Rehab for kreft i Midt-Norge

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Tre av fire overlever kreft, takket enorme fremskritt i kreftbehandling. Som en konsekvens av sykdom og behandling opplever kreftpasienter og pårørende likevel helseplager og praktiske konsekvenser, som kan hindre dem i å delta i arbeids- og samfunnsliv. Mange har behov for rehabiliteringstiltak, men opplever at de ikke får den hjelpen de trenger. Samtidig vet vi at tilbud finnes, i kommune- og spesialisthelsetjeneste og frivillig regi. Vi ønsker derfor å gjennomføre informasjonstiltak i hele Midt-Norge, slik at flere kreftpasienter og pårørende kan få anerkjent og hjelp for sine behov.

Målsetting for prosjektet

Prosjektets mål er at kreftpasienter og pårørende i Midt-Norge, gjennom møteplasser nært sitt hjemsted, skal få informasjon om og anerkjennelse for fysiske, psykiske, sosiale og eksistensielle rehabiliteringsbehov ved kreftsykdom,og hvordan behovene kan møtes gjennom egenomsorg og i helsetjenesten.

Målgruppe

Kreftpasienter og pårørende i Midt-Norge.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet gjennomføres av Kreftforeningens distriktskontor i Midt-Norge i samarbeid med lokale pasientforeninger og overlege Frode Skanke og fagmiljøet innen kreftrehabilitering på Unicare Røros. Tiltak i prosjektet: – Hovedtiltaket er å arrangere folkemøter om kreft og rehabilitering i ni midtnorske regioner, nært der folk bor. Folkemøtene skal være en møteplass der kreftpasienter, pårørende og befolkningen for øvrig kan få informasjon, treffe fagpersoner, Kreftforeningen, likepersoner og andre i samme situasjon; hvor deres behov blir hørt og anerkjent. – Som en oppfølging på folkemøterekken arrangerer vi et digitalt Q&A-webinar for at deltakere også skal kunne stille spørsmål i etterkant. Dette blir gjennomført på Vardesenteret, for å også vise frem deres digitale rehabiliterings- og mestringstilbud. – Samarbeid med det kreftfaglige rehabiliteringsmiljøet ved Unicare Røros for å utvikle informasjon av høy faglighet. De har fagkompetanse innen medisin, fysisk aktivitet, kosthold og ernæring, psykososial støtte, hverdagsmestring og arbeidsliv. – For å utvikle innhold og presentere lokale pasienthistorier, vise frem lokale tilbud og markedsføre prosjektet, inviterer vi alle lokale pasientforeninger til deltakelse i prosjektet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Oppstart er juli 2021. Innholdet i folkemøtene utvikles i samarbeid mellom Kreftforeningen, pasientforeningene og Unicare Røros fra juli til september 2021. Gjennomføring av folkemøter skjer i perioden oktober til desember 2021. Webinar gjennomføres medio desember. Evaluering og sluttrapport ferdigstilles i løpet av mars 2022. Erfaringene fra pasienter og pårørende inngår i Kreftforeningens interessepolitiske arbeid fra april 2021.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Kreftforeningen har lenge uttrykt bekymring for at pasienter ikke får tilbud om rehabilitering. I 2022 fikk 38265 mennesker i Norge kreft og tallet er økende. I dag overlever tre av fire. Samtidig vet vi at 316145, 5,8% av befolkningen, lever med eller etter kreftsykdom, og at behandlingen har hatt sin pris for mange av disse og deres pårørende. Fra våre brukerundersøkelser vet vi at kreftsykdom og -behandling kan gi en rekke helseplager og at bare 1 av 3 har fått et godt nok rehabiliteringstilbud. 63 % av pasientene har ikke blitt spurt om de har behov for rehabilitering. Likevel finnes det mange tilbud, både i spesialist- og primærhelsetjenesten og fra pasientforeninger. Prosjektets mål var at kreftpasienter og pårørende i Midt-Norge, gjennom møteplasser nært sitt hjemsted, skulle få informasjon om og anerkjennelse for fysiske, psykiske, sosiale og eksistensielle rehabiliteringsbehov ved kreftsykdom, og hvordan behovene kan bli møtt gjennom egenomsorg og i helsetjenesten.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I prosjektet har vi utviklet, markedsført og gjennomført folkemøter om kreft og rehabilitering for kreftpasienter og pårørende i alle ni regioner i Midt-Norge. Vi har laget en møteplass i områder der Kreftforeningen grunnet store avstander sjeldent er til stede med informasjon og tilbud. På folkemøtene fikk deltakerne treffe fagpersoner som overlege og kreftsykepleier, Kreftforeningen, likepersoner og andre i samme situasjon. De fikk informasjon om og anerkjennelse av vanlige helseplager og rehabiliteringsbehov etter kreftbehandling, og hvordan disse behovene kan bli møtt gjennom egenomsorg, frivillige tilbud og lokale tilbud i kommunen og i spesialisthelsetjenesten. Med folkemøtene har vi økt omfanget av kreftpasienter og pårørende i Midt-Norge som har kjennskap til rehabiliteringstilbud som finnes, herunder både det offentliges tilbud, Kreftforeningens tilbud, likepersonstilbudet og de digitale tilbudene på Pusterommet og Vardesenteret.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

630

Prosjektgjennomføring/Metode

Folkemøtene ble utviklet og gjennomført i samarbeid mellom Kreftforeningen og Unicare Røros. På alle folkemøtene involverte vi også lokale diagnosespesifikke pasientforeninger, enten i programmet eller med stand. Vi bygde opp folkemøtene med følgende innlegg: 1.Velkommen v/lokal pasientforening 2.Kreftpasienters behov og lokale rehabiliteringstilbud v/Kreftforeningen. Innlegget var basert på funn om behov fra pasientundersøkelser i Kreftforeningens brukerpanel. På møtene i Møre og Romsdal og nord i Trøndelag inkluderte vi rehab.institusjonene Muritunet og Namdal rehabilitering, for å fortelle om sitt regionale tilbud. 3.Lokal pasient som delte sine erfaringer med å mestre et nytt liv etter kreftsykdom. 4.Pause med stand, samtaler og bevertning. Kreftforeningen, kreftsykepleier, overlege, lokale rehabiliteringstjenester og pasientforeninger tilgjengelig for samtale. 5.«Kan kreft brukes til noe? Veien videre for pasienter og pårørende» v/overlege Frode Skanke, Unicare Røros. Hovedtema var seneffekter etter kreftsykdom, recovery-begrepet og hvordan forme livet på nytt, med særlig fokus på pårørende og psykisk helse.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektets hovedresultat er at vi gjennom å ha utviklet og gjennomført folkemøter har nådd ut til 630 pasienter og pårørende i alle ni regioner Midt-Norge: 30 mars 2022: Søre Sunnmøre, Ørsta (n=50), 31.mars 2022: Sunnmøre, Ålesund (n=50), 07.juni 2022: Romsdal, Molde (n=100). 08.juni 2022: Nordmøre, Kristiansund (n=60), 14.juni 2022: Trøndelag sørvest, Orkland (n=50), 16.november 2022: Namdalen, Namsos (n=50), 23.november 2022: Innherred/Værnesregionen, Levanger (n=110), 08.februar 2023: Fosen, Ørland (n=50), 14.februar 2023: Trøndelag sør, Trondheim (n=110). Vi har skapt en møteplass om kreft og rehabilitering som innen rimelig reiseavstand har vært tilgjengelig for kreftpasienter og pårørende i alle kommuner i Midt-Norge, i områder vi ellers sjelden når ut med tilbud til, pga. geografiske avstander. Vi har også fått publisert sju lokalt tilpassede debattinnlegg og tre redaksjonelle saker om kreftpasienters og pårørende udekte rehabiliteringsbehov i lokal- og regionaviser.

Oppsummering og videre planer

Med prosjektet har kreftpasienter og pårørende blitt møtt med anerkjennelse og et språk for å sette ord på helseplager etter kreftsykdom og behandling. Vi har økt antallet i Midt-Norge som har kjennskap til og kan navigere i rehabiliteringstilbud som finnes, både i det offentlige og frivilligheten. Dette har bidratt til å senke terskelen for å søke hjelp, og øke livskvalitet og deltakelse i samfunns- og arbeidsliv. Kreftforeningen har også fått ny og viktig innsikt om mangler i lokale tilbud, som vil bli brukt i vårt interessepolitiske arbeid for å styrke kreftrammedes rehabiliteringstilbud.

Prosjektleder

Merete Bjåstad

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
Rehab for kreft i Midt-Norge
Organisasjon
Kreftforeningen
Beløp Bevilget
2021: kr 285 000
Startdato
01.07.2021
Sluttdato
31.05.2023
Status
Avsluttet