Fellesverket Stavanger

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Stavanger kommune har gjennom samarbeid uttrykt utfordringer som har utviklet seg blant ungdom, og behov for åpne møteplasser som ikke er interessespesifikke, og med særlig søkelys på ungdom fra 15/16 år og oppover. De melder store utfordringer med større ansamlinger ungdom på friområder og i sentrum, som følge av tilbud som er blitt borte under pandemien som gjør at enda flere ungdommer mangler steder å være. Røde Kors Stavanger styrker derfor sin innsats for sårbare unge i eget lokalmiljø og vil motvirke marginalisering og utenforskap ved å samle aktivitet i et Fellesverk i Stavanger sentrum

Målsetting for prosjektet

– 750 ungdommer skal benytte seg av ett eller flere tilbud som Fellesverket Stavanger tilbyr pr år. – Særskilt sårbare ungdommer skal jobbes særlig med og nås gjennom samarbeid med kommunale instanser. – 450 individuelle ungdommer skal benytte seg av mer enn en aktivitet – 120 kursede frivillige

Målgruppe

Fellesverket Stavanger skal være for ungdom mellom 13-25 år, med særlig fokus på ungdom som vokser opp i lavinntektsfamilier eller har en utfordrende oppvekst.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

750

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Stavanger Røde Kors vil etablere et Fellesverk, en åpen møteplass for ungdom. Et lavterskeltilbud hvor ungdommene kan komme når de vil. Her skal de føle seg sett og hørt av andre voksne (frivillige), og ha mulighet til å finne på aktiviteter som ikke koster noe. Etter skoletid vil det være mulighet for å få hjelp med leksene. Vi vil tilby muligheter for å få arbeidstrening, slik at sårbar ungdom kan få mulighet til å skaffe seg verdifull arbeidserfaring og kompetanse. Fellesverket vil samarbeide med ulike instanser som for eksempel NAV, kommunale instanser etc. som kan tilby rådgivning.

Fremdriftsplan for prosjektet

Under etableringen og i startåret vil vi jobbe tett med ungdommene i ekspertgruppen og deres kontaktnettverk for å skape brukerrettet aktiviteter på Fellesverket. 2022: bygge opp driften, etablere ungdomsaktiviteter. Gjøre tilbudet kjent for målgruppen 2023: bygge opp og videreutvikle Fellesverket Stavanger, utvikle samarbeid med flere instanser, samt finne nye og videre inntektskilder for videre drift

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet Fellesverket Stavanger, med støtte fra Stiftelsen Dam gjennom 2022-2024, hadde som mål å skape et inkluderende aktivitetshus i Stavanger sentrum for ungdom mellom 13-25 år, med fokus på særskilt sårbare ungdommer, ungdommer i lavinntekt eller med trøblete oppvekst. Prosjektet ble til på bakgrunn av tilbakemeldinger fra Stavanger kommune, om at det var et behov for møteplasser for ungdom som ikke er interessespesifikke for å motvirke marginalisering og utenforskap, og som særlig retter seg mot ungdom i alderen 15-16 år. Gjennom våre gratis aktivitetstilbud; Leksehjelp, Gatemegling, Arbeidstrening og Møteplass og middag, ønsker vi å skape en arena hvor ungdommer kan oppleve fellesskap, mestring og inkludering, med trygge voksne frivillige til stede. Fellesverket har samarbeidet med en rekke instanser og organisasjoner som kan tilby rådgivning, eller samarbeid om aktiviteter for felles målgruppe.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det er etablert en sosial møteplass i Stavanger med trygge voksne og det er rekruttert særskilt sårbare ungdommer gjennom samarbeid med kommunale instanser. Vi har etablert aktivitetene gatemegling og arbeidstrening. Begge aktivitetene er i drift, men grunnet periodevis manglende ansattressurser i prosjektperioden, har ressurser måttet omfordeles for å prioritere drift og åpen møteplass. Det var planlagt å flytte eksisterende leksehjelpstilbud inn på Fellesverket, men det ble etablert egen leksehjelpsaktivitet på Fellesverket som får nye lokaler og nytt navn i 2025. Det var mål om at 750 unike deltakere benyttet seg av ett eller flere tilbud som Fellesverket Stavanger tilbyr per år. 2022: 462 unike deltakere (forskjøvet åpning til mai 2022), 2023: 714 unike, 2024: 1000 unike. Målet var 70 frivillige ved oppstart og 150 frivillige ved utgangen av 2023. Det har vært endring i prosjektgruppen underveis og måltallene er satt høyt. Vi trenger 40 frivillige for å ha åpent 3 dager i uken.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1842

Prosjektgjennomføring/Metode

Røde Kors Stavanger satte i 2020 ned en prosjektgruppe som begynte å se på muligheten for å åpne et Fellesverk i Stavanger. Gruppen besto av tre medlemmer. 1 fra styret, 1 fra omsorgsrådet, og en ansatt i Røde Kors Stavanger. Etter en gjennomgang med kommune og samtaler, ble det avklart at Røde Kors Stavanger, ville søke Norges Røde Kors om å etablere et Fellesverk i Stavanger. Medlemmene har lang og variert erfaring fra kommunikasjon/media, helse og frivillighet, og kunnskap om søknadsprosesser, og kontakt med kommunale instanser. Senterleder skulle ha overordnet ansvar for daglig drift, rekruttering, opplæring og koordinering av frivillige, og sette sammen frivillige i ulike team på Fellesverket i forhold til aktivitet, egenskaper og ønsker. Den opprinnelige senterlederen av Fellesverket har lang erfaring fra ledelse, arbeid med sårbare grupper og arbeid med ungdom. Hun ble ansatt i 2021 og fungerte som prosjektleder for oppstart og drift av Fellesverket. Ekspertgruppen møttes månedlig i 2022. Aktiviteter og tilbud har blitt etablert og justert underveis gjennom medvirkning og engasjement hos ungdommene og frivillige.

Resultater og resultatvurdering

Fellesverket Stavanger har åpent tre dager i uken, lav terskel og gratis å delta på aktiviteter; møteplass, leksehjelp, gatemegling og arbeidstrening, hvor de har tilgang på trygge voksne og muligheten til å utvikle seg på egne premisser. Vi har tilknyttet oss gode og solide samarbeidspartnere, som er med å støtte opp om målgruppen. På kort sikt tar ungdommene del i et inkluderende nettverk, skaper nye vennskap og mange opplever mestring. På lengre sikt, vil vi gi ungdommer større mulighet til å fullføre skolegang, til å få seg jobb, og som vil kunne mestre livet med større forutsetninger. Vi jobber med forebyggende arbeid noe som er viktig og samtidig vanskelig å tallfeste. Men vi ser at vi klarer å fange opp ungdommer i utenforskap og de fleste har utviklet seg til å bli en ressurs. Vår påstand er at med vårt inkluderingsarbeid kan vi bidra med å spare samfunnet store kostnader.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet Fellesverket Stavanger videreføres etter at prosjektperioden er over. Det jobbes mot næringsliv og kommune om samarbeid i forhold til aktiviteter og tilbud til ungdom, samt sikring av drift for fremtiden. I tiden vi har hatt åpent på Fellesverket, har vi mange gode erfaringer, brukerhistorier, og har anskaffet nye samarbeidspartnere som kan være med å bidra med økonomisk støtte på grunnlag av resultater og synlighet i bybildet. Vi ser også effekten Fellesverket har utgjort og fortsetter å utgjøre for ungdommer i Stavanger.

Prosjektleder

Vilja Mundheim

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Fellesverket Stavanger
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2022: kr 700 000, 2023: kr 700 000
Startdato
03.01.2022
Sluttdato
31.12.2024
Status
Avsluttet