Inspirasjonsfilm av og med amputerte
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Fysiske utfordringer med en protese kan føre til at noen føler seg mer funksjonshemmet enn de egentlig er. Spesielt video og bilder av mennesker man kan assosiere seg med i en slik situasjon, viser seg være nærmest umulig å finne. Man blir dermed lettere utsatt for innaktivitet og sosial isolasjon. Det få som tør å utfordre seg selv til ulike sommer- og vinteraktiviteter. Brukere opplever en stor redsel for ikke å klare de fyske aktivitetene sammen med andre funksjonshemmede eller funksjonsfriske personer. Dette kan føre til at man føler seg mer funksjonshemmet enn de egentlig er.
Målsetting for prosjektet
Synliggjøre Momentum sine aktiviteter og arrangementer og fotoutstilling gjennom tekst, bilder og video til våre nettsider og i sosiale medier. Målet er at alle skal våge og forstå at de har gode forutsetninger for et aktivt og godt liv med en protese.
Målgruppe
Alle landets amputerte med og uten protese – dysmeli eller ortosebrukere med vekt på yngre og aktive brukere.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
500
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Prosjektene er lagt opp i samarbeidet med Journalist og fotograf Marte Nordahl, som jobber blant annet som freelancer innenfor fotografering, journalistikk og noe markedsføring. Marte Nordahl er også Momentum sin redaktør for medlemsbladet Livsglede og har ansvar for Momentum sin hjemmeside og sosiale medier. Hun har jobbet med fotografering- og journalistisk arbeid fortrinnsvis for ulike aviser- og reklamebyrå. I de siste fem årene har hun først og fremst arbeidet med feature- sjangeren. Hun har også jobbet med reportasje- og nyhetsjournalistikk, hvor hun også har hatt ansvar for fotograferingen av mennesker i ulike situasjoner og aktiviteter. Marte har også fornyet flere hjemmesider fylt med nytt innhold og bilder av ansatte. Hun har også noe erfaring med filmproduksjon som hun arbeider med i dag. Momentum sitt hovedstyret sammen med administrasjonssekretæren har det administrative ansvar for prosjektet. Hente inn tilbud på aktiviteter, overnatting, kontakte deltagere, evaluering og sluttrapport.
Fremdriftsplan for prosjektet
Vi har satt opp en egen fremdriftsplan for prosjektet i søknadsmalen. Vi ønsker å komme i gang jan. 2022 hvis finansiering er i orden.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målgruppen er alle som er amputert på bein eller arm, bruker ortoser eller er født med dysmeli. Vi ønsket å nå ut til aktive brukere landet rundt. Målgruppens alder er for det meste unge voksne. Vi ønsket med prosjektet å synliggjøre aktiviteter og arrangementer gjennom tekst, bilder og video for målgruppen. Bildene viser ulike aktiviteter, hjelpemidler og glede. Nye brukere skal kunne forså og se at de har gode forutsetninger for et aktivt og godt liv selv om de bruker protese. Vi har sett at dette gir inspirasjon til videre aktivitet for våre medlemmer og brukere.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vår facebook side og gruppe har fått stor pågang etter prosjektet, det samme viser også instagramkontoen. Hjemmesidene er oppgradert i 2023, der det er lagt ut mye bilder som viser aktiviteter og arrangementer. Det har også hatt god effekt på likepersonsarbeidet som gjøres i hele landet. Momentum har blitt mer synlig utad. I starten ble gjennomføringen gjort av vå konsulent som beskrevet i prosjektet. Hun ble etter hvert syk og måtte fratre prosjektet. I 2022 kom det inn en ny fotograf og journalist som har fullført dette prosjektet i samarbeid med hovedstyret i Momentum. Bilder, tekst og materialet er arkivert i våre systemer slik at det er klar til bruk når vi har behov. I tillegg til at mye ligger ute allerede.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
500
Prosjektgjennomføring/Metode
I starten ble gjennomføringen gjort av vå konsulent som beskrevet i prosjektet. Hun ble etter hvert syk og måtte fratre prosjektet. I 2022 kom det inn en ny fotograf og journalist som har fullført dette prosjektet i samarbeid med hovedstyret i Momentum. Bilder, tekst og materialet er arkivert i våre systemer slik at det er klar til bruk når vi har behov. I tillegg til at mye ligger ute allerede.
Resultater og resultatvurdering
Vår facebook side og gruppe har fått stor pågang etter prosjektet, det samme viser også instagramkontoen. Hjemmesidene er oppgradert i 2023, der det er lagt ut mye bilder som viser aktiviteter og arrangementer. Det har også hatt god effekt på likepersonsarbeidet som gjøres i hele landet. Momentum har blitt mer synlig utad. Vi ser at resultatet for dette prosjektet har hatt nytteverdi for våre medlemmer og andre som er i samme situasjon. Det viser tilbakemeldingene gjennom de kanaler vi har benyttet. Momentum har høstet positive erfaringer og fått til en «database» med materiell som kan brukes senere.
Oppsummering og videre planer
Konklusjonen viser at det er viktig å få vist fram til nye brukere hvilken mulighet som finnes. Prosjektet har fått god forankring i organisasjonen. Selve prosjektet er avsluttet, men det materiellet vi har skaffet blir brukt til videre arbeid i form av utvikling av nye brosjyrer, likepersonsarbeid etc. Kunnskapen foreningen har tilegnet seg i dette prosjektet er positive for videre arbeid.