For de minste døve/hørselshemmede barna
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Dagens barn i alderen 1-7 år har et enormt utvalg av film, musikk og litteratur. Barna kan velge og vrake i barnefilmer. Det finnes masse barnesanger, rim og regler og barnebøker/pekebøker og fortellinger som passer de små. Men det er ett krav til barna for å kunne ha glede av dette: De må kunne høre. Dermed er dette enorme utvalget av film, musikk og litteratur utenfor rekkevidde for de aller minste døve og hørselshemmede barn. I tillegg har dagens døve/hørselshemmede barn en utfordring: Mange av barna lever ikke i et tegnspråkmiljø, og har derfor ikke lært seg flytende tegnspråk
Målsetting for prosjektet
Produktmål: Barnebøker, sanger, rim og regler på tegnspråk, hver tittel i to versjoner; som norsk tegnspråk og som «literal interpretation». Effektmål: Bedre litterært tilbud og inkludering av døve/hørselshemmede barn, styrke foreldrenes evne til å fremme sin egen og sine barns språkutvikling.
Målgruppe
Effektmålgruppe: Døve/hørselshemmede barn i aldersgruppe 1-7 år, samt andre som har nytte av tegnspråk, tegn og/eller ASK og har glede av det samme materiellet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
100000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi skal lage filmer, bøker, sanger, rim og regler for døve/hørselshemmede barn der foreldre og barn for hver eneste tittel skal kunne velge mellom to versjoner; flytende tegnspråk eller oversatt som literal interpretation (Napier, 2016). Når de velger en tittel, kan de velge mellom to filmer med to ulike tegnspråkvarianter. Begge filmversjonene har i tillegg undertekster og fortellerstemme. Dette er en innovativ tilnærming, som også støttes av fagmiljøet. Se vedlegg fra tegnspråkprofessor og tidligere direktør i Språkrådet Arnfinn Vonen, Signo skole- og kompetansesenter og Tegnhuset. Vi har også inngått en samarbeidavtale med TV2 Skole/Elevkanalen om at det som produseres i prosjektet blir distribuert på Elevkanalen, og når fram til 70-75% av landets grunnskoler, som dekker den øvre aldersgruppen i målgruppen. I tillegg vil alle filmene publiseres fritt tilgjengelig på nettkanalen tegn.tv som drives av mediebedriften Supervisuell med støtte fra Nasjonalbiblioteket. Dette er en kjent ressurs i tegnspråkmiljøet. Prosjektet forankres av praktiske hensyn i Supervisuell, som er en sosial entreprenør og dekker en egenandel av prosjektets budsjett. Alle ansatte i Supervisuell unntatt tegnspråktolker er selv døve/hørselshemmede.
Fremdriftsplan for prosjektet
08.2021-12.2021 Utvalg av litteratur, rettighetsavklaring, produksjonsplanlegging 10.2021-09.2022 Produksjon i flere økter med evalueringer og fortløpende publiseringer 07.2022-04.2023 Fullt fokus på distribusjon og markedsføring 05.2023-06.2023 Prosjektavslutning, evaluering, sikre videreføring
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting: Konkret mål: Produsere 6 filmer per sjanger: * Barnebøker * Barnesanger * Rim/regler hvor hver video har to språkversjoner – totalt 36 videoer. Effektmålsetning: Bedre litterært tilbud og inkludering av døve/hørselshemmede barn, styrke foreldrenes evne til å fremme sin egen og sine barns språkutvikling. Målgruppe: Primært barn i barnehagealder. Bakgrunn: Døve/hørselshemmede barn i alder 1-7 år har veldig lite tilgang til film, musikk og litteratur. Det er også en utfordring i at mange tegnspråklige barn i dag i praksis ikke lærer flytende tegnspråk. Vi vil lage filmer, bøker, sanger, rim og regler for døve/hørselshemmede barn der foreldre og barn for hver eneste tittel skal kunne velge mellom to versjoner; flytende tegnspråk eller oversatt som «literal interpretation». Begge filmversjonene har i tillegg undertekster og stemme som støtte. Dette er nyskapende og støttes av fagmiljø og foreldre, og blir en viktig ressurs for målgruppen.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Søkerorganisasjonen HHBO vil kunne se en langsiktig effekt først over tid, da det overordnede effektmålet er vanskelig å måle konkret i løpet av prosjektperioden, selv om vi har fått gode tilbakemeldinger underveis. Prosjektet har en direkte effekt umiddelbart i at barn får tilgang til mer film, litteratur og musikk med filmene som vi har produsert. Vi vet at skoler og barnehager bruker tegn.tv mye, og lærere til døve barn har etterspurt mer produksjon. Vi har angitt målgruppen til 100.000 personer, og har foreløpig nådd ca. 20.000. Vi vil nå langt flere enn dette i tiden som kommer. F.eks har én av versjonene av «Pannekaka» allerede blitt spilt av over 1000 ganger på YouTube alene, og dette er bare én av over 30 filmer. Vår erfaring er at barnesanger og innhold for barn generelt blir spilt av betydelig oftere enn annet pedagogisk innhold. Antallet seere er ofte høyere enn antall avspillinger, siden filmer ofte vises for flere personer samtidig, f.eks i barnehager.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
20000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble gjennomført som en filmproduksjon, med opptak stort sett i studio. Men siden de som fremfører er døve/hørselshemmede, har det vært bruk av metoder for å tilrettelegge slik at døve kan følge rytmen i en sang. Dette gjør vi på ulike vis, individuelt tilpasset hver enkelt. Noen hører godt nok til å følge lyden, for andre trenger vi visualisering, noen ganger bruker vi kraftig bass høyttalere for å gi rytme, andre ganger tekstprompter foran kamera med manuell styring, eller «karaoke» funksjonalitet, noen ganger manuell cue fra kameraoperatør eller produsent som «dirigerer» fremføreren. Det som er annerledes i dette prosjektet er dog arbeidet med oversettelsen, og det å skape innhold i sjangere hvor det fins svært lite norsk tegnspråkfilm fra før. Vi vil si at vi har delvis brukt vanlige arbeidsmetoder for film, delvis brukt metoder vi kan fra før som spesialister på tegnspråkproduksjon, men vi har også lært mye nytt og videreutviklet oss i dette prosjektet. Vi lærte også mer om oversettelse og ser at det var mer komplisert enn forventet. Vi er veldig fornøyde med resultat og lærings-prosessen, og har utviklet nye sjangere.
Resultater og resultatvurdering
Vi er svært fornøyde med resultatet, og mener vi har skapt innhold på norsk tegnspråk som ikke har blitt gjort tidligere. Dette innebærer ikke bare at vi har gjort tekster tilgjengelige som tidligere ikke fantes på tegnspråk, men også at vi har produsert videoer med en formidlingsstil og sjangerpresentasjon som skiller seg fra tidligere tilnærminger. Å ha flere versjoner av oversettelser er i seg selv noe som er nytt i norsk sammenheng. Døve/hørselshemmede barn og deres nærpersoner har både fått tilgang til kjent norsk kultur på tegnspråk, og også fått videoer som er nyskapende i form og formidlingssstil. Bl.a. har vi laget en originalsang på norsk tegnspråk, med rim/ordspill basert på tegn fra tegnspråk.
Oppsummering og videre planer
Vi vil bygge videre på det vi har lært og oppnådd gjennom prosjektet. Tegn.TV vil produsere flere filmer som viderefører konsepter og metoder vi har utviklet. Man har definert nye variasjoner av sjangere for sanger, rim og regler på norsk tegnspråk. Det som er produsert, vil forbli tilgjengelig på Tegn.TV, YouTube og TV2 Elevkanalen i mange år framover.