Gode råd – kunnskap for likestilling

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

De kommunale rådene har fått nytt lov- og regelverk, samtidig som det skjer andre store endringer gjennom sammenslåing av kommuner. Nytt regelverk gir større kommunal frihet, og et større utfordringsbilde sett fra funksjonshemmedes ståsted. Samtidig ligger ansvaret for store deler av utøvelsen av likestillingspolitikken og funksjonshemmedes rettigheter i kommunene. Det mangler i dag opplæring for kommunale råd som favner bredden av rådenes ansvarsområde. Tidligere materiell og opplæring er i stor grad utdatert. Prosjektet dekker et behov og representerer noe som ikke finnes fra før.

Målsetting for prosjektet

Økt kompetanse og større medvirkning skal bidra til å sikre likestilling av personer med funksjonsnedsettelse, samt ivareta bredden av ansvarsområdet for de kommunale rådene. Prosjektet vil utvikle kursopplegg og temahefte for opplæringen, teste ut opplæringsmetoder og starte opplæringen.

Målgruppe

Representanter i kommunale råd, primært fra FFO (1000-15000 personer) og SAFO (ca 500). Tillitsvalgte og medlemsorganisasjoner lokalt. Ansatte i fylkene.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

2000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet vil jobbe med utvikling av kursopplegg og med metoder å gjennomføre opplæringen på. Prosjektet tar sikte på at opplæringen skal finnes på nett. Det legges opp til et treårig prosjekt, og FFO har invitert de to andre paraplyorganisasjonene av funksjonshemmede inn i prosjektet. Vi vil både lage et kursopplegg som er nettbasert, dvs. at opplegget kan brukes både enkeltvis i eller gruppe med og uten instruktør. Opplegget skal inneholde refleksjonsoppgaver tilpasset ulike deler av opplæringen. vi har erfaring med at opplæring ved hjelp av en instruktør/leder er mest hensiktsmessig for mange, og vi vil skolere et støtteapparat av kursholdere. Vi vil også i prosjektperioden vurdere behovet for en ren digital brukeropplæring for kommunale råd. Dersom konklusjonen er at det vil være hensiktsmessig, vil arbeidet som legges ned i dette prosjektet være et godt grunnlag for den videre utviklingen. I tilknytning til et kursopplegg blir det laget et temahefte. Det vil bli gjennomført testkurs som del av utviklingsarbeidet, og laget et eget kurs for kursholdere. Prosjektet avsluttes med en oppstartkonferanse for nye råds-representanter etter valget i 2023, samt overføring av driftsansvar til fylkene.

Fremdriftsplan for prosjektet

1. halvår 2021 -Etablere prosjektet, kartlegge og lage plan 2. halvår 2021 -Igangsette og konkretisere. Utvikle sjekkliste. 1. halvår 2022 -Gjennomføre testkurs. Justere opplegg og temahefte. Utvikle kurs for kursholdere 2. halvår 2022 -Arbeide med nettbasert opplæring. Holde kursholderkurs og innspillskonferanse 1.halvår 2023 -Ferdigstille kurs, temahefte og nettbasert opplæring. Trykke temahefte. 2. halvår 2023 -Oppstartkonferanse

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting: Prosjektet ville gjennom økt kompetanse og dermed større medvirkning bidra til å sikre likestilling av personer med funksjonsnedsettelse i kommunene. For å oppnå dette skulle det utvikles kursopplegg, temahefter og starte opplæring for medlemmer i kommunale råd for personer med funksjonsnedsettelse i forbindelse med kommune- og fylkestingsvalget i 2023. Målgruppe: Hovedmålgruppe var rådsrepresentanter og funksjonshemmedes organisasjoner lokalt. Målgruppen ble utvidet til å inkludere alle rådsmedlemmer uavhengig av organisasjonstilknytning, også politisk utpekte, samt rådssekretærer. Dette kunne realiseres gjennom prosjektets samarbeid med Unge funksjonshemmede og Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner SAFO. Bakgrunn: Systematisk opplæring manglet for rådene og det var behov for kunnskap. Nytt regelverk fra 2019, kommunereform med nye rutiner, behov for mer bredde av saksområder var vesentlig, herunder kunnskap om CRPD og FNs Bærekraftsmål.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet har nådd målet om etablering av opplæringsopplegg for rådsmedlemmer og resultatet vurderes som godt. Alle har tilgang til opplæringsopplegget via nettsiden Gode råd. På introduksjonssiden ligger også nyvalgtheftene “Å gi gode råd til kommunen” og “Å gi gode råd til fylkeskommunen”. Der ligger også sjekklistene “Aktuelle temaområder for kommunen” og “Aktuelle temaområder for fylkeskommunen”. På samme introduksjonsside ligger lanseringsfilmen “Gode råd på 1-2-3” og presentasjonen som benyttes på kursene. Ved prosjektets slutt anslås at vi har nådd en liten andel av målgruppene for prosjektet (ca 500). Prosjektet har lagt til rette for kurs lokalt slik at alle kommunale råd får tilbud om Gode råd-opplæring. Våren 2024 vil alle rådsmedlemmene landet rundt ha fått tilbud om opplæring. Opplæringen kan starte gjennom et nytt prosjekt som er støttet av Bufdir. Økt kunnskap er i ferd med å oppnås, og mer likestilling kan bli en effekt av god kompetanse og lengre tids rådsarbeid.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

500

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet startet med prosjektorganisering og etablering av samarbeid med paraplyorganisasjonene på feltet. Kartlegging av kunnskapsbehov ble utført ved dybdesamtaler med rådsmedlemmer og rådssekretærer, som dannet grunnlaget for innhold i opplæringen. Utvikling av innhold skjedde i tett samarbeid mellom prosjektgruppe og referansegruppe/paraplyorganisasjoner, og det ble utviklet egen nettløsning for opplegget. Prosjektet gjennomførte testkurs og evaluerte disse. Evaluering av testkursene ga svært gode tilbakemeldinger på innhold, og den førte til utvikling av opplæringsform, med blant annet med mer vekt på erfaringsutveksling. Å tilrettelegge for videreføring av prosjektet ved lokal opplæring og bruk av Gode råd-opplegget var et løpende arbeid. Det ble tilrettelagt for at opplæringen skulle utføres av fylkes-FFO og SAFO-regionene i samarbeid. Kurs for kursholdere, webinar og individuell veiledning ble gjennomført. For å lansere og promotere opplæringen overfor kommunene og rådsmedlemmene, ble det blant annet laget en kort film som beskriver både samarbeidet mellom paraplyorganisasjonene og kursopplegget. Det ble også søkt Bufdir om midler til nytt prosjekt for opplæring lokalt.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har nådd målet om etablering av opplæringsopplegg for rådsmedlemmer og vurderer resultatet som godt. Rådsmedlemmer har en nettside «Gode råd – kunnskap for likestilling», med syv kapitler kursinnhold. Kapittel seks og syv er «oppslagsverk» som rådsmedlemmer kan bruke i rådsarbeidet, der de får kunnskap om hva som er viktig for funksjonshemmede på ulike saksfelt, sett fra organisasjonene som representerer gruppene. Slik kan rådsmedlemmene bedre representere gruppene og bidra til mer likestilling i kommunene. Nyvalgthefter (kortversjon av kurset) er laget for nye rådsmedlemmer, sammen med sjekklister som gir oversikt over aktuelle saksområder med målsettinger for rådene. Materiellet er tilgjengelig for alle samlet på et nettsted. Eget design er laget for et gjenkjennelig materiell, og standard presentasjoner ble laget for kursholderne. Opplæringen ble startet i 2023, men mest opplæring vil skje i 2024. Ved lokal opplæring kan videre dialog med rådene lettere skje.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet Gode råd – kunnskap for likestilling, har etablert opplæring for rådsmedlemmer med godt resultat og ført til et videre samarbeid mellom paraplyorganisasjonene rundt de kommunale rådene. FFO og SAFO har fått midler fra Bufdir til å sikre en solid videreføring av Gode råd-prosjektet. Gjennom godt samarbeid mellom FFO og SAFO, både ansatte og tillitsvalgte, vil alle rådsmedlemmer rundt i landet få tilbud om Gode råd-opplæring, enten ved fysiske samlinger eller digitalt, samt få påfyll underveis i valgperioden.

Prosjektleder

Vigdis Endal

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Gode råd – kunnskap for likestilling
Organisasjon
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon
Beløp Bevilget
2021: kr 466 000, 2022: kr 468 000, 2023: kr 466 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet