Innsamling av brukererfaringer og kravspesifisering – Utvikling og integrasjon – Brukertesting og justeringer Løpende har vi søkt og mottatt tilbakemeldinger fra brukere via brukerintervju, spørreundersøkelser, dataanalyse og direkte tilbakemeldinger inne i systemet. Systemet har vært i kontinuerlig drift og forbedring slik at brukerne har kunnet benytte systemet under hele prosjektperioden. Den meget sterke brukerveksten har kommet fra at brukere deler systemet med venner og kjente.

Resultater og resultatvurdering

Resultatevalueringen gjøres opp mot det overordnede prosjektmålet om et landsdekkende lavterskeltilbud for opplæring i tegnspråk. Herunder måler vi oss på: ● Geografisk spredning blant brukerne Via IP adresser kan vi se at vi har god spredning over hele landet som jevnt over følger befolkningstettheten i Norge. ● Institusjonell dekningsgrad (% Barnehage, % skole og % arbeidsplasser) Vi kjenner til at vi benyttes på flere store tegnspråklige arbeidsplasser slik som Signo og Den Norske Kirke. Vi benyttes ved flere skoler, og barnehager med tegnspråklige barn. ● Totalt antall brukere 25 000 ● Totalt antall læringsøkter Ca 4000/måned ● Gjennomsnittslengde på brukerøkter 10 minutter ● Læringsutbytte hos brukerne Via dataanalyse og via intervju ser vi at produktet fungerer godt for nybegynnere. Skal man videre fra A2 til B1 er det behov for ekstra ressurser som kurs lokalt eller via nett. Kombinasjonen app + kurs er bedre enn en av delene alene.

Oppsummering og videre planer

Produktet vil bli videreutviklet og videreført. Fremtidige planer er en utvidet tegnbank, flere leksjoner og ny funksjonalitet hvor familier kan jobbe sammen om å lære tegn.

Prosjektleder

Endre Olsvik Elvestad

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Landsdekkende lavterskeltilbud for tegnspråkopplæring
Organisasjon
Norges Døveforbund
Org.ledd
SignLab
Beløp Bevilget
2020: kr 680 000, 2021: kr 210 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
09.12.2021
Status
Avsluttet