Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Seniorrådgiver helsefag i PEF, Astrid Blikstad, jobber i tillegg på hudavdelingen OUS, og sier: «Mange pasienter jeg snakker med av ulik etnisk og kulturell tilhørighet forteller om stort stigma knyttet til hudsykdom – hovedsakelig redsel for å bli forbundet med urenhet og smittefare. (…).» Hun mener en «god gammeldags brosjyre» ville være et godt verktøy i opplysningsarbeidet om hudsykdom og symptomer i ulike hudtyper. Det er et stort behov for informasjon som pasienten selv kan lese og forstå, og også vise til familiemedlemmer og andre.
Målsetting for prosjektet
Prosjektets overordnede mål er å gi tematikken hudsykdom og symptomer i ulike hudtyper den oppmerksomhet det fortjener. Målet er å spre informasjon, men også bryte tausheten, skam og stigma gjennom å utvikle og distribuere en brosjyre, samt tilhørende nettside og webinar.
Målgruppe
Hovedmålgruppen for prosjektet er alle som har en kronisk hudsykdom og farget hud, samt deres familie, venner og nære relasjoner.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
5000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi vil utarbeide en brosjyre, samt gjennomføre et webinar. Vi vil se til at brosjyren, med tilhørende nettside, er søkbar og lett finnes ved googling. Vi vil også spre kunnskapen gjennom en folkeopplysningskampanje på sosiale media.Brosjyren vil også vise til en nettside på hudportalen.no med mer og mer utfyllende informasjon om tematikken. Her vi også opptaket av webinaret. Vi vil strebe etter å få webinaret tekstet på gitte språk. Enten simultant eller i etterkant. Det vil også lages en podcast-episode om tematikken, som vil inngå i PEFs podcastserie Hudpodden. Prosjektgruppen, under ledelse av PEFs helsefaglige rådgiver Astrid Blikstad, vil gjennomføre prosjektet som i hovedsak består av 3 faser: 1: Utarbeide innhold, samt oversetting. I samråd med brukergruppe og fagmiljøer. 2: Design 3: Lansering Distribusjon av brosjyren, nettside, gjennomføring av webinar, podcast, kampanje i sosiale medier
Fremdriftsplan for prosjektet
August 2022 – oppstart Sept 2022 – jan 2023 – fase 1 Okt 2022 – jan 2023 – fase 2 Mars 2023 – trykk Mars 2023 – juli 2023 – fase 3 April 2023 – webinar juni – juli 2023 – evaluering og sluttrapport
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Astrid Blikstad, jobber på hudavdelingen OUS, sier: «Mange pasienter jeg snakker med av ulik etnisk og kulturell tilhørighet forteller om stort stigma knyttet til hudsykdom – hovedsakelig redsel for å bli forbundet med urenhet og smittefare. (…).» Hun mener en «god gammeldags brosjyre» ville være et godt verktøy i opplysningsarbeidet om hudsykdom og symptomer i ulike hudtyper. Det er et stort behov for informasjon som pasienten selv kan lese og forstå, og også vise til familiemedlemmer og andre. For å imøtekomme dette hadde PEF et ønske om å kvalitetssikre og oversette informasjonen om våre diagnoser til syv ulike språk som skal ligge lett tilgjengelig på vår nettside. Med slik lett tilgjengelig informasjon og informasjons-blokker utsendt til en rekke hudavdelinger og hudleger i Norge, vil vi forhåpentligvis bidra til å redusere stigma rundt hudsykdom i alle hudnyanser og derigjennom gjøre det enklere å leve med diagnosene i Norge, uansett morsmål.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Prosjektet har fått mange fine tilbakemeldinger fra både ansatte, frivillige, brukere og følgere i SoMe. Vi fikk innspill fra flere sykepleiere på bla. hudavdelingen på Rikshospitalet på hvilket språk de ønsket informasjonen oversatt til. Annonser i SoMe om prosjektet har blitt eksponert for over 33.000 brukere (lenkeklikk 1011), og innlegg i SoMe har engasjert enda flere, og delt over 15 ganger. Det var en høy forespørsel om å bestille blokken hos eksterne og blant våre medlemmer, som forteller oss at mange setter pris på en slik informasjonsmetode
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
1000
Prosjektgjennomføring/Metode
-Hudsykepleier Astrid Blikstad kvalitetssikret og endret all diagnoseinformasjon på vår nettside. Fokus på hudsykdom i ulike hudnyanser. -Prosjektleder sammenfattet diagnoseinformasjonen til kortere tekster, som ble kvalitetssikret av fagpersoner. NORICOM Språktjenester oversatte den til 7språk. Nettside opprettet: www.hudportalen.no/spraak. -Design og opptrykk av 1000 blokker á 50ark med informasjon om prosjektet. -Promoteringen av den oversatte informasjonen: kampanjer våre SOME plattformer, informasjon på vår nettside, medlemsblad og nyhetsbrev. Samtlige lokallag fikk blokkene tilsendt for å bruke på stand. For å nå spesifikt ut til helsepersonell og personer som møter pasienter med våre diagnoser som ikke snakker norsk: Gjennom et samarbeid med NHI publiserte vi en annonse på deres nettider (NHI Pro). Vi sendte også blokken ut til samtlige hudavdelinger og revma-avdelinger i Norge (sengeposter og hovedavdeling), og annet helsepersonell som etterspurte den. I tillegg kjøpte vi en e-post liste over eposter til samtlige flyktnings tjenester i Norge. De fikk informasjon om prosjektet tilsendt på e-post, med muligheten til å bestille blokken gratis til sin kommune.
Resultater og resultatvurdering
Resultatet har blitt til (1) en oppdatert og kvalitetssikret nettside med fokus på hudsymptomer på hud med ulike nyanser, (2) en informativ og fin nettside med diagnoseinformasjon på syv språk (www.hudportalen.no/spraak) og (3) en informasjonsblokk med QR-kode til landingssiden over (og vår organisasjon). Vi mener vi har oppnådd målsetningen om å øke kunnskapen rundt tematikken hudsykdom og symptomer i ulike hudtyper. Vi har også laget en nettside som er lett søkbar og tilgjengelig med diagnoseinformasjon på syv ulike språk. Vi valgte å ikke fokuser på innspilling av webinar og podcast, da bla. bytte av prosjektleder gjorde dette krevende.
Oppsummering og videre planer
Alt i alt synes vi gjennomføringen av prosjektet gikk veldig fint, og resultatet enda bedre enn vi hadde trodd. Vi var veldig fornøyd med samarbeidet med NORICOM&Aksell.Videre planer for restlager av blokkene: der vil kunne bestilles gratis til restlageret er tomt via organisasjonens bestillingsside på hudportalen.no. Vi får jevnlig tips og ønske om oversatt diagnoseinformasjon til andre språk enn de syv vi har oversatt til, blant annet arabisk og tigrinja. Vi ønsker derfor å se på mulighetene til dette i fremtidige prosjekter. Vi vil takke Stiftelsen Dam for støtten for et fint samarbeid.