Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Norges Døveforbund har et pågående DAM-prosjekt «Tegnspråklig vernepleieutdanning» (2019/HE2-278823) samarbeid med NTS Kompetanse og Universitetet i Sørøst-Norge (USN). USN forbereder nå oppstart for første kull med en gruppe døve/tegnspråklige studenter med studiestart høst 2022. Gjennom arbeidet med dette prosjektet, har vi sett at det er et sterkt behov for tegnspråklig informasjon til nye døve studenter på generell basis om ulike akademiske temaer. Begrunnelsen for at det er nødvendig at informasjonen er i form av tegnspråk på film er sammensatt og nærmere forklart i prosjektbeskrivelsen.
Målsetting for prosjektet
Formålet er å bedre inkludering av døve studenter i høyere utdanning i Norge. Det å være døv student i et talespråklig samfunn er krevende, og med god informasjon kan man redusere belastninger i form av stress og anstrengelser for å tilpasse seg. God inkludering er helsefremmende.
Målgruppe
Døve/hørselshemmede studenter, både nåværende og fremtidige.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
5000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
I et samarbeid mellom Norges Døveforbund, Supervisuell og Universitetet i Sørøst-Norge vil man utarbeide informasjonsfilmer for døve studenter. Manus og innhold utvikles som en del av prosjektet, se prosjektbeskrivelse for mer detaljert skisse av innhold – noen utvalgte punkter: -Generelt om høyere utdanning og ulike retninger -Om forskjellige studieretninger og muligheter, intervju med døve som har fullført ulike studier -En serie korte «Hva er?» intervjuer med fagansatte ved USN eller andre instutisjoner. -Informasjon spesielt relevant for døve studenter (NAV, tolk, hjelpemidler) -Akademisk skriving -Kildebruk, kildekritikk og plagiering. -Utvalgte temaer fra Lovu-banken -Eksamensangst -Studentlivet -Helsetilbud til døve, feks NBHP -Tegnspråkutgave av «Student 1-2-3» – USN sin informasjonsguide til nye studenter Filmene vil bli lagt ut på USN sine nettsider, og formidlet direkte til studentene. Generell informasjon blir tilgjengelig for alle universitetene i Norge gjennom egne formidlingsplattformer som Lovu-banken. I tillegg formidler NDF gjennom alle sine kanaler og på tegn.tv, en nettkanal for tegnspråklig informasjon drevet med støtte av Nasjonalbiblioteket som er en kjent ressurs for tegnspråkinformasjon i døvemiljøet.
Fremdriftsplan for prosjektet
1. kvartal 2022 Etablering av prosjektgruppe Utvikling av manus og innhold 2. kvartal 2022 – 3. kvartal 2023 Opptak og redigering Publisering og markedsføring 4. kvartal 2023: Evaluering og videreføring Sluttrapportering
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Formålet er å bedre inkludering av tegnspråklige studenter i høyere utdanning i Norge. Det å være døv student i et talespråklig samfunn er krevende, og med god informasjon kan man redusere belastninger i form av stress og anstrengelser for å tilpasse seg. God inkludering er helsefremmende. Målgruppe er døve/hørselshemmede studenter som snakker tegnspråk. Bakgrunn for prosjekt er at en gruppe døve/tegnspråklige studenter ble kvotert inn på opptak bachelor vernepleie med studiestart høst 2022. Dette ble igangsatt som et resultat av Dam-prosjektet «Tegnspråklig vernepleieutdanning» som vant Årets Helsepris 2022. I et samarbeid mellom Norges Døveforbund, Supervisuell og Universitetet i Sørøst-Norge (USN) ønsket man å utarbeide informasjonsfilmer som er tilgjengelige for tegnspråklige studenter. Informasjonen vil bli tilgjengelig for alle universiteter i Norge og for alle tegnspråklige som ønsker å studere, fritt og permanent tilgjengelig på nett.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Effektmål er vanskelig å måle kvanitativt. I følge søknad er effektmål noe NDF vil registrere over tid, og hvorvidt det vi oppnår gjennom prosjektet vil fungere som et eksempel på god praksis til etterfølgelse av andre. Men vi ser allerede nå at prosjektet har fått noen effekter – vi fant fram til et formidlingskonsept som vi ønsker å bygge videre på, og vi har sammen med USN planlagt å søke Dam om støtte til å utvikle dette konseptet ytterligere i Utvikling 2025. Dette konseptet går på å ha både en tegnspråklig døv/hørselshemmet fagperson og en talespråklig fagperson sammen i samme film, hvor den tegnspråklige formidler faglig innhold og den andre viser gjennomføring i praksis. 5 filmer med kliniske prosedyrer for helsepersonell som følger dette konseptet, og som er pensum for både sykepleie- og vernepleiestudenter. I tillegg ble det laget tegnspråkversjon av 12 andre filmer som brukes i undervisningen i bl.a. vernepleieutdanningen. Det ble laget til sammen 17 filmer.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
500
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble gjennomført som en filmproduksjon. Prosjektet ble forankret i Supervisuell, som er en sosial entreprenør og medieprodusent hvor de fleste ansatte er døve/hørselshemmede. Øvrige ansatte har høy tegnspråkkompetanse, og Supervisuell har også egne fast ansatte tegnspråktolker. Universitetet i Sørøst-Norge (USN), fakultet for helse- og sosialvitenskap, var samarbeidspartner med ansvar for faglig innhold i produksjonen. USN fakturerte Supervisuell kr. 406.000 av prosjektets totalbudsjett for frikjøp av sine ansatte, som medvirket i prosjektgjennomføringen. De fleste medvirkende i prosjektet er selv døve/hørselshemmede, som i utgangspunktet gir god brukermedvirkning. Den tegnspråklige fagpersonen i prosedyrefilmene er døv og utdannet sykepleier. En av de fast ansatte i Supervisuell er også en av de døve studentene i det tilrettelagte tilbudet, og var også med i referansegruppen. Dette ga oss god kontakt med kjernemålgruppen for innspill, tilbakemeldinger og evaluering underveis. Prosjektet var opprinnelig 2-årig med sluttdato 31.12.2023, men ble forlenget med ett år, grunnet enkelte uforutsette utfordringer som redegjøres nærmere for i vedlagte sluttrapport.
Resultater og resultatvurdering
Antall personer nådd i målgruppen er lavere enn i prosjektbeskrivelse, da det er basert på nåværende helsefaglige studenter ved USN campus Porsgrunn. Men filmene vil bli brukt i flere år framover, og gjøres tilgjengelig for andre utdanningsinstitusjoner, i tillegg til at vi ønsker å videreutvikle konseptet. Antall personer som nås gjennom prosjektet vil derfor øke i årene framover. Et viktig resultat av prosjektet er at vi har utviklet et nytt konsept for faglig formidling, som vi anser som nyskapende, og som bidrar til å bedre holdninger til døve som helsepersonell. Konseptet er også noe vi ønsker å satse videre på i samarbeid med USN. Nettkanalen Tegn.TV, som er en fast samarbeidsaktør for Supervisuell for distribusjon, har også nå inngått en samarbeidsavtale med Helsenorge, hvor resultatene av dette prosjektet også tas med videre i dialog med Helsenorge og Helsedirektoratet. Prosjektet bidrar til å fremme norsk tegnspråk som en naturlig del av offentlig helseinformasjon.
Oppsummering og videre planer
Vi er totalt sett fornøyd med prosjektresultatet, og vi tilgjengeliggjorde en god del undervisningsvideoer som ikke var tilgjengelige slik de forelå opprinnelig. Vi bygger videre på erfaringene og videreutvikler konseptet fra prosedyrevideoene. Vi har søkt støtte til flere filmer med denne formidlingsstilen i samarbeid med USN i Utvikling-programmet. Vi tror formidlingsmodellen vår har et godt potensiale til å gjøre filmer mer tilgjengelig samtidig som de «automatisk» er holdningsskapende og bidrar til mindre diskriminering av døve i høyere utdanning, ikke minst innen helsefaglig utdanning.